Tiedote 30.8.  Uutinen päivitetty 14.13

Kuva: Teina Ryynänen

Tukkutorin pakastamo suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä – Heikin Lihassa ja Lihatukku Veijo Votkinilla päätös otettiin tyrmistyneenä vastaan

 

Eilen saadun tiedon mukaan Helsingin tukkutorin pakastamon toiminta päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä. Helsingin kaupunki kertoo toiminnan lopettamisen syynä olevan vanhan pakastamon erittäin huono kunto, ympäristöriskit sekä se, että korvaava investointi on osoittautunut taloudellisesti kannattamattomaksi. Pakastamon vuokralaisille uutinen tuli täytenä yllätyksenä.

Helsingin kaupunki tiedotti eilen, että Tukkutorin vuonna 1953 valmistunut pakastamo on tullut teknisen käyttöikänsä päähän. Pakastamon kylmäaineena käytettävä ammoniakki on ympäristöriski ja rakennuksen peruskorjaus nykyvaatimusten mukaiseksi on todettu mahdottomaksi. Helsingin kaupunkiympäristön toimiala ja pakastamon toimintaa pyörittävä Helsingin Kaupunkitilat Oy ovat päätyneet toiminnan lopettamiseen.

– Olemme selvittäneet useita vaihtoehtoja sekä pakastamon korjaamiseksi että uuden pakastamon rakentamiseksi. Ne ovat kaikki osoittautuneet joko toiminnallisesti tai taloudellisesti mahdottomiksi, toteaa yksikön päällikkö Antti Halm Helsingin kaupunkiympäristön toimialan yritystilat- yksiköstä.

Pakastamolla on nyt noin 150 vuokralaista. Pakastamolla toimivien yritysten vuokrasopimukset tullaan irtisanomaan vuoden 2024 aikana. Tukkutorin ja Teurastamon alueen kiinteistöt ovat suurimmaksi osaksi Helsingin kaupungin omistuksessa, ja niitä hallinnoi ja vuokraa Helsingin Kaupunkitilat Oy, joka on kaupungin omistama yhtiö.

Yksi pakastamon pitkäaikaisista vuokralaisista on Heikin Liha Oy, jossa tieto pakastamon lopetuksesta otettiin tyrmistyneinä vastaan.

– Meille vuokralaisille pakastamon lopetus tuli puskista. Vuosia on puhuttu pakastamon korjaamisesta tai uusista tiloista, mutta nyt tiloista on lähdettävä vuoden varoitusajalla, eikä kaupungilla ole tarjolla mitään väistötiloja. Tilanne on surkea, sillä näin nopeasti kenelläkään ei ole mitään mahdollisuuksia saada korvaavia tiloja. Todella ala-arvoista toimintaa kaupungilta. Tästä puuttuu kokonaan liiketoimen ymmärrys ja vaikuttaa siltä, että tarkoituksena on ajaa yrittäjät pois alueelta, sanoo Heikin Lihan omistaja Heikki Haaksi.

Myös Lihatukku Veijo Votkin Oy on pakastamon pitkäaikainen asiakas ja yrityksen toimitusjohtaja Asmo Votkin kuvailee tunnelmia järkyttyneiksi.

– Vaikea ymmärtää, että yksipuolisesti vain ilmoitetaan, että toiminta loppuu. Todellista keskustelua ei ole meidän yrittäjien kanssa käyty. Jos Tukkutorilla ei ole pakastamon kaltaista rakennusta, miten voidaan olettaa, että yritykset voivat siellä toimia? Samanlaista yritysten poisajoa on kyllä ollut Tukkutorilla aiemminkin. Viimeksi vuonna 2012 isäni Veijo Votkin oli mukana taistelemassa yritysten puolesta. On jännä, miten muualla Euroopassa Tukkutorin kaltaiset alueet kukoistavat, mutta meillä ajetaan yritykset pois.

Asmo Votkin kertoo, että Votkinilla pohditaan nyt tietenkin kuumeisesti, mitä vaihtoehtoja on. Yrityksellä on tehtaassaan vielä tyhjiä tiloja, joten vaihtoehtona voisi olla myös oman pakastamon rakentaminen.

– Mutta tämä ei auta muita Tukkutorin perinteisiä, pienempiä yrityksiä. Olemme myös miettineet muiden yrittäjien kanssa, että kysytään kaupungilta, saammeko kolme kuukautta aikaa selvittää, voisimmeko itse rakentaa pakastamon. Näin rakennettuna sille voisi tulla ihan eri hintalappu kuin kaupungin rakennuttamana.