Smaku-festivaali tarjoaa pikkurahalla isoja makuelämyksiä

Liha ja ruoka 16.8. 2024  Teksti: Mariaana Nelimarkka  Kuvat: Mariaana Nelimarkka ja Smaku

Porvoosta lähtöisin oleva Smaku-festivaali venyttää pikkukaupungin kesäsesonkia elokuun loppuun saakka. Yhteensä 13 ravintolan kattaus tarjoaa maisteluannoksia pikkurahalla ja madaltaa kynnystä lähteä syömään ulos. Smakun annoksissa on myös herkullisia liharuokia. Syyskuussa Smaku rantautuu myös Helsinkiin.

Smaku Porvoo järjestetään tänä vuonna 19.-31. elokuuta. Vuonna 2016 ensi kertaa järjestetty ruokafestivaali on ajoitettu kesän ja syksyn taitekohtaan ja kerää tyypillisesti tuhansia kävijöitä parin viikon aikana. Festivaali juhlistaa erityisesti paikallisia tuottajia ja sesongin makuja. Matalan kynnyksen ulkonasyömiseen takaavat kuluttajaystävälliset hinnat 7, 10 tai 15 euroa.

Elokuun puoliväli on murroskohta Porvoossa, joka on leimallisesti kesäkaupunki. Kesäravintolat sulkevat hiljalleen ovensa ja asiakkaat palaavat jälleen terasseilta ravintoloihin.

Bistro Gustafissa toivotetaan Smaku erityisen tervetulleeksi – se on juuri sopiva tapa muistutella kaupunkilaisille, että ravintola odottaa yhtä kutsuvana kuin aina ennenkin. Ravintoloitsija Mika Gehör on kokenut hyväksi tarjota Smaku-vieraille ison valikoiman annoksia, ja sekä ranskalaishenkinen Bistro Gustaf että naapurissa sijaitseva italialainen Trattoria Nonna Sophia tarjoavat jälleen tänä vuonna kolme Smaku-annosta.

– Kolmesta annoksesta saa koostettua kivan pienen aterian, ja moni ottaa siihen myös suositusjuomat tai jopa aperitiivin. Ravintolallekin se on kannattava paketti, Gehör sanoo.

Bistro Gustafissa on tänä vuonna purjo-perunasosekeitto, jota juhlistaa Gruyère-juustolla ja oliivilla maustettu madeleine-leivos. Toinen suolainen annos on Nizzan salaatti, johon Gehör gremolata-marinoi silakkafileen ennen kuin paistaa sen rapeaksi. Jälkiruoka-annokseksi Smaku-vieraat saavat crème brulèen omenakompotilla. Suositusjuomina muun muassa Provencen roséviini Nizzan salaatille ja klassinen makea Sauternes jälkiruoalle. Jokaisen annoksen hinta on vain 7 euroa.

Bistro Gustafissa Smakua odotetaan kovasti, ja sen aiheuttaman kuhinan ansiosta ravintola voidaan pitää poikkeuksellisesti auki viikon jokaisena päivänä.

Nonna Sophia Bistro Gustafin naapurissa, pääkadun varrella, tarjoaa myös kolme maisteltavaa annosta. Gehör halusi että tarjolla on pizzaa ja riisiruoka, ja lopulliseksi muodoksi valikoituivat tryffeli-sienipizza ja arancini. Arancini-pallon täytteenä on savustettua scamorza-juustoa ja kurpitsaa, kyljessä tomaattikastike. Umamisten suolapalojen jälkeen maittaa ricotta-mustikkakakku vadelmakastikkeella. Myös Nonna Sophiassa smakuilijat herkuttelevat edullisesti, vain 7 euroa per annos.

Onko sattumaa, että annoksissa ei ole lainkaan lihaa? Gehör muistuttaa, että viime vuonna Bistro Gustafissa oli ensi kertaa lihaisa Smaku-annos, ja paljastaa, että ensi vuonna Nonna Sophiassa on luvassa carpaccio kotimaisesta naudanfileestä.

– Gustafin Smaku-annoksissa on yleensä ollut äyriäisiä tai kalaa, sillä äyriäisviikkomme alkavat aina Smakun jälkeen. Tänä vuonna aiomme myöhemmin syksyllä pitää myös ensimmäiset poroviikot, Gehör kertoo.

Kiinnostavia lihaisia Smaku-annoksia

Alusta asti tapahtumassa mukana ollut Rafael’s Steakhouse on luonut tänä vuonna tartar-annoksen Bosgårdin naudanlihasta. Huolellisesti leikatulle luomulihalle ei tarvitse tehdä paljon mitään, mutta annoksen lisukkeissa ei tietenkään säästellä. Majoneesia maustaa ruskistettu voi ja annosta ryydittää lisäksi lautaselle ripoteltu rakuuna-parmesanhiekka. Mukana on myös tuoretta kotimaista luumua, rapeaa perunaa ja pikkelöityä hopeasipulia.

Rafael’s Steakhouse Porvoon torin laidalla on kookas ravintola. Paikassa luotetaan porvoolaisten ja muiden smakuilijoiden kokeilunhaluun: tartarin juomasuositus on kuplivaa trendiä mukaillen Canevel Prosecco Rosé. Erinomainen paritus, joka kenties avaa monelle kävijälle uuden tavan ajatella, millaisia juomia lihan kanssa voi valita.

