Liha ja ruoka 6/2024 Teksti: Mari Hannuksela Kuvat: Kuvat: Atria/Tuukka Kiviranta
Seinäjoen uusi siipikarjatehdas on Atrian historian suurin investointi. Peräti 165 miljoonaa euroa maksanut tehdas kasvattaa Atrian siipikarjatuotannon kapasiteettia noin 40 prosenttia.
Atrian tehdasalueella Seinäjoen Nurmossa näkyi elokuussa leveitä hymyjä, kun uuden siipikarjatehtaan avajaisia juhlittiin kutsuvierastilaisuutena. Tehtaan vihki käyttöön maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Ministeri painotti, että investointi on koko Suomen mittakaavassa hyvin merkittävä ja tuo uutta uskoa tulevaisuuteen.
Atrialla oli tarvetta saada lisää kapasiteettia. Siipikarjatuotteiden kulutus on ollut kasvussa vuosikymmenten ajan sekä Suomessa että vientimarkkinoilla. Uuden tehtaan myötä Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 prosenttia.
Atria Oyj:n hallituksen puheenjohtaja, maanviljelysneuvos Seppo Paavola kertoi investoinnin taustoista.
– Tämä siipikarjainvestointi on meille laskutavasta riippuen ainakin neljäs tai viides. Broilerien teurastus Atrialla alkoi Itikanmäellä, lähellä Seinäjoen keskustaa. Tuotanto siirtyi Nurmoon 1990-luvulla. Laitosta laajennettiin ja saneerattiin matkan varrella, mutta nyt oli aika tehdä kokonaan uusi.
Tehdasalueen esittelykierroksella vieraille kerrottiin, että suunnitelmat vanhan laitoksen tulevasta käytöstä ovat vielä osittain avoimena. Useilla muilla osastoilla on kuitenkin ahdasta, joten niiden toimintoja todennäköisesti siirtyy saneerattaviin tiloihin.
Ohjat omissa käsissä
Investoinnit tuppaavat venymään ja kallistumaan, ja projektien aikana tulee kaikenlaista sähläystä. Atria Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi ja Atria Oyj:n toimitusjohtaja Kai Gyllström kuitenkin kertoivat, että uusi siipikarjatehdas valmistui jopa hiukan etuajassa. Myös budjetin suuruusluokka pysyi suunnitelmien mukaisena. Miten tämä on mahdollista?
– Kyllä tämä perustuu ihmisten osaamiseen ja asenteeseen. Pidimme projektin johdon ja suunnittelun pääosin omissa käsissä. Yhteistyökumppanit valittiin tiukalla seulalla. Lämmin kiitos kaikille projektiin osallistuneille, tämä oli ihan huikea onnistuminen.
Ala-Fossi ja Gyllström kertoivat avajaistilaisuudessa myös, ettei projektin aikana tullut viivästyksiä teuraskuljetuksiin tai valmiiden tuotteiden myymälätoimituksiin.
– Tämä on atrialaista osaamista, halua oppia uutta, tinkimättömyyttä, sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Taloudellista pääomaa saa pankista, mutta osaaminen pitää kasvattaa itse, ja siinä me olemme onnistuneet, Ala-Fossi iloitsi.
Päivällä jääkaappi, yöllä pesukone
Atrian tiedotteessa kerrotaan, että uusi tehdas on lattiapinta-alaltaan 3 hehtaaria. Jotta tuotanto pyörii pysähtymättä, Atrialle tulee joka 40 minuutin välein täysperävaunullinen rekka kanoja purkuhalliin. Lintu siirtyy tuotantoprosessissa tuotepitimessä noin 10 kilometrin matkan. Nopeimmillaan lintu on pakattavissa kokonaisena broilerina noin 4 tunnin kuluttua ja on asiakkaalla seuraavana päivänä.
Teurastuslinjan kapasiteetti on 15 000 lintua tunnissa. Päivän aikana lintuja tulee 4–7 tilalta. Yhdeltä tilalta voi tulla lintuja useammasta yksiköstä. Atria kertoo, että se toi ensimmäisenä maailmassa tilakohtaisen jäljitettävyyden kuluttajapakkauksiin. Yhdeltä tilalta tulleet linnut käsitellään yhtenä eränä tehtaassa. Tilatieto kulkee muiden prosessissa kertyvien tuotetietojen mukana. Sama tieto päätyy pakkaukseen, jotta kuluttaja ja asiakas tietävät, millä Atrian Perhetilalla kana on kasvanut.
Lintujen hyvinvointiin on kiinnitetty prosessin ja logistiikan suunnittelussa erityisen paljon huomioita: on arvioitu kohdat, joissa lintu voisi stressaantua, ja pyritty minimoimaan stressitekijät.
Uusi laitos mahdollistaa Atrialle hyvät näkymät myös kanan vientitoiminnan laajentamiseen. Atrian kanatuotteet ovat antibioottivapaita. Antibiootti- ja salmonellavapaus on merkittävä kilpailuetu erityisesti vientimarkkinoilla.
Energiatehokas rakennus käyttää lämmitykseen ja jäähdytykseen suurimmaksi osaksi omaa hukkalämpöään. Myös tuoteturvallisuus ja hygienia ovat tärkeä osa tuotantoa: yön aikana tuotantotilat pestään lattiasta kattoon. Mika Ala-Fossi kuvaili leikillisesti, että uusi tehdas on päivisin jättimäinen jääkaappi ja yöllä pesukone.
– Olosuhteet ovat erittäin vaativat. Päivällä on kylmää ja puhdasta. Yön aikana lämpötilaa nostetaan, ja kaikki näkyvillä olevat pinnat pestään perusteellisesti. Lattiasta kattoon. Ja seuraavana päivänä sama uudestaan.
Uusiutuvaa energiaa
Atria investoi jatkuvasti uusiutuvaan energiaan. Atrian aurinkovoimalan vuotuinen sähköntuotanto on noin 9000 MWh. Syyskuun alussa Suomen Lantakaasu Oy ja Atria Suomi Oy tekivät investointipäätöksen Nurmon Bioenergian biokaasulaitoksen rakentamisesta. Yhtiöt ovat päättäneet investoida yli 60 miljoonaa euroa 100 GWh:n uusiutuvan biopolttoaineen tuotannon rakentamiseen. Rakennustyöt alkavat heti, ja laitoksen on määrä valmistua vuoden 2026 aikana.
Biokaasulaitos rakennetaan Atrian Nurmossa sijaitsevan tuotantolaitoksen läheisyyteen. Valmistelevat työt ovat jo käynnissä. Biokaasulaitos tuottaa uusiutuvaa kotimaista energiaa ja erityyppisiä biolannoitteita Etelä-Pohjanmaan alueen maatilojen lannasta sekä maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirroista.