Tiedote 17.9.2024
Vuoden parhaat makkarat valittu
– Makulihan Boomeri nappasi ykkössijan
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat yhteispisteet sai Makuliha Oy:n valmistama Boomeri-grillimakkara. Se voitti myös Grillimakkarat-luokan. Makuliha on nyt kerännyt eniten voittoja vuodesta 2000 alkaneessa kisassa.
– Jalapenon isku ei osu liian alas, puruvastusta riittää, tosi hyvä jälkimaku, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä Boomerin
Boomerin lisäksi tämän vuoden kisassa pärjäsivät seuraavat 6 makkaraa. Raakamakkarat-luokan voitti Nakki-Hannun Herkku Premium Edition Joulumakkara. Raati kehui sitä oikein hyväksi makkaraksi, jossa on lihaa ja ohut kuori. Makkaran jouluiset mausteet koettiin onnistuneeksi ja makkarassa oli mukava suutuntuma.
Lihamakkarat-luokan voitti Wurstin Dulano Salsiccia Toscana. Sitä luonnehdittiin näin: ”makkarassa on mukavan karkea massa ja hyvä rakenne. Makkara on mehevä, todella laadukas työnnäyte, jossa on useita makukerroksia. Yrtit erottuvat huminana taustalla, tasapainoinen mausteutus ja lämmitys avaa makkaran maut.”
Nakkimakkarat-luokassa kirkkaimman sijan otti Savo-Karjalan Lihan Cheddar Jalapeno Nakki. Nakkia kehuttiin erityiseksi nakiksi, josta tulee hyvä fiilis. Siinä maistui jalapeno eikä vain pelkkä chilin polte. Jälkipoltto on pitkä, mutta juusto pidättelee varmasti pahimmat piikit maussa. Nakissa oli rapea kuori ja moitteeton puruvastus.
Erikoismakkarat-luokassa kultaa otti Lihatukku Veijo Votkinin Chef Wotkin’s Marcelino Maustemakkara. Sitä arvosteltiin näin: ”Rasvainen, paprika pyrkii esille ja värjää lautasen punaiseksi, chili aiheuttaa lievää mukavaa poltetta, tyydyttää kaikkia aisteja, vähäinen jäykkyys kuoressa ei aiheuta suurempia ongelmia, hyvin karkean rouhea massa, joka hyväilee poskia. Makkaraan on laitettu mausteita juuri oikealla tavalla sopien makkaran lihaisaan luonteeseen, massa myös mehevä, makkara ei todellakaan juutu kurkkuun.
Bratwurstit-luokan voitti Yrjö Wigrenin Wigren Gourmet Bratwurst Grillimakkara. Raati luonnehti, että makkaran maussa tuntuu yrttejä ensimmäiseksi, ja maultaan tasapainoinen makkara sopii varmasti monen lisukkeen viereen. Massan arvioitiin olevan kohtuu karkea, rakenne tuntuu suussa, ja kuoren optimaalisen ohut.
Ryynimakkarat-luokan voitti Lapin Lihan Lapin Pororyynimakkara, jota kuvattiin näin: ”26 % poronlihaa, maku yllättävän tasapainoinen, lihaa runsaasti epätyypillisesti ryynimakkaraksi. Makkarassa pippuria runsaasti, muttei liikaa, suolaakin paljon, mutta pysyy hyvin kasassa, ryynejä melko vähän ja epätasaisesti, jämäkkä tuttavuus.”
Liha ja ruoka onnittelee kaikkia voittajia!
Makkaroiden maistelua vuodesta 1991 lähtien
Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1033 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2023 – 31.8.2024) aikana pidetyissä 18 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 107 makkaraa 9 eri maasta, joista 72 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 5157 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsi parhaat uutuusmakkarat nyt 25.:tä kertaa.
Aiempia vuoden parhaita:
2023: Herkku Grills Chili-Jam Artesaaniraakamakkara, Nakki-Hannu Oy
2022: Kotimaista Chili-Cheddar Raakamakkara, Wursti Oy
2021: Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkara, Makuliha Oy
2020: Grillimaisteri Kiełbasa, Wursti Oy
2019: Jalopätkä, Metsärannan Liha Oy
2018: HK Maakarit® Livornon Luigi, HKScan Finland Oy
2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere
2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Näiden huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.