Perinnepalvi on Mattilan tärkeä tukijalka

Lihalehti 3 / 2020: teksti Mari Hannuksela, kuvat Mattila

Epävarmuus perinteisen saunapalvin kohtalosta kesti useita vuosia. Veljekset Mattilan yrittäjäpari Essi ja Tero Sivula ovat helpottuneita, kun saunapalvin PAH-poikkeus vihdoin ratkesi. Juhlatunnelmaa kuitenkin latistaa koronapandemian aiheuttamat muutokset ammattikeittiötuotteiden menekissä.

Ylöjärvellä toimiva Veljekset Mattila Oy tunnetaan parhaiten perinteisestä saunapalvista. Mattila Bros. -brandilla toimivan yrityksen muita tukijalkoja ovat vapaan possun tuotteet, luonnonsuolilenkki ja -nakit sekä fitness-väen suosikki Pulled Turkey. Ammattikeittiötuotteiden osuus liikevaihdosta on kasvanut vuosi vuodelta.

Mattilassa ollaan helpottuneita, kun saunapalvin PAH-poikkeus vihdoin ratkesi. Yrityksessä oli varauduttu myös siihen, ettei poikkeusta saada.

− Perinnepalvin valmistuksen lopettaminen olisi ollut suuri pettymys meidän asiakkaille, ja se olisi myös tehnyt ison loven liikevaihtoon, yrittäjäpari Essi ja Tero Sivula pohtivat.

Veljekset Mattila on Essi Sivulan isoisän Leo Mattilan vuonna 1958 perustama lihajalostamo. Isoisä oli oppinut palvaamisen jalon taidon jo lapsuudessa, sillä palvaamisen perinteet olivat kulkeneet suvussa jo edellisillä sukupolvilla. Essi Sivulan nimiin perheyritys siirtyi vuonna 2006.

− Mattilassa perinteet ovat tärkeitä, ja olen helpottunut, että meidän savusaunasta kohoaa jatkossakin aidon palvin tuoksu, Essi Sivula sanoo.

Koronakriisi iski lujasti

Vaikka saunapalvi pelastui, Mattilassa ei juhlita. Liikevaihto putosi yhdessä yössä 80 prosentilla. Miksi näin, vaikka yleisesti ruokakauppojen myynti kasvaa?
Toimitusjohtaja Tero Sivula kertoo, että suurin syy on ammattikeittiöiden kriisi.

− Koronavirus on romahduttanut sekä julkisten että yksityisten ammattikeittiöiden tarjoaman ruoan määrän. Koulut ja yliopistot ovat kiinni, ja nyt Eduskunta on sulkemassa nekin ravintolat, jotka ovat vielä sinnitelleet ja pitäneet ovia auki asiakaskadosta huolimatta. Kun ei ole asiakkaita, ei myöskään tule meille tilauksia, Sivula selostaa alan lainalaisuuksia.

Mattilan Palwaamo-lounasravintola on kasvanut, päivässä on myyty keskimäärin 200 lounasannosta sekä lisäksi tehtaanmyymälätuotteita. Essi ja Tero Sivula joutuivat kuitenkin tekemään kipeän päätöksen.

− Noudatamme määräyksiä ja tällä hetkellä ravintolastamme saa ostaa lounasta vain mukaan. Koronavirus onkin vaikuttunut lounaiden myyntimäärään radikaalisti.

Palvituotteilla hyvä imago

Mattilassa ei kuitenkaan olla luovuttamisfiiliksellä. Perheyrityksessä uskotaan, että tästä noustaan.

− Saunapalvilla on ainutlaatuinen maku ja imago. Se kantaa pitkälle, varsinkin kun koko ajan yhä suurempi osa tuotteista tehdään vapaan possun lihasta. Meillä on myös uusi verkkokauppa, josta voi tilata meidän tuotteitamme ja noutaa ne meidän Palwaamolta.