Ylöjärven Tokmannin lihatiski palvelee seitsemänä päivänä viikossa

Liha ja ruoka 3/24  Teksti: Mariaana Nelimarkka Kuvat: Tokmanni

Tokmannista on vaivihkaa tullut alueillaan merkittävä ruokakauppa. Tampereen kupeessa Ylöjärvellä avattiin virallisesti torstaina 14. maaliskuuta jo 20. Tokmanni, jossa on täyden palvelun ruokakauppa.

Palvelutiski, paistopiste, panostus lähi- ja pientuottajien tuotteisiin. Tätä kaikkea lupaa ruokakaupaksi laajentunut Tokmanni. Ylöjärven Tokmannin laajentumisen taustalla on liiketoimintakauppa, jossa paikallisen Villen Kaupan liiketoiminta siirtyi Tokmanni-konsernin haltuun. Kaupan myötä samassa kiinteistössä toimineet Villen Kauppa ja Tokmanni yhdistyivät 5 750 neliömetrin laajuiseksi Tokmanni-myymäläkokonaisuudeksi.

Tokmannin myymäläpäällikkö Anne Toivio kertoo, että Villen Kaupan peruja on palvelutiski, jolle asiakkaat osaavat hakeutua,

– Villen Kauppa oli kovassa maineessa, ja pidämme nyt perinnettä yllä. Pitkän linjan kauppias Ville Pirtinaho hoitaa lihanleikkuun ammattitaidolla, ja häneltä saa valmistusvinkit ja ohjeet mukaan tiskiltä, Toivio kuvailee.

Valikoimassa paljon paikallisia tuotteita

On selvää, että ylöjärveläiset tarkistavat ensin palvelutiskin tarjonnan. Peräti 80 prosenttia Tokmannilla myydystä naudanlihasta tulee Pirkanmaalta. Ruhot leikataan itse. Kalaa tulee saatavuuden mukaan omilta kalastajilta. Palvelutiski palvelee seitsemänä päivänä viikossa.

Tokmanni on kuuluisa sisäänvetotarjouksista. Jauheliha on oiva sisäänvetotuote, ja hyvin toimivat myös porsaan ulkofile ja kala.

Tokmannin ruokakaupan 8 000 tuotteen valikoimassa on paljon paikallisia tuotteita. Paikalliset tuotteet vastaavat myös asiakkaiden toiveisiin. Toivio listaa lähituottajia:

– Meillä on Nakki-Hannun raakamakkaroita ja Tapolan lihajalosteita, aina maanantaisin myös mustamakkaraa. Myös Yrjö Wigren ja Tampereen lihajaloste toimittavat meille makkaraa. Siipiveikot tien toiselta puolelta toimittaa siipikastikkeita ja leipää tulee muun muassa Leivon Leipomosta.

Tokmannin oma merkki Priima näkyy muun muassa paistopisteellä, jossa pyritään pitämään valikoimaa laajana suolaisesta makeaan. Priima-kanelipulla edustaa oman merkin suosikkituotteita.

Ensimmäinen kattavan valikoiman ruokakauppa 90-luvulla

Kaikkiaan lähes 200 myymälän laajuinen Tokmanni aloitti kattavan valikoiman ruokakauppana Kajaanissa 90-luvun taitteessa, jolloin tuore-elintarvikkeet tulivat täydentämään kuivaelintarvikkeiden ja juomien tarjontaa. Vuosien varrella ruokakauppoja on tullut lisää, ja niitä on Ylöjärven avauksen myötä parikymmentä.

Ylöjärven Tokmanni on kooltaan ja tuotetarjonnaltaan suurin piirtein samankokoinen kuin esimerkiksi Järvenpään Tokmanni, eli Tokmannin mittakaavassa iso myymälä. Ylöjärvellä paikalliset elintarvikkeet ovat hieman vahvemmassa roolissa. Palvelutiski on viidessä myymälässä: kalatiskit Kemin Tervaharjulla ja Torniossa ja myös lihaa tarjoava palvelutiski Joensuussa,  Varkaudessa ja Ylöjärvellä.

Ylöjärven myymälässä on totuttuun tapaan myös monipuolinen valikoima vaatteita ja asusteita, siivoustarvikkeita sekä sisustamiseen, nikkarointiin, vapaa-aikaan, puutarhaan ja henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä tuotteita. Sen erikoisuus ovat Minyn ja Click Shoesin shop-in-shop-osastot.