3.4.2024 Liha ja ruoka

Äänikirja puhaltaa lihakaupan historian henkiin – kuuntele nyt

Helsingin Lihakauppiasyhdistys on tehnyt pienimuotoisen kulttuuriteon ja julkaissut yhdistyksen historiikin Kaupan aatelin sata vuotta äänikirjana. Kirja tarjoaa ainutlaatuisen näkymän paitsi yhdistyksen historiaan niin myös koko lihakaupan ja kaupan kehittymiseen Suomessa.

Kirjassa nousevat muutamat asiat ylitse muiden. Ensin taisteltiin surkeita oloja vastaan ja koetettiin parantaa oman ammattikunnan arvostusta ja ammattitaitoa. Sitten tuli mukaan osuustoiminta, josta Helsingin Lihakauppiasyhdistys sai ainoana yksityisen liha-alan järjestönä pitkäaikaisen kilpakumppanin. Taistelu monopolihaluja vastaan tuntui monesti katkeralta, mutta yksityisyrittäjyyttä ei nujerrettu. Kunnallisen teurastamotoiminnan ja sitä kautta lihatukkukaupan kehittäminen oli pitkäaikainen haaste. Oman valtakunnallisen keskusjärjestön aikaansaaminen oli myös suururakka, joka sotien alla saatiin päätökseen nimenomaan Helsingin Lihakauppiasyhdistyksen voimin. Sota-ajat toivat myös kriisinsä ja jättivät omat jälkensä.

Viime vuosikymmenten suurimpia tapahtumia oli valintamyymälöiden voimakas yleistyminen. Vaikutukset olivat dramaattiset: pienet perinteiset lihakaupat ovat lähes tyystin kadonneet. Kun mukaan tuli vielä hintakilpailu  ja kun lainsäädäntö remontoi kaupparakenteita ja keskusliikkeet kovensivat otettaan kaupoista ja kauppiaista, niin ei ole ihme, että Helsingin Lihakauppiasyhdistyksessä on yrittäjäjäseniä nykyään enää vähän verrattuna sotienjälkeisiin vuosiin.

– Kilpailu ei ole muuttunut mihinkään, ja kauppa vastuullisena toimijana on edelleenkin tärkeässä roolissa elintarviketurvallisuudessa. Kirja antaa ymmärrystä siihen, miten Pääkaupunkiseutu ja Helsinki ovat kehittyneet ja millainen on ollut siellä vähittäiskaupan kehitys. Historia antaa perspektiiviä, koska kirja alkaa siitä, kun Suomi oli vielä autonominen osa Venäjän suurruhtinaskuntaa, Helsingin Lihakauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Juha Haroma sanoo.

Pääset kuuntelemaan kirjan tästä.

Hyviä kuunteluhetkiä!