Tiedote 13.9.2023

Vuoden parhaat makkarat valittu – voittajamakkaran makumaailma tuo tuulahduksen Aasiasta

Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat yhteispisteet sai Nakki-Hannu Oy:n S-ryhmälle valmistama Herkku Grills Chili-Jam Artesaani-raakamakkara. Makujen arkkitehtinä on yhdessä Nakki-Hannu Oy:n kanssa toiminut huippukokki Tomi Björck.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien. Seura on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1015 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2022 – 31.8.2023) aikana pidetyissä 21 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 115 makkaraa 10 eri maasta, joista 73 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta/laatusuhteen kesken. Tiedot löytyvät 5050 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.

Tänä vuonna parhaat yhteispisteet, 90 pistettä, sai Nakki-Hannu Oy:n Herkku Grills Chili-Jam Artesaani-raakamakkara. Voittajamakkara syntyi huippukokin ja pienvalmistajan yhteistyöllä, ja sen makumaailma tuo tuulahduksen Aasiasta.

– Laadukas raakamakkara chilin puraisulla, summaa AKS:n puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Bratwurstit-luokan voittajaksi ylsi 88 pisteellä Wursti Oy:n valmistama Pirkka Grillaa Bratwursti. Raati luonnehti makkaraa näin:

– Hyvä rakenne ja suutuntuma, maksamakkaramaisuus lievempänä kuin monissa muissa bratwursteissa, miellyttävän makuinen, pippuria jälkimaussa, määrä sopuisa, pitkä jälkimaku vie kielenkannat mukanaan.

Erikoismakkarat-luokassa ensimmäisen sijan vei niin ikään 88 pisteellä Palviliha Oy:n Nautamozzarella Hot-Dog Makkara.

– Rakenne agraarisen rouhea, tanakkaa tavaraa, ilmeisesti nautaa tai vastaavaa, pippuri osuu kitalakeen, mutta mausteet pikkasen epätasaiset, keinokuori hiukan himmentää makkaran kokonaisvaikutelmaa, parasta tässä makkarassa tukevat mausteet, raati arvosteli.

Grillimakkaroissa ensimmäiseksi ponnisti 86 pisteellä Savuhovi Oy:n Tuska Jalopeno-Cheddar Grillimakkara.

– Runsaasti chiliä, joka tuntuu alusta loppuun, rasvaa löytyy, hyvä kuori, chilisattumia, chili jakautunut epätasaisesti massassa, juusto löytyy mutta jää sivuraiteelle, maistelijat summaavat.

Lihamakkaroissa voiton vei 84 pisteellä Lihatukku Veijo Votkin Oy: Hampurin Grilleri. Raati luonnehti makkaraa näin:

– Mehukas makkara, hyvä rakenne, puruvastusta, rouhea leikkauspinta, syötävä kuori rapsakka, vähämausteinen, saa lipomaan huulia, tasapainoinen, sopii nuotiomakkaraksi, jälkimaku pitkä ja tasainen, lihaisia biittejä, sinappi sopii, ainekset hieman epätasaisesti jakautuneet, karkeat ja sileät kohdat erottuvia.

Ryynimakaroissa voittaja oli 83 pisteellä Pouttu Oy:n Oh’rakas.

– Karkean rouhea rakenne, suurimo etsi toistaan massassa, vähäjyväinen, poikkeava, suolaa runsaasti, puoliryynäri, ryynärien rakastajat eivät tästä vaikutu, kova puruvastus, cross-over-malli: menee maastossa kuin maastossa.

Kuva: Shutterstock