30.1. 2025 Teksti: Niina Jormanainen  Kuvat: Kinnarin tila

Kinnarin tilan valmisateriat voittivat Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailun

Kinnarin tilan kauravalmisateriasarja on voittanut Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailun. Uusissa aterioissa maistuu suomalainen kaura, jauheliha, kana, sienet ja kasvikset.

– Koko Suomen pitäisi tietää, millainen huipputuote monipuolinen kaurasuurimo on ruokapöydässä. Visioni on, että Suomi voisi tulla tunnetuksi kaura-alueena ympäri maailman, samaan tapaan kuin Ranskan Champagnen maakunta samppanjastaan, sanoo kilpailun voittaja ja Kinnarin tilan emäntä Terhi Kinnari.

Kauratuotteisiin erikoistunut hollolalainen Kinnarin tila on kasvattanut kauraa Päijät-Hämeessä jo vuodesta 1667 lähtien. Nyt tilaa pitävät jo neljännessätoista polvessa yrittäjät Terhi ja Teemu Kinnari. Terhi Kinnari kertoo, että osallistumista Suomalainen menestysresepti -kilpailuun innoitti se, että markkinoilta puuttui herkullinen kaurapohjainen valmisateria.

– Kauran ravitsemukselliset arvot ovat itsessään huippuluokkaa. Sen mieto maku sekä kaunis vaalea väri ja muoto mahdollistavat monipuolisen käytön. Sillä voi korvata niin riisin, perunan kuin pastankin. Meidän kaikkien suomalaisten tulee olla ylpeitä superraaka-aineestamme kaurasta, joka tukee hyvinvointia, omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Tämä ilmastoviisas kasvi selviää sääolosuhteissamme Etelästä Pohjoiseen.

Kinnarin tilalla Hollolassa kasvatetaan kauraa jo 14. polvessa. Tilan emäntä Terhi Kinnari toivoo, että Suomi voisi tulla tunnetuksi kaura-alueena ympäri maailman, samaan tapaan kuin Ranskan Champagnen maakunta samppanjastaan.

Foodwest mukana tuotekehityksessä

Terhi Kinnari kertoo, että valmiiden tuotteiden syntyyn saatiin korvaamatonta ammattitaitoa Foodwestin tuotekehityskonsultilta Sissi Kaskelalta, jonka kanssa valmisruoat kehitettiin kaupan hyllyille saakka.

– Tuotteiden kehittäminen ei ollut helppoa. Meille teollinen maailma oli täysin uusi, ja hyppy kotikeittiöstä teollisen mittakaavan patoihin oli iso. Jo se vaati opettelua, että kaikki ainekset piti merkitä prosessissa muistiin millilleen, jotta resepti saadaan valmistettua jatkossa tismalleen samalla tavalla. Sissi on teollisen ruokatuotteen ammattilainen, ja hänen avullaan etsimme ensiksi tuotteillemme sopivan valmistuspaikan.

Kinnarin valmisruokien valmistuspaikaksi valikoitui Kouvolassa toimiva HoviRuoka Oy.

– Yhteistyö Hoviruoan kanssa on ollut alusta asti joustavaa, enkä voi kuvitella parempaa tuotannon tiimiä kuin siellä on. Pääsimme muun muassa jo varhaisessa vaiheessa tuotekehitystä testaamaan tehtaalle, miten reseptiikkamme taipuu tehdasmittakaavaan.

Teollisen mittakaavan lisäksi Foodwestin ammattitietämystä tarvittiin muun muassa reseptiikan hiomiseen niin, että tuoteperheen valmisruoat saatiin täyttämään Hyvää Suomesta -merkin ja Sydänmerkin kriteerit.

– Hyvää Suomesta -tuotteen rakentaminen oli alun perin tinkimätön periaatteemme, sydämen asia. Muun muassa suomalaisen sieniraaka-aineen löytäminen oli aluksi haastavaa, mutta sitten löysimme kajaanilaisen yrittäjän, joka toimittaa meille mustaatorvisientä, kantarellia ja suppilovahveroita.

