LR 50 vuotta sitten – Vauhditetaanko broilerin myyntiä?

Viidessäkymmenessä vuodessa suomalaisissa ruokapöydissä on tapahtunut aikamoinen muutos broilerinlihan osalta. Kun suomalainen söi viime vuonna broileria reippaat 27 kiloa, vuonna 1974 broileri oli vielä harvinaista herkkua.

Vaikka broilerin suosio on maassamme lisääntymässä, se on vielä melko harvinainen lintu suomalaisessa ruokapöydässä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kulutus on kolmekymmenkertainen ja ruotsalainen syö lähes kymmenen broileria, siinä kun suomalainen yhden. Kuitenkin broileri on terveellinen ja taloudellinen ruokalaji. Hinnankorotukset eivät ole yhtä voimakkaasti kouraisseet sitä kuin muuta teuraslihaa.

Suomalainen perheenemäntä joutuu elintarvikkeiden kalleuden vuoksi käyttämään entistä enemmän mielikuvitustaan ruoanvalmistuksessa. Broilerin kohdalla kekseliäisyys loppuu lyhyeen. Tilanteen voidaan sanoa säätelevän broilerin suosiota, sillä huolimatta hyvinkin arkisesta hinnastaan lintu koetaan juhlaruuaksi. Valmistustavoista ovat tuttuja vain pari, grillaaminen ja uunissa paistaminen. Kuitenkin broilerin valmistuksessa juuri kauppias voisi perheenemännälle toimia oppaana. Linnun miedon maun vuoksi saadaan erilaisin kypsentämistavoin ja maustamisin mitä useammanlaista ruokaa.

Paremmin kuin yksityinen perheenäiti ovat suurten laitoskeittiöiden emännät oivaltaneet broilerin lihan taloudellisen ja ravinnollisen arvon. Koulukeittoloiden sairaaloiden ja sotavoimien ruokalistoilla broileri ei ole enää harvinaisuus

Terveellistä, kaloreita vähän

Broilerinliha on maukasta ja terveellistä. Broilerit ruokitaan erikoisrehuvalmisteilla koko kasvukauden. Teollisen käsittelyn ajan ne ovat kasvattamoiden sijaintipaikkakuntien kunnallisten eläinlääkäreiden valvonnassa. Myös ravinto-opillisesti broileri on terveellinen ruoka, koska kalorimäärä on pieni mutta valkuaisainemäärä suuri. Sadassa grammassa broilerinlihaa on 170 kaloria, noin 10 grammaa rasvaa ja 18 grammaa valkuaista. Broilerin valkuaisaineet sisältävät kaikkia ihmisen hyvinvoinnille välttämättömiä aminohappoja.

Huokeata ja riittoisaa

Broileri on taloudellinen ruoka verrattaessa muiden elintarvikkeiden melkoisiin hinnankorotuksiin, broileri on selvinnyt vähimmällä. Pakastetun broilerin kilohinta on ollut kymmenen markan kieppeillä. 7. 10.1974 voimaan tulleen hinnan muutoksen jälkeen se on 4. 1 % entistä alhaisempi. Hyvin usein sitä saa erikoistarjouksella jopa 7– 8 markalla.

Broilerin luusto on haurasta ja kevyttä,  vain vajaat 20 % linnun koko painosta. Lihakset sen sijaan pulleita ja mehukkaita. Tuskinpa huonokaan kokki saa linnusta sitkeätä. P aloiteltuna yhdestäkin broilerista riittää reilusti neljälle hengelle, keitoissa ja salaateissa jopa useammallekin.

Linnun paloittelu

Linnun paloittelua luullaan todellista vaikeammaksi. Siksi se useimmiten valmistetaan ja myydään kokonaisena. Oikeaoppisesti paloiteltuna saa linnusta jopa 18 palaa ja miksei enemmänkin. Sulatetun broilerin paloittelu esimerkiksi aloitetaan kahtia jakamisella rintalastaa pitkin, jatketaan reisien ja siipien irrottamisella ja selkäpuolen erottamisella neljänneksistä. Joka palasta voi tehdä vielä 2.

Linnun kypsentäminen

Kanan tavallisemmat kypsentämistavat ovat paisto uunissa, paahto grillissä tai hauduttaminen kattilassa. Kypsymisaika 40 minuutista 1,5 tuntiin.  Grillattaessa tai paistettaessa on lintu aina syytä sitoa, jolloin muoto säilyy ja käsittely helpottuu, eivätkä sojottavat siivet ja koivet kärähdä. Ennen paistoa tai grillaamista broileri on hyvä ruskistaa vähäisessä öljy-voiseoksessa. Ruskistus hyydyttää pinnalta valkuaisaineen ja estää lihasnesteen valumisen pellille. Broilerin keittoaika kokonaisena on noin 40 minuuttia, paloina noin 30 minuuttia.