Chark-SM palasi Ruotsin lihateollisuuden ykköstapahtumaksi

Liha ja ruoka 8/ 2022, Teksti Bo Bo Lindmark, Swedish Meat Magazine (Kött & Chark) ja Niina Jormanainen  Kuvat Boel Ferm

Göteborgissa järjestettiin 27. lokakuuta Ruotsin lihateollisuuden suurin tapahtuma, Chark-SM, jossa tänä vuonna arvosteltiin liki 600 erilaista lihatuotetta. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa palkittiin myös Ruotsin paras lihanleikkaaja.

Vihdoinkin! Vuodesta 2001 asti järjestetty Ruotsin liha-alan suurtapahtuma pidettiin jälleen lokakuun lopussa Göteborgissa! Normaalisti Chark-SM järjestetään joka toinen vuosi, mutta sitä on siirretty kahdesti pandemian vuoksi. Tänä vuonna raadin arvioitavaksi oli lähetetty 577 erilaista tuotetta yli 70 alan yrityksestä. Tuotekategorioita oli 18, kuten joulukinkut, lihapullat ja hampurilaiset, voimakkaasti maustetut makkarat ja raakamakkarat – ja kaikissa niissä painotettiin arvostelussa laatua. Tuotteiden arvostelusta vastasi 40 asiantuntijan raati, joka testasi ja maisteli lihatuotteita kahden päivän ajan.

Lihapullien ja hampurilaisten luokassa voiton vei HKScan Ruotsin cheddarhampurilainen.

Lihanleikkauskilpailu uutena mukaan

Täysin uusi elementti tämän vuoden tapahtumassa oli lihanleikkauskilpailu, jossa kuuden yrityksen lihanleikkaajat kilpailivat arvostetusta Ruotsin parhaan lihanleikkaajan tittelistä yleisön edessä. Kilpailutehtävässä piti paloitella puolikas sika puolessa tunnissa kauppoihin myytäviksi tuotteiksi. Kilpailun arvostelivat kaksi riippumatonta tuomaria.

Kilpailutehtävässä piti paloitella puolikas sika puolessa tunnissa kauppoihin myytäviksi tuotteiksi. Kilpailun arvostelivat kaksi riippumatonta tuomaria.

Kisan voitti Daniel Tunner, joka työskentelee lihanleikkaajana lihayhtiö Gudrunsissa Tukholmassa. Kilpailun aikana Tunner osoitti niin suurta taitoa ja nopeutta ammatissaan, että tuomarit olivat täysin yksimielisiä valitessaan hänet voittajaksi. Paikalla ollut monipäinen yleisö seurasi kilpailua henkeään pidätellen ja teki kaikkensa kannustaakseen suosikkejaan.

Kisan voitti Daniel Tunner, joka työskentelee lihanleikkaajana lihayhtiö Gudrunsissa Tukholmassa.

Pula lihanleikkaajista

Ruotsissa on suuri pula lihanleikkaajista, ja alalla tehdään parhaillaan koulutus- ja rekrytointialoitetta, jonka avulla saadaan toivottavasti luotua lisää työpaikkoja ja herätetään suurempaa kiinnostusta lihaleikkaamista kohtaan ja myös koko lihateollisuutta kohtaan.

Pakkaus- ja prosessilaitteita teollisuudelle toimittava Finnvacum tapahtuman pääsponsori

Chark-SM-tapahtuman pääsponsorina toimi Ruotsissa viime vuosina kovasti kasvanut Finnvacum.

– Kasvu on ollut kovaa. Kun Finnvacumin Ruotsin liikevaihto oli vuonna 2015 vielä 3o miljoonaa kruunua, nyt liikevaihto on 100 miljoonaa kruunua, kertoo Suomen Finnvacumin toimitusjohtaja Christer Wecström.

Chark-SM-tapahtuman pääsponsorina toimi Ruotsissa viime vuosina kovasti kasvanut Finnvacum.

Erittäin suosittu Chark-SM oli Finnvacumille loistava paikka tavata yhdellä kerralla kaikki potentiaaliset asiakkaat ja yhteistyökumppanit liha-alalta.

– Tapahtuma oli erittäin onnistunut. Finnvacumin baarissa käytiin päivän aikana monia hyviä ja hedelmällisiä keskusteluja sekä nykyisten että uusien asiakkaiden kanssa. Baaritiskin lisäksi osastollamme oli neljä isoa screeniä, jossa näytimme tarjontaamme tälle teollisuuden alalle, kertoo Finnvacumin Ruotsin toimitusjohtaja Joakim Petersén.

Koska Suomessa?

Chark-SM on aivan heittämällä Ruotsin merkittävin liha-alan tapahtuma. Miksi meillä Suomessa ei ole mitään vastaavaa?

Aikanaan oli Lihamessut, joissa Lihakeskusliitto oli mukana. Messut loppuivat jo vuosikymmeniä sitten. Yritystä johonkin vastaavaan on ollut senkin jälkeen, esimerkiksi Viikin tiedepainotteiset lihapäivät ja toritapahtumana järjestetty Tammelan Makkaramarkkinat. On Lähiruokamessut Elimäellä ja Liha ja ruoka -lehden edellisessä numerossa esittäytynyt Artesaaniruoan SM-kisa.

Kaipaan kuitenkin Ruotsin kaltaista tapahtumaa, jossa liha ja herkulliset lihatuotteet olisivat upeasti pääosassa, niin kuin kuuluukin.

Ruotsissa tapahtuman järjestää Kött och Charkföretagen ja Kött & Chark -lehti. Suomessa Liha ja ruoka -lehden ja sen julkaisijan Lihakeskusliiton resurssit ovat kuitenkin valitettavan pienet. Millainen porukka pitäisi saada saman pöydän ympärille, jotta Suomen lihamestaruuskisoista tulisi totta? Voidaanko luvata itsellemme ja toisillemme, että otetaan tästä koppi?!

Mari Hannuksela