Metsäsieniruoan lisäksi Kinnarin valmisruoista löytyy Lempeä jauheliha ja kasvikset ja Mausteinen kana ja kasvikset -vaihtoehdot. Suomalainen jauheliha ja kana ruokiin tulee Korv-Görans Kebabilta Pietarsaaresta.

– Ruokiemme valmistusprosessi on herkkä, ja Göransilta löytyi meidän tuotteisiimme sopivat, valmiiksi kypsennetyt naudanjauheliha ja broileri.

Metsäsieniruoan lisäksi Kinnarin valmisruoista löytyy Lempeä jauheliha ja kasvikset ja Mausteinen kana ja kasvikset -vaihtoehdot. Suomalainen jauheliha ja kana ruokiin tulee Korv-Görans Kebabilta Pietarsaaresta.

Kaurapohjaisissa ruoissa maistuvat suomalaisten suosikkimaut

Valmisruokien makumaailmoihin vaikuttivat sekä Kinnarien omat intohimot että monet tuotetestaukset, joita tehtiin kuluttajilla tuotekehitysvaiheessa. Kaiken lähtökohtana oli tietenkin Kinnarien päätuote, kotimainen kaura, jonka ympärille aterioita lähdettiin rakentamaan.

– Muiden raaka-aineiden piti sopia yhteen kauran kanssa. Kana on monelle se helpoin valinta, joten se haluttiin mukaan. Kanaan saa kivasti yhdistettyä mausteita, ja lopulta kana-ateriaan tuli voimakkaan mausteinen, mutta kuitenkin kaikille sopiva maustemaailma.

– Myös jauheliharuoka oli helppo valinta. Jauheliharuokia on ollut aina ja tulee varmasti olemaan. Meidän ruoassamme on kaikille tuttu lasagnetyyppinen makumaailma. Pasta vain on korvattu kauralla.

Tuotekehityksen aikana tuotteita testattiin ahkerasti myös kuluttajilla, ja niiden tulokset vaikuttivat suuresti lopullisen tuotteen syntymiseen.

– Foodwestillä on hienot testauskonseptit valmiina, ja ensimmäisen kerran valmisruokia testattiin jo hyvin aikaisessa vaiheessa tuotekehitystä kaupassa maistattamalla. Toisella testikerralla kuluttajat maistelivat ruokia rauhassa kotona ja kommentoivat muun muassa pakkausta, rakennetta ja makua. Prosessin aikana tajusimme hyvin, että näin tämän pitää mennä, koska kuluttajahan tässä on kuningas.

Jatkossa Kinnarin tilalla on tarkoituksena kehittää lisää valmisruokatuotteita.

– Meillä muhii reseptipankissa jo seuraavat tuotteet. Nyt ensiksi kuitenkin odotamme ensimmäisten viikkojen asiakaspalautteen ja jatkamme uutta ruokamatkaamme sen pohjalta.

Haku auki Suomalainen menestysresepti 2026 -kisaan!

Ilmoita oma Menestysreseptisi mukaan kisaan: täytä hakulomake ja tee lyhyt video. Voit hakea mukaan useammalla eri idealla – täytä tällöin jokaisesta ideasta oma hakulomake ja tee kustakin ideasta oma esittelyvideo. Hakemukset ja videot tulee lähettää sunnuntaihin 9.2.2025 klo 23:59 mennessä.

Hakulomakkeen täyttöön ja videon tekemiseen kannattaa valmistautua hyvin, sillä niiden perusteella S-ryhmän ja Foodwestin asiantuntijoista koostuva raati valitsee kiinnostavimmat ideat esivalintatilaisuuteen, joka järjestetään Tampereella 7.3.2025.

Kilpailuun voivat hakea kaikki kotimaiset yritykset joiden edellisen tilikauden liikevaihto on enintään 80 miljoonaa euroa ja yrityksen pääomasta tai äänivaltaisista osakkeista korkeintaan 25 prosenttia voi olla sellaisen yrityksen omistuksessa, jonka päättyneen tilikauden liikevaihto on ollut yli 80 miljoonaa euroa. 

Hae tästä: https://survey.alchemer.eu/s3/90667049/smr26