Liha ja ruoka 6/2023 Teksti ja kuvat: Mari Hannuksela
Asiakkaiden toiveesta Oravais Rökerin pakkauskokoja on pienennetty, ja samalla Premium-tuotesarjan pakkausten ulkoasua uudistettiin. Periaatteista ei kuitenkaan ole tingitty. Toiminnan kivijalkana on edelleen kotimainen raaka-aine, perinteinen maku raikkaalla merisuolalla ryyditettynä ja oman kylän vesivoimalan sähkö.
Pohjanmaan rannikolla sijaitseva Oravais Rökeri Ab eli Oravaisten Savustamo ammentaa suomenruotsalaisesta ruokakulttuurista. Yrittäjä, toimitusjohtaja Caj Norrgård ja myynnistä vastaava Johan Lillqvist puhuvat iloisesti sekaisin sujuvaa suomea ja ruotsia.
Kaikesta näkee, että vuonna 1999 perustetun yrityksen juuret ovat syvällä maaseudulla. Tuotteet tehdään markkinatilanteesta riippumatta aina kotimaisesta lihasta. Valikoimassa on muun muassa kalkkunafilee, savuhärkä, kypsä pekoni ja perinteinen kinkku.
Missä suomenruotsalaisuus näkyy? Caj Nörrgårdin ja Johan Lillqvistin mielestä ainakin siinä, että asiakkaat pitävät melko suolaisista tuotteista.
– Käytämme ainoastaan merisuolaa. Mielestämme se antaa tuotteille raikkaan maun.

Oravais Rökerin yrittäjä-toimitusjohtaja Caj Norrgård harrastaa veneilyä. Hyvällä säällä tulee välillä ajettua Ruotsin puolelle saakka. Merestä saa myös mukavasti kalaa, kunhan tietää oikeat pyyntiapajat.
Ovet auki valtakunnalliseksi
Oravais Rökeri tekee päättäväisesti työtä ja etsii uusia asiakkaita kotimaakunnan ulkopuolelta. Kapasiteettia löytyy, ja toimitusvarmuuden luvataan olevan huippuluokkaa.
– Meillä on sopimus laskutuksesta RuokaKeskon kanssa, ja logistiikan hoitaa Keslog Logistics. Tilausrytmi on 48 tuntia tilauksesta, jos tilaus tulee ennen puoltapäivää.
Johan Lillqvist iloitsee siitä, että myös S-ryhmän ovet ovat auki. Työtä silti riittää, että pieni pohjalaisyritys erottuu muiden joukosta. Raaka-ainemarkkinakin on haastava. Toisaalta savustamolla on kilpailuetuna ympäristöystävällinen sähkö. Kimo Ruukin vesivoimala on lähes tehtaan vieressä.
Tuotantoprosessi perustuu perinteisestä puuhakkeesta syntyvään leppäsavuun.
– Haluamme pysyä kehityksessä mukana. Tämän syksyn aikana uudistimme Premium-tuotesarjan pakkaukset. Asiakkaiden toiveesta pakkauskokoja pienennettiin tuotteesta riippuen 120–170-grammaisiksi. Toisaalta meiltä saa kinkkua myös 300 ja 400 gramman perhepakkauksissa.
Eri chili vuoden joka päivälle
Oravainen on jännittävä paikka ruokakulttuurin ystävälle. Syyskuun lopussa (29.9.) väki kerääntyy lähiruokamarkkinoille. Myynnissä on vuosittain hiukan vaihdellen ainakin paikallista palvilihaa, kalaa, hunajaa, perunaa, kananmunia, viljatuotteita ja tomaatteja sekä yllättäen chiliä, satoja eri lajikkeita.
Yvonne Björkholmin Yvonnes Garden -kasvihuoneyrityksessä kasvatetaan tomaatteja ja chiliä. Björkholm on vuosien mittaan innostunut yhä uusiin kokeiluihin. Viime kesänä eri lajikkeita oli peräti 357 erilaista. Tulisin on Carolina Reaper Yellow, jonka tulisuus on Scovillen asteikolla noin 2,2 miljoonaa. Se on mahdollisesti maailman tulisin chili. En uskaltanut maistaa.

Lihansavustamon lähikylässä on toinenkin elintarvikeyritys. Yvonne Björkholmin kasvihuoneessa kasvaa yli 300 erilaista chiliä.
Björkholmin liiketoiminta on varsin kansainvälistä. Chilisuolaa ja -hiutaleita lähtee postin mukana muun muassa Australiaan, Indonesiaan, USA:han, Mauritiukselle, sekä tutummin Saksaan, Ruotsiin ja Tanskaan. Jalostamattomia tuotteita ei voi lähettää EU:n ulkopuolelle.
Oravais Rökerin Caj Norrgårdia naurattaa, kun kysyn, että koska saadaan chilillä maustettuja palvituotteita. Kuulemma ainakaan Carolina Reaperia ei ole tulossa resepteihin.