Liha ja ruoka 6 / 2022, Teksti Niina Jormanainen Kuvat Shutterstock
Syyskuussa kuusi miljoonaa ihmistä kokoontuu Saksan Müncheniin juomaan olutta isoista litran kolpakoista. Maailman suurimmilla olutjuhlilla, Oktoberfesteillä, pukeudutaan saksalaisiin perinneasuihin: miehet nahkahousuihin ja naiset dirndl-mekkoihin. Tiedätkö, mistä perinne on saanut alkunsa ja miksi pääosin syyskuussa vietettävän juhlan nimi on Oktoberfest?
Maailman suurimmilla olutjuhlilla, Oktoberfesteillä, on Saksan Münchenissä pitkät perinteet. Ensimmäisiä Oktoberfestejä vietettiin jo vuonna 1810, kun Baijerin kruununprinssi Ludwig meni naimisiin prinsessa Theresen kanssa. Silloin viisipäiväinen hääjuhla järjestettiin lokakuussa, ja sinne oli kutsuttu kaikki Münchenin asukkaat. Juhla oli niin suosittu, että perinnettä jatkettiin seuraavinakin vuosina. Vähitellen tapahtuma pidentyi, muutti muotoaan, ja lopulta juhlat siirrettiin pääosin syyskuulle, jolloin sää on vielä Saksassa lämpimämpi. Juhlien nimi kuitenkin säilyi ennallaan, joten siksi nykyään pääosin syyskuussa vietettäviä olutjuhlia kutsutaan edelleen Oktoberfesteiksi.
Tänä vuonna Oktoberfestejä juhlitaan jo 187.:nnen kerran, ja Münchenin suurelle, prinsessa Theresen mukaan nimetylle, Theresienwiesen festivaalialueelle on tulossa 17 isoa ja 21 pienempää telttaa juhlakansalle. Niiden pitäisi tarjota yli kuudelle miljoonalle juhlavieraalle aitoa Oktoberfest-olutta.
Olut Münchenin omista panimoista
Oktoberfesteillä tarjoillaan perinteisesti vain müncheniläisten panimoiden oluita. Tapana on, että panimot esittelevät jo hyvissä ajoin omat messu-uutuutensa, joita ihmiset pääsevät maistamaan olutjuhlilla. Kuuden panimon joukosta ei uusia yrittäjiä löydy. Vanhin panimoista on vuonna 1328 perustettu Augustiner ja nuorin vuonna 1634 perustettu Paulaner. Oktoberfestien oluet tunnetaan korkeasta alkoholipitoisuudestaan. Vahvin olut on Hofbräu, jossa on alkoholia 6.3 %.
Koska olutjuhlilla on pitkät perinteet, myös oluen juontiin liittyy joukko tapoja ja sääntöjä, joita Oktoberfestien vakikonkarit vaalivat. Esimerkiksi litran oluttuoppia pidetään oikeaoppisesti kiinni vain kahvasta, ei mukin ympäriltä. Sääntö on tehty sormien suojelemiseksi: kilistellessä painava tuoppi tekee ikävää jälkeä sormille, jos ote on tuopin ympäri. Sähköisestä lehdestä löytyy linkki videoon, josta voit tarkistaa, miten olutta kuuluu juhlilla juoda:
https://youtu.be/AxJ1pUERgaE
Perinneasujen juhla
Oktoberfesteillä pukeudutaan perinteisesti saksalaisiin perinneasuihin: naiset käyttävät dirndl-mekkoa, johon kuuluu hame, paita, kireä liivi ja esiliina, miehet nahkahousuja ja ruutupaitaa.
Vanhoihin asuihin liittyy hauskoja sääntöjä, kuten se että naisen esiliinan solmu kertoo henkilön siviilisäädyn. Oikealle solmittu esiliina tarkoittaa, että nainen on naimisissa, vasemmalle solmittu, että hän on vapaa. Dirndl-mekolle on myös muita vaatimuksia, kuten se että mekon pitäisi peittää polvet ja puseron olkapäät. Juhlilla näkyvät minihamoset eivät ole perinteiden mukaisia asuja.
Miesten nahkahousuissa, lederhoseneissa, on henkselit, ja housujen kanssa käytetään polvipituisia sukkia tai loferlseja, säärystimen tyyppisiä pohkeen lämmittimiä. Miehen asuun kuuluu myös hattu ja koristeellinen nauha, charivari, jossa voi roikkua esimerkiksi kolikoita, helmiä ja metsästysaarteita, kuten hampaita.
Oktoberfest lukuina
Oktoberfesteillä on iso merkitys Münchenin taloudelle. Vuonna 2019, jolloin olutjuhla viimeksi ennen koronaa järjestettiin, juhlien arvioidaan tuoneen kaupunkiin rahaa noin 1,25 biljoonaa euroa, kun lasketaan yhteen juomat, ruoat, majoitukset taksit jne.
Tuolloin olutjuhlilla vieraili 6,3 miljoonaa ihmistä 16 päivän aikana. Suurin osa, noin 70 % juhlijoista, on paikallisia Baijerin osavaltiosta, 9 % tulee muualta Saksasta ja 21 % ulkomailta. Vuonna 2019 eniten turisteja tuli Italiasta, Yhdysvalloista ja Itävallasta.
Oktoberfestejä ei suotta sanota maailman suurimmiksi olutjuhliksi, sillä niiden olutmenekki on vertaansa vailla. Keskimäärin olutta juodaan juhlien aikana 7 miljoonaa litraa.
Suomessa Oktoberfestia juhlitaan ainakin helsinkiläisessä Rymy-Eetu- ravintolassa. Siellä juhlat kestävät tänä vuonna peräti kuukauden, lokakuun lopulle asti.
Prost!
Oktoberfest on myös makkaran juhlaa
Tiedätkö, millainen pötkylä on blutwurst entä bockwurst? Oktoberfest on tunnettu makkaroistaan, joita löytyy montaa eri sorttia. Tässä joitakin yleisiä tarjottavia.
- Possunrasvasta ja verestä tehty blutwurst voidaan syödä kylmänä tai kuumana.
- Bockwurst on rasvainen ja mieto makkara, joka sisältää hienoksi jauhettua sian- tai sian- ja vasikanlihaa, jotka on maustettu purjolla, ruohosipulilla tai vihreällä sipulilla.
- Bratwurst on baijerilaisten ylpeys ja saksalaisten suosikkimakkara, joten makkarasta on olemassa paljon eri variantteja. Makkara valmistetaan usein possusta ja naudanlihasta.
- Cervelat on iso savustettu makkara, josta löytyy mausteisuutta. Makkaraa syödään leikkeleenä tai sitä käytetään erilaisiin ruokiin.
- Frankfurter on Frankfurtista kotoisin oleva savuinen, miedosti maustettu makkara, joka erottuu pitkästä, kapeasta muodostaan. Se on yleensä valmistettu sianlihasta lampaansuoleen.
- Rasvaiset ja savustetut knockwurstit valmistetaan yleensä sian- ja vasikanlihasta, ja niille on ominaista voimakas valkosipulinen maku.
Lue myös: Makkaran valmistus – näin syntyy suomalaisten suosikkivihannes