Rôtisseurs-laatua Savo-Karjalasta

Liha ja ruoka 5-2024  Teksti ja kuvat: Mari Hannuksela

Vahvasti kehittyvä Savo-Karjalan Liha tunnetaan erityisesti lihakaupoista, joissa kaikki tuoreliha on kotimaista. Yritys hankkii ja jalostaa myös erikoislihoja. Perheyrityksessä jokaisella on omat vastuualueensa.

Kuopiossa toimiva, vuonna 1999 perustettu Savo-Karjalan Liha Oy on kasvanut reilusti keskisuureksi. Liikevaihtoa kertyi 6,7 miljoonaa euroa (2022). Yritys työllistää 36 henkilöä. Jouko Koistisen perustaman yrityksen toimintaan osallistuu nykyisin isä Koistisen lisäksi perheen kuudesta lapsesta neljä. Myös perheen äiti Mari Koistinen on aktiivisesti mukana, vaikka käykin päivätöissä muualla.

Millaista on, kun työkaverina on omat perheenjäsenet? Ainakin haastattelukäynnillä vaikuttaa siltä, että töissä on kotoisaa ja hyvähenkistä. Toki välillä kiire on kova ja työpäivät venyvät.

Aapo ja Jouko Koistinen ja Jemina Kaipainen esittelevät Savo-Karjalan Lihan pakkauksia. Sekä tuorelihan että jalosteiden pakkauksissa on yrityksen keltainen logo sekä Hyvää Suomesta -kotimaisuusmerkki.

Hankinta on vahva kivijalka

Jouko Koistinen ja tytär Jemina Kaipainen kertovat, että yrityksen toiminta alkoi lihanhankinnasta. Oma hankinta on nykyisinkin tärkeä osa toimintaa.

– Hankimme lihaa valtakunnallisesti. Ostamme ja välitämme välitysvasikoita. Ternivasikoiden osuus on yli 70 prosenttia. Hankimme myös teurasnautoja, viljaporsasta, karitsaa ja hevosta. Teurastus hoituu luotettavissa yhteistyöteurastamoissa.

Tuottajapalautukset, rahtiteurastukset, leikkuupalvelut ja pakkaus onnistuvat. Tuottaja-asiakkaat arvostavat räätälöityä palvelua.

– Meidän valttimme on varmaankin se, että perhe- ja pk-yrityksenä me katsomme maailmaa ”samalta korkeudelta” kuin tuottaja-asiakkaamme. Se tekee yhteistyöstä luontevaa. Molemmat osapuolet ovat samalla tavoin riippuvaisia toisistaan.

Noin 80 prosenttia kaikesta lihasta hankitaan Savo-Karjalan alueelta. Perheen vanhin poika Toni Koistinen kantaa kokonaisvastuun eläinkuljetuksista (välitys ja teuraseläimet).

Uudistetussa myymälässä liha on todellakin pääosassa. Kastikkeet, mausteet ja muut oheistuotteet ovat esillä sivummalla. Myymäläpäällikkö Paula Lehtolaisella on usein vakioasiakkaille tarjolla jotain ekstraa.

Kaksi omaa myymälää

Savo-Karjalan Lihan toiminta uudistui vuonna 2011, kun yritys perusti oman lihakaupan Kuopion Leväselle.

– Aika pystymetsästä aloitimme, Jemina Kaipainen ja Jouko Koistinen muistelevat alkuaikoja.

Kaipainen oli alusta asti hoitamassa lihakauppaa. Asiakkaat innostuivat paikallista lihaa myyvästä myymälästä, ja toiminta kehittyi nopeasti. Itse jauhettu laadukas jauheliha on tärkeä vetonaula-artikkeli. Hyvää palautetta tuli muistakin tuotteista.

Kaksi vuotta myöhemmin perustettiin jo toinen myymälä, tällä kertaa Kuopion vastaremontoituun kauppahalliin. Leväsen myymälä on siirtynyt pariinkin kertaan, ja toimii nykyisin uudistetuissa tiloissa Pitkälahden ABC:n yhteydessä.

– Pitkälahden myymälämme lihatiskin valikoima on yksi suomen laajimmista. Kaikki tuoreliha on kotimaista. Meillä on viljaporsasta, ylämaankarjaa, eri rotuja pihvikarjaa, kyyttöä, ajoittain vasikkaa. Nautaa löytyy myös luomuna. On karitsaa, hevosta, broileria sekä pakasteena hanhea, kalkkunaa, sorsaa ja viiriäistä. Broilerissa yhteistyökumppanina on Atria.

