Huhtahyvät valmistautuu sukupolvenvaihdokseen

Liha ja ruoka 4/2024  Teksti: Niina Jormanainen  Kuvat: Linda Helasmäki ja Huhtahyvät

Kankaanpää tunnetaan historiallisesti palvipitäjänä, josta on lähtöisin moni tunnettu lihansavustaja. Huhtahyvillä jatketaan tätä hienoa perinnettä jo kolmannessa polvessa vuosikymmenten kokemuksella. Kävimme vierailulla Vilskan suvun yrityksessä, jossa valmistaudutaan parhaillaan sukupolvenvaihdokseen.

Huhtahyvillä valmistaudutaan tänä vuonna sukupolvenvaihdokseen, kun yrityksen pitkäaikainen toimitusjohtaja Jukka Vilska on jäämässä eläkkeelle. Uutena toimitusjohtajana aloittaa Jukka Vilskan siskon Johanna Vilskan poika Antti Vilska.

– Pikkuhiljaa on aika päästää nuoremmat ohjaksiin. Eikös sitä sanota, että seuraava sukupolvi on aina fiksumpi? Ja en minä tästä kokonaan kotiin jää, ei sekään tunnu omalta, kun olen täällä koko ikäni käynyt päivittäin, Jukka Vilska sanoo.

Enonsa jalanjäljissä jatkava Antti Vilska on opiskellut Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa liha- ja valmisruokateknologiaa ja ollut Huhtahyvissä vakikalustoa jo 15 vuotta – enemmänkin jos kesätyöt lasketaan mukaan.

– Vuosien varrella jalostamon työt ovat tulleet tutuksi monessa eri tehtävässä niin tuotannon kuin toimiston puolellakin. Pikkuhiljaa olen saanut lisää vastuuta, ja viime vuodet olen toiminut kehitysjohtajana. Tuntuu hyvältä, että olen päässyt etenemään työssä, jota todella tykkään tehdä. Ja Jukka on ollut hyvä opettaja, Antti Vilska sanoo.

– Niin, kahvitauoista olen ainakin muistuttanut, Jukka Vilska vitsailee.

– No niistäkin, mutta kyllä mä olen sulta oppinut, että eteenpäin pitää aina katsoa ja panostaa myyntiin. Kyllä se on ollut se tärkein oppi, Antti Vilska sanoo.

Huhtahyvät on todellinen perheyritys, jossa työskentelee peräti kuusi suvun jäsentä. Jos hallitus lasketaan mukaan, niin luku nousee kahdeksaan. Suvun nuorin työntekijä on Jukka Vilskan poika Otto Vilska, joka on Huhtahyvillä myyntipäällikkönä.

– Tulin perheyritykseen töihin kauppiksen jälkeen neljä vuotta sitten. Nyt puolentoista viime vuoden aikana olen ottanut enemmän roolia. Tämä on todella mielenkiintoinen ala, kun koko ajan tapahtuu. Aina kun luulee, että nyt on tasaista, niin käykin jotain yllättävää. Tykkään töistäni, kun saan tavata ihmisiä eri puolilla Suomea ja saan toimia myös tuotekehityksessä.

Huhtahyvillä ollaan uuden kynnyksellä, kun yrityksen pitkäaikainen toimitusjohtaja Jukka Vilska (keskellä) on jäämässä eläkkeelle. Uutena toimitusjohtajana aloittaa Antti Vilska (vas.). Suvun nuorin työntekijä on Jukka Vilskan poika Otto Vilska.

Merkittävä meetvurstin valmistaja

Huhtahyvät kasvatti liikevaihtoaan viime vuonna 30 miljoonaan. Jukka Vilska kertoo, että liikevaihto on parantunut erityisesti volyymin kasvun takia.

– Ilman volyymin kasvua viime vuosi olisi ollut hankala, koska lihan hinta nousi. Tässä on saanut olla tarkkana, ettei myy liian halvalla ja tee tappiota. Pienikin voi olla fiksu.

Liikevaihdon kasvun lisäksi myös tehdas on laajentunut vuosien varrella useaan otteeseen. Nykyään 8000 neliön tehtaassa työskentelee 75–80 henkilöä ja siellä valmistetaan monipuolisesti erilaisia lihajalosteita ja gourmet-salaatteja. Jukka Vilska kertoo, että erityisesti vuonna 1998 aloitettu kestomakkaroiden valmistus on kasvanut vuosien varrella kovasti, ja viime kesänä meetvurstia tehtiin niin paljon, että tilat tulivat vastaan.

