Pihvifriikki tubettaa rakkaudesta hyvään lihaan

Liha ja ruoka / 2023, Teksti ja kuva: Niina Jormanainen

Hannu Järvimäki, youtubettaja Pihvifriikki, julistaa laatulihan ilosanomaa omalla suositulla Youtube-kanavallaan. Videoilla kokataan monelle suomalaiselle hieman tuntemattomampia lihoja, kuten wagyua-nautaa tai mangalitza-possua. Pihvifriikin videoilla testataan myös usein erikoisempi leikkuita, kuten picanhaa sekä denveriä, tai sellaisia erikoisuuksia kuin possun kieltä ja sonnin kiveksiä. Millainen mies Pihvifriikki oikein on ja mistä lihahommat ovat saaneet alkunsa?

Pihvit ovat olleet Järvimäen herkkua lapsesta asti. Opiskelujen jälkeen hänelle tuli tavaksi paistaa herkullinen pihvi aina perjantaisin ja lauantaisin. Lihana oli pitkään naudan sisä- tai ulkofile. Viitisen vuotta sitten kulinaristi halusi kokeilla jotain uutta, ja mies alkoi etsiä erilaisia lihoja ja leikkoja, jolloin pihviharrastus alkoi monipuolistua.

Mitään koulutusta ruoka-alalle Järvimäellä ei ole, vaan pihviharrastus on lähtenyt puhtaasta intohimosta hyvään lihaan. Tosin yhdellä suurella lihayrityksellä on kyllä ratkaiseva rooli siinä, että mies lopulta teki ensimmäisen videonsa Youtubeen. Työkseen EXE Headhuntingin headhunterina toimiva Järvimäki nimittäin hoiti Atrian soveltuvuusarviointeja monia vuosia. Idea ensimmäisestä videosta syntyi Atrian johtoryhmän kokouksessa.

– Atria oli juuri perustanut verkkokaupan ja yhdessä johtoryhmän kokouksessa minulle sanottiin, että sun pitää Hannu maistaa niitä premium-lihoja. Ne olivat kuulemma niin hyviä, että niitä syödessä tulee itku. Lupasin tuolloin laittaa Atrian porukoille grillailuistani videon, jotta he pääsisivät tarkistamaan, tuliko itku. Niin syntyi Pihvifriikin ensimmäinen Youtube-video, Järvimäki muistelee.

Videoilla yli miljoona katselukertaa

Muutamassa vuodessa videoita on syntynyt yli 200, ja niitä on katseltu miljoona kertaa. Nykyään Pihvifriikillä on monia yhteistyökumppaneita, kuten grillivalmistajia, pieniä lihayrityksiä ja isoimpana Pirkkalan Citymarket. Kaupassa on järjestetty muun muassa burgeripop-up, jossa Pihvifriikki paisteli päivän burgereita. Yhteistyö on näkyvissä myös kaupan lihatiskillä: osassa lihoista on näkyvissä Pihvifriikki suosittelee -tarra ja QR-koodi, joka vie suoraan Pihvifriikin videoon. Samoin erilaisten lihojen valmistamiseen on tehty Pihvifriikin ohjeilla reseptikortit.

– Pirkkalassa on hyvin innovatiivinen kauppias, joten yhteistyö on monipuolista. Nyt viimeisimpänä hommasin Pirkkalaan oman yhteistyökumppanini kautta dry ager -kaapin. Ideana on, että saataisiin kaappiin suomalaisilta tiloilta laadukasta lihaa, joita myydään sitten Pihvifriikki-tuotteena. Olemme juuri etsimässä tähän projektiin useampia tiloja, jotka pystyisivät muutamia kertoja vuodessa toimittamaan kauppaan hyvällä marmorilla olevaa laadukasta pihvilihaa.

Monipuolisista kumppanuuksista huolimatta pihvit ovat Järvimäelle puhtaasti harrastus, johon tosin menee viikossa paljon aikaa. Harrastuksesta kertoo sekin, ettei Järvimäki solmi yhteistyökuvioita raha edellä, vaan tärkeämpää hänelle on saada niiden kautta oppia ja elämyksiä.

