Liha ja ruoka 6/2024 Teksti ja kuvat: Niina Jormanainen
Kun elintarvikeyrityksessä halutaan vähentää muovin määrää pakkauksissa, skin-pakkaukset ovat siihen yksi hyvä vaihtoehto. Maailmalla skinit ovatkin hyvässä huudossa, ja myös Suomessa niitä myydään yhä enemmän. Kävimme jututtamassa Sealed Airin Petri Eskelistä, joka kannustaa katsomaan rohkeasti (liha-)laatikon ulkopuolelle.
Tuoretta punaista lihaa, siipikarjaa, kalaa, lihajalosteita, juustoja ja valmisruokaa – skin-pakkaukset taipuvat monen elintarvikkeen pakkaamiseen siinä missä muutkin pakkausvaihtoehdot. Oikeastaan vain nestemäiset tuotteet, kuten keitot ja kastikkeet, tai tuoreet tuotteet, joista vapautuu liikaa nesteitä, eivät skiniin istu.
– Skini on ihanteellinen esimerkiksi tuoreelle lihalle, koska skinissä lihan kudosneste ei leviä pakkaukseen ja liha pysyy mehukkaampana. Tiiviiseen vakuumiin pakattu liha saadaan myös hienosti kaupassa esille, kun paketti voi olla pystyssä, viisi vuotta skinejä Sealed Airilla myynyt Petri Eskelinen selvittää.

Eskelisellä on pitkä ura pakkausalalla, ja mies tuntee monipuolisesti markkinoita niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomeen mies toivoisi lisää yhteistyötä pakkaavien yritysten, tuottajien ja pakkausmateriaalivalmistajien sekä jälleenmyyjien kesken.
Eskelisellä on pitkä ura pakkausalalla, ja mies tuntee monipuolisesti markkinoita niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomeen mies toivoisi lisää yhteistyötä pakkaavien yritysten, tuottajien ja pakkausmateriaalivalmistajien sekä jälleenmyyjien kesken.
Eskelinen kertoo, että Suomessa skineistä kysellään koko ajan enemmän, vaikka matkaa on vielä kosolti Etelä- ja Keski-Eurooppaan, missä skinejä käytetään todella monipuolisesti esimerkiksi valmisruokien pakkaamiseen, Italiassa skineihin pakataan jopa sushia. Parhaimmillaan skini on kerralla käytettävissä tuotteissa, koska paketteja ei ole tehty uudelleen suljettavuutta ajatellen.
– Meillä on Suomessa vakiintuneita skin-pakkausten käyttäjiä liha- ja kalapuolella ja useita projekteja on käynnissä. Skinit kiinnostavat nyt selkeästi, ja niille on tulossa mahdollisesti ihan uusia käyttökohteitakin. Jostain syystä skinit miellettiin Suomessa ennen premium-tuotteiden pakkauksiksi, nyt se näyttää muuttuneen.
Parempi säilyvyys ja säästöä materiaalikuluihin
Skin-pakkaukset ovat tyhjiöelintarvikepakkauksia, joissa ruoan ympärille muodostuu tiivis vakuumi ilman liiallista puristusta. Paketin pohja voi olla paperista, kartongista tai muovista, ja tuotteen päälle vedetään tiiviisti ohut muovikalvo, ”kuin toinen iho”. Skinien tärkeimpiä etuja on, että ilmatiivis pakkaus antaa tuotteelle pidemmän säilyvyyden verrattuna suojakaasulla suojattuun rasiapakkaukseen. Myös materiaalin säästö on juuri nyt pinnalla.
– Skineissä on lähtökohtaisesti hyvin vähän muovia, joten materiaalikuluissa saadaan säästöä. Sealed Airin patentoidulla DOT (Darfresh On Tray)® -menetelmällä ei myöskään synny pakatessa hukkaa, koska kone leikkaa kalvosta aina oikean kokoisen palan alustaan nähden. Ohut skin-paketti säästää myös logistiikkakuluissa, koska skineissä kuljetetaan mahdollisimman vähän ilmaa. Skin-pakkaus sopii hyvin myös yksittäispakkaamiseen, mille on tässä ajassa yhä enemmän kysyntää, kun yksi syö aterialla pihviä, toinen haluaa kanaa ja kolmas kalaa, Eskelinen listaa skinin hyviä ominaisuuksia.