– Teemme nykyään kinkkua ja meetvurstia 50–50. Olemme alkaneet valmistaa myös kotimaista hevosen kylmäsavupaistia. Siitä eka erä meni kuin kuumille kiville, Jukka Vilska kertoo.

Katse eteenpäin

Viime aikoina Huhtahyviä on työllistänyt kovasti kansainvälinen elintarviketurvallisuuden BRC-sertifiointi. Antti Vilska kertoo, että sertifiointi on ollut yritykselle iso investointi, johon on kulunut kaikkinensa kolme vuotta. Kolmen vuoden aikana laitteistoa on muun muassa uusittu vastaamaan tiukan standardin vaatimuksia, henkilöstöä on koulutettu ja tuoteturvallisuutta parannettu.

– Sertifiointi on vaikuttanut kaikkeen tekemiseen. Kaksi viikkoa sitten oli auditointi, jossa saimme parhaan a-arvosanan. Sertifikaatti pitäisi tulla parin viikon sisällä. On hienoa, että saimme pitkän projektin päätökseen. Tästä kiitos kuuluu koko henkilökunnalle, Antti Vilska sanoo.

Huhtahyvillä tulevaisuus näyttää siis valoisalta eikä isoja muutoksia ole lähiaikoina odotettavissa toimitusjohtajan vaihdoksen myötä. Yritys keskittyy jatkossakin hyvien lihatuotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Uusimpana Huhtahyvillä lanseerattiin erityisesti lapsiperheille suunnatut Fiksuvalinta-leikkeleet.

– Leikkeleissä on pikkuisen vähemmän suolaa ja sydänmerkki. Myös paketti sai uuden sinivoittoisen ilmeen, Antti Vilska kertoo.

Kiitosten aika

Eläkkeelle jäännin kynnyksellä Jukka Vilska tuntee päällimmäisenä suurta kiitollisuutta. Työ on antanut paljon ja perheen kanssa on ollut hyvä tehdä töitä. Vilska arvelee, että oma isäkin on tullut työn kautta ihan eri tavalla tutuksi kuin muuten olisi tullut.

– Meillä on täällä hyvä porukka, kaikki osaavat hommansa ja kaikilla on oma roolinsa. Olisin minä kai muutakin voinut tehdä, mutta mitä? Aloitin jo 14-vuotiaana teurastamossa ja tulin sieltä isäni rinnalle Huhtahyville. Olemme kasvaneet tasaisesti vuosien varrella ja pitäneet päämme pinnalla. Se ilahduttaa, ettei meillä tule tuotteista reklamaatioita ja olemme säilyttäneet kilpailukykymme.

Pitkään uraan mahtuu toki myös vastamäkiä, jotka ovat saaneet miettimään liiketoiminnan mielekkyyttä.

– Kyllähän niitäkin hetkiä on ollut, kun on miettinyt, että voisi sitä muutakin tehdä. Tulee nyt viimeisimpänä mieleen lakot, kun lihat jumittivat satamassa. Kaikesta on kuitenkin aina selvitty.

Tuleville sukupolville Jukka Vilska toivoisi tasaista ja reilua toimintaympäristöä, joka on muuttunut viime aikoina huolestuttavaan suuntaan.

– Suomesta on kadonnut ainakin 40 liha-alan yritystä. On sääli, että yksityisomisteiset yritykset häviävät. Vaikein yhtälö meillä pienillä on, että pitäisi käyttää kotimaista raaka-ainetta, mutta sitä on välillä vaikea saada. Se nakertaa kilpailukykyä.

Liha ja ruoka -lehti toivoo Jukka Vilskalle hyviä eläkepäiviä ja Antti Vilskalle onnea ja menestystä uuteen tehtävään.

####

Huhtahyvät

  • Yrityksen perusti Kankaanpäähän vuonna 1988 Raimo Vilska, joka on yksi Suomen ensimmäisistä lihamestareista. Raimo Vilska on pitkän linjan liha-alan ammattilainen, joka on vaikuttanut monessa eri asemassa uransa aikana. Raimo Vilska istuu nykyään Huhtahyvien hallituksessa.
  • Liikevaihto oli vuonna 2023 noin 30 miljoonaa euroa.
  • Työllistää 75–80 henkilöä noin 15 000 asukkaan Kankaanpäässä.

Lue myös: BBQ-ilmiö Salosta – JJ’s BBQ:ssa possu saa kyytiä