Viime vuoden parhaan Smaku-annoksen tekijä Taste Street Food on panostanut annoksen suunnitteluun myös tänä vuonna. Pääraaka-aineeksi valikoitui possunniska, joka ylikypsäksi haudutettuna upotetaan gochujang-kastikkeeseen. Kun seurana on aasialaisittain maustettu coleslaw, on Taste jälleen tänä vuonna vahvasti kisassa mukana! Voittaja-annoksen valitsevat Smakun kävijät.

Taste Street Food on vaatimaton kioski Aleksanterinkadun varrella. Kesäiltoina on kuitenkin kiva istahtaa terassille ja korkata vaikka samalla Smaku-annoksen suositusjuoma, paikallisen Kråkö Bryggerin Hazy IPA.

Aivan erilaisen kokemuksen tarjoaa Bosgårdin kartano, joka on ollut jo monena vuonna mukana Smakussa. Vartin ajomatka kaupungista kannattaa, sillä jo laitumella laiduntavan karjan katselu on kaupunkilaiselle elämys. Tilapuodista voi tehdä luomulihaostoksia, ja kaiken kruunaa tämänvuotinen Smaku-annos, punaviinihärkä ja pippuriset perunanyytit. Annokseen on haudutettu tilan omaa häränrintaa pitkään punaviinissä ja lisukkeeksi tulee uunipaistetut perunanyytit pippurilla ja tuorejuustolla sekä fenkoli-kurkkusalaatti. Jälkiruoaksi on kartanon vanhoista keittokirjoista löydetty resepti modernilla twistillä: kirsikka-mantelipiirakka amarettokermalla.

Muista myös Seireenin possunleike, joka tuo makumuistoja ravintolan 30-vuotisen historian varrelta. Seireenin leikkeeseen kuuluu paneroitua cheddarjuustoa, valkosipulia ja perunaa.

Paljon kasvisvaihtoehtoja

Nykytrendin mukaisesti monella ravintolalla on tänäkin vuonna painotus kala- tai kasvisruoassa. Bistro Sinne kokeili viime vuonna pippuripihvin tarjoamista Smaku-annoksena, tänä vuonna suolaisen annoksen tähtenä on kylmäsavulohi ja sitruunainen kalakerma. Annoksen nimi on Ludiveeto, ja se on paikallista perinneruokaa. Sinnen jälkiruoassa maistuu uuniomena.

Kuvassa Matti Kosamo tarjoilee Sinnen Smaku-jälkiruoan, Punaposkeksi nimetyn uuniomenaparfait’n.

Lohicevicheen luottaa Taste Street Foodin upouusi sisarravintola Taste Day & Night. Maissilla ja reippaasti chilillä ryyditetty annos tarjoillaan miso-majoneesin ja jalapeno-nachojen kera. Juomasuosituksena on joko riesling tai kepeä vehnäolut. Tähän torin laidan baariin voisi jäädä bailaamaan tai vaikka minigolf-kierrokselle.

Fryysarinrannassa on perinteiseen tapaan etanapannu. Tänä vuonna etanoiden parina on Café de Paris -maustevoi.

Ranta-aitta on perinteikäs Smaku-kohde, ja sieltä saa tänä vuonna kolme Smaku-annosta. Ceviche tehdään siiasta, broilerinsiipiä saattelee mustikkakastike ja kokonaisuuden viimeistelee valkosuklaanamelaka, joka tarjoillaan sechuaninpippurilla maustetun mustikan kanssa.

Porvoon tuomiokirkon lähellä sijaitseva Salt luottaa tofuun: tänä vuonna keittiö friteeraa savutofua, joka tarjoillaan kirpeän coleslaw’n ja vegaanisen sitruuna-aiolin kanssa. Tulisuutta annokseen tuo talon oma hot sauce. Juomapariksi suositellaan aromaattista Muskateller-valkoviiniä.

Hotelli Runon keittiö luottaa keittoon: Runo Kitchen tekee metsäsienikeittoa mallaskrutongeilla. Metsäisiä makuja on myös jälkiruoassa, joka on puolukkaparfait.

Aatos Caféssa ollaan kokeilumielellä: tarjolla on suolaista ja makeaa yhdistelevä aprikoosi-fenkolipiirakka vuohenjuustomoussella sekä omenapiirakan makuinen smoothie.

Tämän vuoden erikoisuus: Maailmanlopun ravintola

Smaku tekee tänä vuonna Porvoossa yhteistyötä Escape Porvoon kanssa. Sen myötä smakuilijat voivat yhdistää ruokakierrokseen pakohuonepelin.

Maailmanlopun ravintola on huolellisesti toteutettu, älyllisesti haastava ja lopulta palkitseva elämys. Jopa ensikertalaisten tiedetään päässeen ulos ravintolasta!

Selviytyminen ulos Maailmanlopun ravintolasta ajassa 59.51 oli ensikertalaisille kelpo suoritus.

Tänä vuonna Smakulle kuuluu myös isoja uusia juttuja, sillä festivaali rantautuu Helsinkiin. Helsingissä ravintoloita on mukana niin paljon, että smakuilla voi vaikka kaupunginosa kerrallaan. Smaku Helsinki järjestetään 4.-14. syyskuuta.