– Solmin kumppanuuksia hyvin harkiten, useimmiten pienempien laadukkaiden tuotteiden parissa toimivien yritysten kanssa, artesaanimeininki on lähellä sydäntä. Paljon olen tehnyt yhteistyötä yhden Suomen taitavimman lihanleikkaajan Kivijalka Butcheryn Rene Kuukkasen kanssa, jonka olen tuntenut jo armeija-ajoilta saakka. Reneltä olen oppinut paljon alkutuotannosta, siitä miten hyvä liha syntyy, ja vähitellen olen alkanut ymmärtää, mitä siinä välissä tapahtuu, kun pihvi matkaa tilalta lautaselle.

Lihakulttuuria rennolla meiningillä

Pihvifriikin videot syntyvät usein porukalla muiden Youtuben liha- ja ruoka-vlogaajien kanssa.

– Olen perustanut kanavani suunnilleen samoihin aikoihin Tompan eli Youtuben Pihvimiehen kanssa ja teemme nykyään videoita usein yhdessä. Myös supersuosittu Hard Kokki ja Resepti-kanavan Mikko ovat välillä mukana Pihvifriikin videoilla. Toiset tubettajat eivät ole minulle kilpailijoita vaan hyviä kavereita, joiden kanssa on mukava sparrailla ja kokkailla. Lisäksi Järvimäki kertoo erityisesti pitävänsä jaksojen tekemisestä, jossa hän pääsee jututtamaan alan ammattilaisia olivat ne sitten ravintoloitsijoita tai wagyu-rotua kasvattavia tilallisia.
Pihvifriikille omassa harrastuksessa on pääasia rento meininki ja yhdessä tekeminen ja oppiminen. Lisäksi hän haluaa lisätä ihmisten tietoisuutta erilaisista laatulihoista ja tuoda lihakulttuuria esiin.

– Haluaisin tuoda Suomeen laadukkaan lihan kulttuuria. Lihaa ei tarvitse syödä niin paljoa, mutta se voisi olla laadukkaampaa. Suomalaiset ovat hieman liikaa jämähtäneet sisä- ja ulkofileen, paistien ja jauhelihan maailmaan. Oma lihasuosikkini on suomalainen wagyu, joita kasvatetaan nykyään Suomessa 10–15 paikassa. On mielenkiintoista seurata, miten liha paranee koko ajan, kun tieto esimerkiksi ruokinnasta kasvattajien kesken lisääntyy. Liha on muuttunut nyt jo parissa vuodessa enemmän marmoroituneeksi ja muutenkin paremman makuiseksi. Missä ollaankaan silloin, kun jalostusvuosia on Japanin tavoin satoja takana?

”Kiva kun joku nostaa erikoisleikkuita esiin”

Pihvifriikin työ on huomattu myös tuottajaportaassa, ja välillä hän saa suoraa palautetta tilallisilta, että kiva kun joku nostaa erikoisleikkuita esiin. Tilalliset ovat kertoneet Pihvifriikille, että nykyään he uskaltavat leikkauttaa myös erikoisempia osia, sillä suomalaiset ovat rohkaistuneet kokeilemaan esimerkiksi picanhaa ja maminhaa, koska ovat seuranneet Youtubesta, kun Pihvifriikki valmistaa niitä.

– Käyn tekemässä yrityksille tai kaveriporukoille pihvikeikkoja, joissa maistellaan 4–6 erikoisempaa pihviä. Näissä tapahtumissa osanottajat ovat pääasiassa miehiä, ja minulta kysytään usein, että saako tästä harrastuksesta rahaa. Vastaan aina, että Youtube-kanavani nykyisillä katsojamäärillä rahaa tulee pari sataa kuussa. Seuraavaksi kysytään aina, että saako tällä naisia. Vastaan, että ei, mutta pirun paljon miehiä kyllä, Järvimäki nauraa.