Liha ja ruoka 26.9.2024 Teksti: Niina Jormanainen Kuvat: Shutterstock
Weisswurst, blutwurst, bratwurst – Saksan makkarakulttuuri on omaa luokkaansa. Miten hyvin tunnet saksalaiset makkarat? Selvitimme niiden historiaa Oktoberfestin kunniaksi.
Oktoberfest Saksan Münchenissä tarjoaa tänäkin vuonna 21.9.-6.10. vierailijoilleen olutta, ruokaa ja sirkushuveja. Viime vuonna Oktoberfesteillä vieraili huikeat 7,2 miljoonaa kävijää, jotka joivat 6,5 miljoonaa litraa olutta, joten tapahtumaa ei suotta kutsuta maailman suurimmaksi olutjuhlaksi.
Oluen lisäksi Oktoberfest tunnetaan maistuvista ruoistaan, kuten suolaisista pretzel-rinkeleistään, grillatusta kanastaan ja tietenkin makkaroistaan. Miten hyvin tunnet saksalaiset makkarat?
Saksalaisten suosikkimakkara sujahtaa currywurstiin
Bratwurst on baijerilaisten ylpeys ja saksalaisten suosikkimakkara, joten makkarasta on olemassa paljon eri variantteja. Makkara valmistetaan usein possusta ja naudanlihasta. Bratwurstin vaalea väri johtuu siitä, ettei makkaroissa ole käytetty nitriittiä. Bratwurstia tiedetään tarjoillun jo vuonna 1881 Oktoberfestissä.
Bratwurstista tehdään myös yksi Saksan makkarakulttuurin erikoisuuksista, currywurst. Currywurstissa makkara tarjoillaan curryllä maustetun tomaattisoseen kera ja usein kyytipojaksi nautitaan ranskalaisia. Kyseessä on siis ehta grilliruoka, jota kelpaa nauttia oluen kanssa Oktoberfesteillä. Ruoan merkityksestä Saksassa kertoo jotain, että sillä on oma museo, Deutsches Currywurst Museum. Museo arvioi, että Saksassa syödään vuosittain 800 miljoonaa currywurstia, joista 70 miljoonaa Berliinissä.
Currywurstin kerrotaan syntyneen Berliinissä vuonna 1949, kun nainen nimeltä Herta Heuwer sai ketsuppia tai mahdollisesti Worcestershire-kastiketta sekä curryjauhetta brittiläisiltä sotilailta. Hän sekoitti nämä ainekset muihin mausteisiin ja kaatoi seoksen grillatun sianmakkaran päälle. Heuwer alkoi myydä currywurstia Charlottenburgissa sijaitsevasta kioskista, jossa se tuli suosituksi kaupungin jälleenrakennustyömaiden työläisten keskuudessa.
Currywurst syntyy helposti kotikeittiössäkin ja tarjoaa Oktoberberfestien juhlintaan mukavan autenttista tunnelmaa. Katso video.
Ei Oktoberfestiä ilman weisswurstia
Weisswurst kuuluu Oktoberfestien perinneruokiin ja erikoisuuksiin. Kyseessä on perinteinen baijerilainen raakamakkara, joka valmistetaan lempeästi keittämällä. Weisswurst eli suoraan käännettynä valkoinen makkara on valkoista, koska se ei sisällä nitriittiä. Vasikanjauhelihasta ja pekonista valmistettu makkara on maustettu muun muassa persiljalla, sitruunalla, muskotilla ja kardemummalla. Rakenteeltaan makkara muistuttaa meidän kotoista siskonmakkaraamme. Perinteisiin kuuluu, että weisswurstia nautitaan Oktoberfesteillä aamupäivällä makean sinapin kera.