Savo-Karjalan lihan myymälät saivat arvostetun Chaíne des Rôtisseurs -kilven vuonna 2021. Kauppahallin myymälä on hiukan Pitkälahtea pienempi, mutta valikoima pyritään pitämään monipuolisena. Syksyyn kuuluu vahvasti riista. Myymälöiden valikoima toki vaihtelee sesonkien ja myös viikonpäivien mukaan. Erikoislihojen valikoimat ovat parhaimmillaan loppuviikosta.

Savo-Karjalan Liha operoi Pitkälahden ABC:llä myös samassa rakennuksessa toimivan Pitkälahden S-Marketin palvelutiskiä. S-Marketin puolella on esillä tuorelihan ja jalosteiden lisäksi laaja valikoima salaatteja, patonkeja ja muita lounas- ja välipalatuotteita.

Tehokas määräpainoleikkuri oli onnistunut ostos. Jesse Mikkanen pakkaa ulkofileepihvit myymälään vietäviksi.

Oma leikkaamo ja jalostamo

Vuonna 2014 Savo-Karjalan Lihan lihanhankinta- ja myymälätoiminta sai tuekseen oman leikkaamon. Ratkaisu oli onnistunut; erityisesti ravintola-alan asiakkaat arvostavat ketteryyttä.

– Jos vaikkapa pihvien menekki ravintolassa yllättää, voimme tehdä lisätoimituksia hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Leikkaamme myös asiakkaiden toiveiden mukaan erikoisleikkuita, kuten ribsejä, briskettiä ja picanhaa.

Leikkaamon konekantaa pidetään ajan tasalla. Viimeisin investointi on tehokas määräpainoleikkuri. Päivittäistavarakauppa ja ravintolat haluavat määräpainoa. Omassa myymälässä taas menee parhaiten perinteinen leikkuu, eli joka pihvi on yhtä paksu. Tämäkin onnistuu samalla laitteella.

Kuusi vuotta myöhemmin leikkaamo sai parikseen makkara- ja palvitehtaan. Tuotannossa on sekä omaa että sopimusvalmistusta. Lihat palvataan aidossa leppäsavussa. Suosituimpia tuotteita ovat muun muassa palvattu, pintamaustettu naudan rinta ja perinteinen maalaispalvi.

– Makkaroiden syyssesongissa meillä löytyy muun muassa Syysillan Grilleri ja mausteisempi Chipotle-sulatejuusto-grilleri. Kaikki makkarat ovat lihaisia; valmistuksessa ei käytetä jauhoja.

Leikkaamon ja jalostamon tuotannosta vastaavat kaksoset Aapo ja Atte Koistinen. Työt on jaettu siten, että Aapo vastaa varsinaisesta tuotannosta. Atella on huoltovastuu leikkaamon ja makkarapajan koneista sekä myös Savo-Karjalan Lihan kuljetuskalustosta.

”Jatkamme perheyrityksenä”

Savo-Karjalan Lihan tuotteita myydään omien myymälöiden ja ravintolamyynnin lisäksi laajasti myös Savo-Karjalan alueen päivittäistavarakaupoissa. Markkinoinnissa käytetään paikallista ”Oekeesti hyvvee” -slogania.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Jouko Koistinen ja Jemina Kaipainen painottavat, että perheyrittäjyys on toiminnan keskiössä myös tulevaisuudessa.

– Ainakin haluamme pitää kiinni Rôtisseurs-kilvestä. Meidän ajatteluun kuuluu kotimaisuus, monipuolisuus ja korkea laatu. Ja se, että pystymme antamaan asiakkaille asiantuntevia valmistusvinkkejä erikoisemmistakin raaka-aineista.

Oma hankinta sekä oma leikkaamo ja jalostamo pysyvät toiminnan kivijalkana. Jalostusastetta nostetaan myös ravintolapuolella, autetaan keittiöitä tekemällä työt pari askelta pidemmälle jo etukäteen.

– Onneksi meillä on tässä Pioneerinkadun leikkaamossa tilaa laajennukselle, jos saamme kasvua suunnitelmien mukaan, Jouko Koistinen ja Jemina Kaipainen suunnittelevat.

Jemina Kaipainen on siirtynyt myymälän tiskin takaa Savo-Karjalan Lihan konttoriin. Toimenkuvaan kuuluu vastuu valikoimasta, laskutus ja yhä enemmän myös muita asioita. Koistisen perheen suunnitelmissa on, että lapset pysyvät jatkossakin yrityksen palveluksessa erilaisissa toimenkuvissa.