Kinkku on kunkku tänäkin jouluna

16.12.2022 Mari Hannuksela, kuva Shutterstock

Joulukinkkujen hinta on noussut yleisen kustannustason myötä. Kinkun ostoaikomuksiin se ei kuitenkaan vaikuta. Kustannussäästöjä sen sijaan haetaan esimerkiksi vertailemalla kinkun eri valmistustapoja.

Keskustelu joulukinkusta ja sen sopivimmasta valmistustavasta velloo kuumana päivästä toiseen. Lihatiedotusyhdistys ry:n vuosittaisen Joulukinkun ostoaikomukset -tutkimuksen vuoden 2022 tulosten perusteella vastaajista reilu 70 prosenttia aikoo syödä kinkkua joulun aikana. Kinkkua syövien osuus on hieman noussut viime vuodesta (2022/73 % ja 2021/70 %).

Noin ¾ kotitalouksista ostaa kinkun. Jos talouteen ei osteta kinkkua, sitä kuitenkin saatetaan syödä muualla. Kinkun lisäksi tai tilalla saatetaan syödä esimerkiksi kalkkunaa tai broileria, kalaa tai vaikkapa riistaa/hirveä/poroa. Vain noin 3 % koko väestöstä korvaa kinkun jollakin kasviperäisellä tuotteella, yleensä seitanilla.

Kuluttajille on tärkeää, että pienet ja keskisuuret liha-alan yritykset menestyvät Suomessa. Siksi he myös suosivat näitä lihaostoksilla. Lihakeskusliiton lähes vuosittain teettämän tutkimusdatan mukaan tärkein motiivi (77 %) on olla pitämässä alan työpaikat Suomessa.

Entäs ne kinkun valmistustavat? Yleisin joulukinkun valmistustapa on paistaa se sähköuunissa. Lihakeskusliiton oma henkilöstö on kypsentänyt kinkkua muun muassa hiilipallogrillissä pienellä savulisäyksellä. Toinen vaihtoehto on sous vide -vesihaudekypsennys, jonka jälkeen kinkun voi halutessaan kuorruttaa uunissa grillivastuksen alla. Lihatalo Snellman ehdottaa takkakinkkua eli kinkun kypsentämistä varaavassa takassa. Fiksua energian säästöä on myös se, että varsinkin pienissä talouksissa kinkun voi hankkia valmiiksi kypsennettynä. Moneen muuhun ruokaan verrattuna kinkku on edelleenkin todella edullista syötävää, eikä sen valmistaminenkaan tule kohtuuttoman kalliiksi. Kinkun paistaminen sähköuunissa maksaa HKScanin laskelmien mukaan alle euron (5 kilon kinkku, sähkön hinta 25 snt/kWh).