Miksi skin-pakkaukset eivät sitten ole Suomessa niin suosittuja kuin muualla Euroopassa? Eskelinen miettii, että osaksi syy voi olla perinteissä. Pakkaustrendeillä kun on tapana liikkua aaltomaisesti ylös ja alas ja viime aikoina aallonharjalla ovat olleet muut ratkaisut. Toinen syy on varmasti se, että skin-pakkauksiin siirtyminen mielletään monesti isoksi investoinniksi ja pakkauskoneen hankinta on varsinkin pienelle yritykselle aina iso asia. Eskelinen kertoo, että lähiaikoina markkinoille on kuitenkin tullut pieniä yhdistelmäkoneita, joilla voidaan pakata sekä rasia- että skin-pakkauksia. Pienten yhdistelmäkoneiden vuoksi skin-pakkaaminen on lisääntynyt tuntuvasti muun muassa kaupoissa.
– Yhdistelmäkoneita löytyy nykyään yhä enemmän kauppojen takahuoneista. Skin-pakkaaminen ei siis aina välttämättä vaadi isoja investointeja, vaan alkuun pääsee kohtuullisen pienellä panostuksella.

Etelä- ja Keski-Euroopassa skinejä käytetään todella monipuolisesti esimerkiksi valmisruokien pakkaamiseen.
Skinien trendit
Vaikka skinien lähtökohtana ovat aina olleet ohuet materiaalit, niin vuosien mittaan niidenkin materiaalit ovat ohentuneet entisestään ja muuttuneet. Kun Sealed Air lanseerasi ensimmäisen skin-pakkauksen 80-luvulla, oli se vahvuudeltaan 150 micronia. Nykyajan skin voi olla vahvuudeltaan, tuotteesta ja koneesta riippuen, jopa 100 tai 80 micronia. Tuore trendi on myös, että yhä useampi valmistaja miettii siirtymistä muovialustoista kartonkisiin tai paperisiin, jotka nekin ovat ohentuneet vuosien saatossa.
Muovin vähentämisen lisäksi elintarvikkeiden pakkaamisessa on liikettä kohti monomuovisia pakkauksia, jotka voidaan kierrättää ja niiden rinkimaksut ovat edullisempia. Millaisia materiaalivaihtoehtoja Sealed Airin skineissä on?
– Sealed Airin materiaalivalikoima on valtava, mutta globaalille yritykselle maakohtaiset kierrätysmahdollisuudet ja resurssit ovat haaste. Jokaisessa maassa infra on vähän eri. Suomessa kysellään nyt monomuovin perään ja tällä hetkellä skinien pohjamuoveihin on olemassa monomuovisia vaihtoehtoja, mutta monomuovisia yläkalvoja vielä kehitetään. Kehitystyö on kuitenkin nyt jo testivaiheessa, joten eiköhän monomuovisia yläkalvojakin ole pian saatavilla.
Yhteistyötä lisää
Eskelisellä on pitkä ura pakkausalalla, ja mies tuntee monipuolisesti markkinoita niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomeen mies toivoisi lisää yhteistyötä pakkaavien yritysten, tuottajien ja pakkausmateriaalivalmistajien sekä jälleenmyyjien kesken. Muualla Euroopassa keskusliikkeiden voima on pakkausten määrittelyn suhteen suurempi, mikä helpottaa tuottajien ja valmistajien työtä, kun hommia tehdään yhdessä. Eskelinen kannustaa myös tuottajia vuoropuheluun.
– Haastakaa meitä toimittajia, ideoidaan yhdessä alusta asti. Olen ollut parikymmentä vuotta pakkausalalla, ei kannata jäädä yksin miettimään. Ja mikä tärkeintä, katsokaa lihalaatikon ulkopuolelle ja antakaa tilaisuus uusille ratkaisuille.