14.3. 2024 Teksti ja kuvat: Niina Jormanainen

Kevään messukausi alkoi vilkkaasti Helsingin PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicissa ja Gastrossa. Liha ja ruoka -lehdellä oli messuilla oma ständi, jossa kävi kivasti tuttuja ja tuntemattomia. Oli mukava päivitellä kaikkien kanssa kuulumisia, ja monen kanssa  ideoitiin monia hyviä juttuideoita tuleviin lehtiin. Kävimme myös tutustumassa yhteistyökumppaneidemme messu-uutuuksiin.

Youtubettaja Pihvimies kävi juttelemassa omasta lihaharrastuksestaan, josta on pikkuhiljaa tulossa miehelle ammatti. Tällä hetkellä miehellä on yhteensä 40 000 seuraajaa YouTubessa, Tiktokissa, Facebookissa ja Instassa. Pihvimies on mukana myös uudella ruokaan  keskittyvällä Youtube-kanavalla, jonka ensimmäinen jakso kuvataan nyt viikonloppuna.

900 burgerin Gastro

Helsingin jäähallin keittiöpäällikkö Sami Toijanen paisteli Daytonin ständillä burgereita. Mies kertoo, että Gastron 900 burgeria paistuvat paistolevyllä, johon ei tarvita erikseen liesituuletinta, koska liedessä on sellainen jo itsessään. Tällainen Jenkeissä yleinen paistolevy on tullut Toijaselle tutuksi jäähallissa, jonne tehtiin juuri mittava keittiöremontti yhteistyössä Daytonin kanssa.

Pk-yritykset kiinnostavat

Mari Hannuksela piti messuilla puheenvuoron pk-yritysten roolista kuluttajien ruokaostoksilla. Puheenvuorossa Hannuksela avasi, miten kuluttajilla on ruokaostoksilla lämmin suhde pk-yrityksiin. Tuore tutkimusdata kertoo näiden valintojen moninaisista syistä liha-alalla ja pk-yritysten roolista laajemminkin.

Maistatuksessa kokkiolympilaisista tuttua Lapin poroa

Pokka Reindeerin ständillä Gastrossa päästiin maistamaan porotartaria, joka oli tehty poron ulkofileestä.

⁃ Annoksen poro on samaa kuin kokkiolympilaisten voittoannoksen poro ja tulee itse asiassa vielä samasta paliskunnastakin, kertovat Pokka Reindeerin Sanna Tepsa ja Tiia Jeremejeff.

Mausteinen kanauutuus Korv-Göransilta

Miia Salminen tarjoili Gastrossa Korv-Göransin uutuutta, valmiiksi maustettua kanatacoa.

Vahvayrttinen pitsakastike hurmasi

Samuli Törmikoski esitteli Conditen uutuutta, valmista pitsakastiketta, jossa maistui vahvasti yrtit.

⁃ Kylmäsakeutuva kastike menee pitsan lisäksi marinadeihin ja kastikkeisiin. 2,5 kilon pakkauksesta tulee 15 kiloa valmista kastiketta.

Condite ja Bonne tiivistivät vuoden alusta yhteistyötään ja Gastrossa Conditen ständillä oli myös Bonnen tuotteita. Makeassa Budapest-passionleivoksessa oli käytetty Bonnen passionsosetta ja Conditen Budapest-leivospohjaa ja kermahyydykettä.

Tulostettavassa ja liimautuvassa etiketissä paljon etuja

Multivacilla oli PacTec, FoodTec ja PlastExpo Nordicissa mukana peruskoneita, uutuudet nähdään ensi viikolla Anuga Foodtecissä Kölnissä. Multivacin toimitusjohtaja Kimmo Vesterinen kehui Full wrap etikettikoneen hyötyjä.

– Tulostettavissa etiketeissä on paljon hyötyjä: liimautuva etiketti pysyy kartonkikäärettä paremmin paikoillaan ja etiketeistä saa helposti sen muotoisia kuin haluaa. Myös materiaalien kierto hoituu kätevästi.

Monipuolinen läpivalaisulaite

Foodmecilla oli messuilla mukana muun muassa Aiconin läpivalaisulaite, joka herätti kävijöissä mielenkiintoa.

⁃ Monipuolinen läpivalaisulaite skannaa kaikenlaisia tuotteita ja varmistaa, että niissä on kaikki kunnossa. Röntgentekniikalla tuotteesta voidaan tunnistaa muun muassa kontaminaatiot ja vierasesineet, kuten luut tai muovi. Laite mittaa myös esimerkiksi tuotteiden lämpötilaa ja kosteutta, vähän aikaa sitten Foodmecillä aloittanut Matti Kamppinen ja Aiconin Tomasz Ochnic kertovat Foodmecin ständillä.

Miljoonan ylityskerran Profilgate

Oratin Jouni Hyvönen jos kuka tuntee Profilgaten hygieniakentät, koska on myynyt niitä jo yli kymmenen vuotta. Vaikka hygieniakentät ovat jo hyvin tunnettuja, Hyvönen näkee niillä paljon myös vielä hyödyntämätöntä potentiaalia.

⁃ Profilgaten juju on mekaanisessa harjauksessa, sen kanssa puhdistus ei jää ihmisen itsensä varaan, kun harjakset tekevät työn. Tätä kestävämpää tuotetta saa hakea, lupaamme puhdistuskentille jopa miljoona ylityskertaa.

Monipuolinen hygieniapuhdistuskenttä käy moneen paikkaan, tehtaissa mm. jalankulkutiloihin ja puhdistamaan trukkien ja rekkojen pyöriä. Erikokoiset harjakset ja levyt poistavat erikokoista likaa ja yhteen malliin saa mukaan desinfioivan nesteen.

⁃ Nämä ovat monelle niin isolle kuin pienelle lihatalolle tuttuja jo senkin takia, että BRC-standardi vaatii tällaisen tekniikan, samoin Jenkeissä käytetty FDA-standardi.

Monomateriaalit tapetilla – uutuutena jauhelihalle sopiva flow pack -kalvo

Finnvacumin messuständillä olivat tänä vuonna keskiössä monomateriaalit. Sami Vaattovaara kertoo, että monomateriaaleja voidaan nyt käyttää eri sovelluksissa, kuten syvävetokoneissa, rasiapakkauskoneissa ja flow pack -koneissa.

⁃ Meillä on nyt uutuutena jauhelihalle sopiva flow pack -kalvo. Pussilla voidaan säästää materiaalissa reilusti, sillä pakkauksen paino putosi 60-70 prosenttia ilman että tuotteen säilyvyydestä on jouduttu tinkimään. Myös tuotantonopeus on hyvä.

⁃ Vaattovaara kertoo, että Ruotsissa ollaan hiukan edellä monomateriaalien käytössä ja kierrätyksessä.

⁃ Iikka on Ruotsissa ohjeistanut, että heidän privat label -tuotteissaan on käytettävä monomateriaaleja vuodesta 2025 alkaen. Ja Ruotsin Motalassa nämä pakkaukset jo kiertävät uudessa kierrätyskeskuksessa.

Vilkas kohtauspaikka

Liha ja ruoka -lehden ständillä oli vilkasta ja tapasimme ennätysmäärän tuttuja ja tuntemattomia. Kristian Tapola ja Linda Heinonen olivat lähteneet ”isolle kirkolle” messuille. Tapolan porukoilla ei ollut messuille sen suurempaa tavoitetta kuin katsella ympäriinsä.