Tarina kertoo, että weisswurstin keksi sattumalta vuonna 1857 baijerilaisen ravintolan omistaja Josef Moser. Hän oli valmistamassa bratwursteja vierailleen, kun huomasi, ettei hänellä ollut enää lampaan suolia jäljellä. Moser korvasi lampaansuolet siansuolilla ja päätti keittää ne paistamisen sijaan, jotta ne eivät halkeilisi. Vieraiden kerrotaan ihastuneen makkaroihin ja näin resepti jäi elämään. Toisen teorian mukaan makkara on peräisin Ranskasta 1300-luvulta, missä valmistettiin keitettyä vasikanlihamakkaraa nimellä ”boudin blanc”, mikä myös tarkoittaa valkoista makkaraa.
Oktoberfesteillä blutwurst tarjotaan usein kylmänä
Possunrasvasta, verestä, sipulista ja mausteista tehty blutwurst on saksalainen mustamakkara, joka on tunnettu saksalaisessa ruokakulttuurissa aina keskiajalta saakka. Verimakkara tunnetaan useissa ruokakulttuureissa, ja sitä syödään yleensä lämpimänä ateriana. Oktoberfestillä blutwurstia tarjoillaan myös kylmänä, leivän päälle siivutettuna.
Bockwurst saa nimensä oluelta
Bockwurst on rasvainen ja mieto makkara, joka sisältää hienoksi jauhettua sian- tai sian- ja vasikanlihaa, jotka on maustettu purjolla, ruohosipulilla tai vihreällä sipulilla. Vaikka bockwurst kääntyy kirjaimellisesti vuohenmakkaraksi, sen nimi ei tule siinä käytetystä lihasta vaan siitä, että sitä tarjoillaan usein tumman bockoluen kanssa.
Bockwurstin alkuperästä on jälleen monta eri versiota. Yhden version mukaan bockwurst mainittiin ensimmäisen kerran Baijerissa vuonna 1827 viitaten makkaroihin, joita valmistettiin ja syötiin Bock-olutkauden aikana. Johann Andreas Schmeller kutsui vuonna 1827 julkaistussa baijerilaisessa sanakirjassaan bockolutta ja bockwurstia ”vanhan Münchenin suosituksi aamiaiseksi”. Siitä huolimatta Berliinissä elää kaupunkilegenda, jonka mukaan makkaran keksi vuonna 1889 berliiniläinen ravintolanomistaja R. Scholtz.
Knackwursteja oli tarjolla jo ihan ensimmäisissä Oktoberfesteissä vuonna 1810
Rasvaiset ja savustetut knackwurstit valmistetaan yleensä sian- ja vasikanlihasta, ja niille on ominaista voimakas valkosipulinen maku. Mausteissa maistuu myös paprika. Makkara saa nimensä saksankielisestä sanasta knacken, joka tarkoittaa naksahdusta tai napsahdusta. Nimen tajuaa viimeistään silloin, kun pääsee haukkaamaan rapeakuorista knackwurstia.
Knackwurstin historia juontaa 1500-luvulle Pohjois-Saksaan. Samanlainen makkara tunnetaan tosin myös Puolassa ja Tšekeissä, joten ihan täyttä varmuutta ei ole, mistä makkara on alun perin lähtöisin. Joka tapauksessa knackwurst jos jokin kuuluu Oktoberfestin makkaroihin, sillä sitä oli tarjolla jo ihan ensimmäisissä Oktoberfesteissä vuonna 1810. Ensimmäiset Oktoberfestit olivat kruununprinssi Ludwigin hääjuhla, mikä puolestaan kertoo siitä, miten arvostetusta herkusta oli kyse. Hääjuhlassa knackwursteja tarjoiltiin pääruokana perunoista ja omenista tehdyssä muhennoksessa, joka oli maustettu kuminansiemenillä.
Frankfurter erottuu pituudessaan
Frankfurter on Frankfurtista kotoisin oleva savuinen, miedosti maustettu makkara, joka erottuu pitkästä, kapeasta muodostaan. Se on yleensä valmistettu sianlihasta lampaansuoleen. Makkaran historia yltää keskiajalle saakka.
Lue myös: https://lihajaruoka.fi/oktoberfest-on-oluen-ja-makkaran-juhlaa/