15.3. Niina Jormanainen  Kuvat: Makkaramies

Kuivalihakundi sai seurakseen Makkaramiehen

Kuivalihakundin tehtaassa Jokelassa valmistetaan nykyään Makkaramiehen makkaroita. Makkaramies on makkarabrändinä uusi, mutta makkarat ovat itse asiassa monelle jo tuttuja Feri’s Sausagen nimellä. Mitä Jokelassa tapahtuu Kuivalihakundin ja Makkaramiehen omistaja Timo Lahti?

– Alun perin Feri’s Sausagen makkaroita alettiin valmistaa meidän Jokelan tehtaassa onnellisen sattuman ansiosta. Tästä sattumasta olen pirun tyytyväinen, sillä olemme saaneet todella hyvät opit ja reseptiikat Makkaramiehen tuotteiden valmistamiseen, Timo Lahti kertoo.

Lahti kertoo tulleensa Makkaramies Oy:n osakkaaksi jo lokakuun 2022 lopulla, jolloin hän osti 49 % Makkaramiehen osakekannasta. Loput 51 % Lahti osti nyt helmikuun 2024 lopulla, kun Feri’s Sausagen perustaja Ferenc Vilisics siirtyi pois yrityksestä. Samalla makkaroiden nimi muuttui.

Timo Lahti luotsaa tulevaisuudessa kahta erillistä yritystä, Kuivalihakundia ja Makkaramiestä. Kuva: Niina Jormanainen

– Kuivalihakundin ja Makkaramiehen tuotteet valmistuvat samalla tuotantoporukalla Tuusulan Jokelassa, mutta muuten yritykset toimivat toisistaan erillään. Toki synergiaetuja löytyy ainakin hankintojen, myynnin ja markkinoinnin osalta.

Lahti kertoo, että Makkaramiehessä tuotekehitysinto on kovaa ja suunnitelmia löytyy moneen suuntaan. Mutta koska valmistakin pitää saada aikaiseksi, niin tällä hetkellä yritys keskittyy raakamakkaran myyntiin. Myös Nduja-salamin myyntiin on valmiudet.

– Itseäni on aina kiehtonut Feri’s Sausagen tarina, koska meillä on ollut hyvin samanlainen yritystaipale. Kummallakaan meistä ei ole ollut varsinaista tietoa, kun olemme hypänneet elintarvikebisnekseen, joten olemme todennäköisesti painineet samojen alkuhaasteiden kanssa. Ferin makkarat ovat mahtavia tuotteita, ja hän on intohimoisesti rakentanut yritystä ja asiakaskuntaa. Itselläni ei kaksi vuotta sitten ollut mitään ajatusta, että meillä Jokelan tehtaalla tehtäisiin myös makkaraa. Toki suunnitelmanani on ollut aina kasvattaa liiketoimintaa myös yritysostojen kautta, mutta tämä tuli mahdollisuus tuli vähän puskista ja yllättäen.

No mistä niitä makkaroita sitten saa?

Tällä hetkellä Makkaramiehen makkaraa löytyy lähinnä Pääkaupunkiseudun kauppojen palvelutiskeistä. Lahti kertoo, että kevään aikana on tarkoitus saada makkaroita monipuolisemmin palvelutiskeihin ja kuluttajapaketteihin myös kauppoihin myytäväksi. Myös Makkaramiehen verkkokauppa pyritään rakentamaan mahdollisimman monipuoliseksi.

Lue myös: Kuivalihakundi kasvaa vauhdilla