Saisiko olla makkaraa ja olutta? – Oktoberfestejä vietetään tänä vuonna jo 188. kerran

Liha ja ruoka 21.9.2023  Niina Jormanainen   Kuvat: Shutterstock

Maailman suurimpia olutjuhlia, Münchenin Oktoberfestejä, voi perustellusti kutsua myös makkarajuhliksi. Viime vuonna 5,7 miljoonaa kävijää joivat 5,6 miljoonaa litraa olutta ja söivät 60 000 makkaraa. Oktoberfestejä vietetään nykyään monessa paikassa Suomessakin. Poimi tästä vinkit onnistuneisiin juhliin.

Maailman suurimmilla olutjuhlilla, Oktoberfesteillä, on Saksan Münchenissä pitkät perinteet. Ensimmäisiä Oktoberfestejä vietettiin jo vuonna 1810, kun Baijerin kruununprinssi Ludwig meni naimisiin prinsessa Theresen kanssa. Silloin viisipäiväinen hääjuhla järjestettiin lokakuussa, ja sinne oli kutsuttu kaikki Münchenin asukkaat. Juhla oli niin suosittu, että perinnettä jatkettiin seuraavinakin vuosina. Vähitellen tapahtuma pidentyi, muutti muotoaan, ja lopulta juhlat siirrettiin pääosin syyskuulle, jolloin sää on vielä Saksassa lämpimämpi. Juhlien nimi kuitenkin säilyi ennallaan, joten siksi nykyään pääosin syyskuussa vietettäviä olutjuhlia kutsutaan edelleen Oktoberfesteiksi.

Tänä vuonna Oktoberfestejä vietetään 16.9.-3.10.  jo 188. kerran. Viime vuonna tapahtuma houkutteli paikalle 5,7 miljoonaa oluenystävää, jotka kulauttivat kurkkuunsa 5,6 miljoonaa litraa olutta. Mitenhän tänä vuonna käy? Ylittyykö viime vuoden kävijämäärä?

Olut Münchenin omista panimoista

Oktoberfesteillä tarjoillaan perinteisesti vain müncheniläisten panimoiden oluita. Tapana on, että panimot esittelevät jo hyvissä ajoin omat messu-uutuutensa, joita ihmiset pääsevät maistamaan olutjuhlilla. Kuuden panimon joukosta ei uusia yrittäjiä löydy. Vanhin panimoista on vuonna 1328 perustettu Augustiner ja nuorin vuonna 1634 perustettu Paulaner. Oktoberfestien oluet tunnetaan korkeasta alkoholipitoisuudestaan. Vahvin olut on Hofbräu, jossa on alkoholia 6.3 %.

Koska olutjuhlilla on pitkät perinteet, myös oluen juontiin liittyy joukko tapoja ja sääntöjä, joita Oktoberfestien vakikonkarit vaalivat. Esimerkiksi litran oluttuoppia pidetään oikeaoppisesti kiinni vain kahvasta, ei mukin ympäriltä. Sääntö on tehty sormien suojelemiseksi: kilistellessä painava tuoppi tekee ikävää jälkeä sormille, jos ote on tuopin ympäri. Tarkista videolta, miten olutta kuuluu juhlilla juoda:
https://youtu.be/AxJ1pUERgaE

Makkaroissa on varaa valita

Tiedätkö, millainen pötkylä on blutwurst entä bockwurst? Oktoberfest on tunnettu makkaroistaan, joita löytyy montaa eri sorttia. Tässä joitakin yleisiä tarjottavia.

Weißwurst on perinteinen baijerilainen raakamakkara, joka on valmistettu vasikanjauhelihasta ja pekonista ja maustettu mm. persiljalla, sitruunalla, muskotilla ja kardemummalla. Rakenteeltaan makkara muistuttaa meidän kotoista siskonmakkaraamme. Perinteisiin kuuluu, että weißwurstia nautitaan Oktoberfesteillä aamupäivällä makean sinapin kera.


Possunrasvasta ja verestä tehty blutwurst voidaan syödä kylmänä tai kuumana.


Bockwurst on rasvainen ja mieto makkara, joka sisältää hienoksi jauhettua sian- tai sian- ja vasikanlihaa, jotka on maustettu purjolla, ruohosipulilla tai vihreällä sipulilla.


Bratwurst on baijerilaisten ylpeys ja saksalaisten suosikkimakkara, joten makkarasta on olemassa paljon eri variantteja. Makkara valmistetaan usein possusta ja naudanlihasta. Bratwurstin vaalea väri johtuu siitä, ettei makkaroissa ole käytetty nitriittiä. Bratwurstia tiedetään tarjoillun jo vuonna 1881 Oktoberfestissä.


Cervelat on iso savustettu makkara, josta löytyy mausteisuutta. Makkaraa syödään leikkeleenä tai sitä käytetään erilaisiin ruokiin.


Frankfurter on Frankfurtista kotoisin oleva savuinen, miedosti maustettu makkara, joka erottuu pitkästä, kapeasta muodostaan. Se on yleensä valmistettu sianlihasta lampaansuoleen.


Rasvaiset ja savustetut knockwurstit valmistetaan yleensä sian- ja vasikanlihasta, ja niille on ominaista voimakas valkosipulinen maku.

Perinneasujen juhla

Oktoberfesteillä pukeudutaan perinteisesti saksalaisiin perinneasuihin: naiset käyttävät dirndl-mekkoa, johon kuuluu hame, paita, kireä liivi ja esiliina, miehet nahkahousuja ja ruutupaitaa.

Vanhoihin asuihin liittyy hauskoja sääntöjä, kuten se että naisen esiliinan solmu kertoo henkilön siviilisäädyn. Oikealle solmittu esiliina tarkoittaa, että nainen on naimisissa, vasemmalle solmittu, että hän on vapaa. Dirndl-mekolle on myös muita vaatimuksia, kuten se että mekon pitäisi peittää polvet ja puseron olkapäät. Juhlilla näkyvät minihamoset eivät ole perinteiden mukaisia asuja.

Miesten nahkahousuissa, lederhoseneissa, on henkselit, ja housujen kanssa käytetään polvipituisia sukkia tai loferlseja, säärystimen tyyppisiä pohkeen lämmittimiä. Miehen asuun kuuluu myös hattu ja koristeellinen nauha, charivari, jossa voi roikkua esimerkiksi kolikoita, helmiä ja metsästysaarteita, kuten hampaita.

Prost!

Lue myös: Vuoden parhaat makkarat valittu