Liha ja ruoka 22.10.2024 Teksti: Bo Lindmark Kuvat: Chark-SM
Ruotsin lihateollisuus kokoontui 17.–18. lokakuuta Malmössä, Chark-SM-kilpailussa. Parin päivän aikana tuomaristo valitsi yli 500 lihajalosteen joukosta 18 Ruotsin mestaria. Lisäksi tapahtumassa kisattiin lihanleikkuun Ruotsin mestaruudesta. Yksi tapahtuman pääsponsoreista oli suomalainen Finnvacum.
Joka toinen vuosi järjestettävä Chark-SM on Ruotsin suurin laatukilpailu Ruotsissa valmistetuille lihajalosteille. Kilpailu on osa Kött & Charkuteridagarna -tapahtumaa, johon kuuluu myös elintarviketeollisuuden messut, seminaari erilaisine puhujineen ja gaalaillallinen palkintojenjakoineen.
– Kött & Chark -SM on alalle tärkeä kohtaamispaikka, jossa esitellään käsityötaitoja, palkitaan laatua ja keskustellaan alan tärkeistä tulevaisuuden kysymyksistä. Chark-SM-kilpailun tavoitteena on valita Ruotsin parhaat makkarat, kinkut ja muut leikkeleet, samalla kun kilpailu innostaa yrityksiä innovointiin ja tuotekehitykseen, kertoo Magnus Därth, Ruotsin Kött och Charkuteriföretagen -yhdistyksen (KCF) toimitusjohtaja.
Kött & Charkuteridagarna -tapahtuman järjestävät Ruotsin Kött och Charkuteriföretagen sekä Kött & Chark -lehti.
Finnvacum tapahtuman pääsponsori
Suomalainen kone- ja laitevalmistaja Finnvacum osallistui Kött & Charkuteridagarna -tapahtumaan sekä pääsponsorina että näytteilleasettajana. Yritys toimittaa muun muassa koneita, tekniikkaa, materiaaleja ja pakkausratkaisuja lihateollisuudelle niin Suomessa kuin Ruotsissa.
– Tämä oli toinen kerta, kun olimme tapahtuman pääsponsorina. On todella hienoa olla mukana, sillä lihateollisuus on kenties tärkein markkinamme sekä Ruotsissa että Suomessa. Tuntuu luonnolliselta olla täällä, sanoo Ruotsin Finnvacumin toimitusjohtaja Joakim Petersén.
Petersénin mukaan markkinatilanne on viime aikoina alkanut kirkastua muutaman vaikean vuoden jälkeen.
– Meillä menee vahvasti, ja kasvamme edelleen Ruotsissa. Pakkauskoneemme käyvät hyvin kaupaksi ja myös kuttereille ja lihamyllyille on paljon kysyntää. Asiakkaamme ovat erityisen kiinnostuneita kaikesta, mikä liittyy kestävyyteen niin materiaalien kuin koneidenkin osalta. Kestävyys ei ole enää vain muotisana, vaan erittäin tärkeä asia tänä päivänä.
Jo 12. kertaa järjestetty Kött & Chark -SM siirtyi tänä vuonna Göteborgista Malmöhön, mikä oli Joakim Petersénin mielestä tervetullut muutos.
– On hyvä, että tapahtumaa on alettu kierrättää eri kaupungeissa. Tämä tuo tapahtumalle enemmän uskottavuutta ja tekee selväksi, että se on koko Ruotsin lihateollisuudelle loistava kohtaamispaikka. Suomessa ei ole tällaista kilpailua lihajalosteille, mutta uskon, että vastaavan tapahtuman voisi hyvin järjestää sielläkin, Petersén pohtii.
Mukana yli 500 tuotetta
Tänä vuonna Chark-SM:ssä oli kilpailemassa yli 500 tuotetta. Tuotteiden laatua ja makua arvioitiin 40-henkisen tuomariston voimin 18 luokassa. Jokaisessa luokassa valittiin selkeillä valintaperusteilla sekä Ruotsin mestari että kulta-, hopea- ja pronssimitalistit. Kaikki kilpailuun osallistuvat tuotteet saivat myös tuomaristolta palautetta, jotta yritykset voivat hienosäätää ja kehittää tuotteitaan edelleen. Arvioinnit tehtiin jo etukäteen kahden intensiivisen päivän aikana syyskuussa yhteistyössä Kristianstadin korkeakoulun kanssa.
Suomalaisille tuttu Atria menestyi hyvin tämän vuoden Chark-SM-kilpailussa. Atria Sverige voitti Hapatettu ryynimakkara -luokan Lithells gammeldags isterband -makkarallaan ja keitettyjen kokolihatuotteiden sarjan tuotteella Lithells Oxbringa rimmad med sky sous vide.
Hapatettu ryynimakkara
Mikä ihme on Ruotsissa perinteikäs mutta Suomessa tuntematon Isterband eli ihramakkara? Tämä Etelä-Ruotsin Smoolannista lähtöisin oleva makkara valmistetaan sianlihasta, ohrarouheesta ja perunasta. Maku on hieman hapan ja kevyesti savustettu. Hapatettu ryynimakkara tarjoillaan tavallisesti perunoiden kera tillikastikkeessa etikkapunajuuren ja sinapin kanssa.
Lihanleikkuun Ruotsin mestaruus ratkesi
Tapahtumassa ratkaistiin myös lihanleikkuun Ruotsin mestaruus. Kilpailussa keskityttiin tarkkuuteen, tekniikkaan ja kestävään lihantuotantoon. Osallistujat saivat 30 minuuttia aikaa puolikkaan sian paloittelemiseen, ja heitä arvioitiin estetiikan, käsittelytaitojen ja tehokkuuden perusteella. Tällä kertaa voiton vei Måns Johansson, joka työskentelee Moab-yrityksessä Örebrossa.
Vuoden 2024 Chark-SM:n Ruotsin mestarit
1. Falukorv: Petterssons Charkuteri – Gammeldags falukorv
2. Lihapullat ja hampurilaiset: Nacka Köttprodukter – Hamburgare 180 grammaa
3. Joulukinkku: Signal & Andersson Charkuterifabrik – Gårdsmärkt julskinka
4. Keitetyt kokolihatuotteet: Atria Sverige – Lithells Oxbringa rimmad med sky sous vide
5. Savustetut kokolihatuotteet: Vindelns Rökeri – Vindelnrökt fläskkarré
6. Ilmakuivatut/kylmäsavustetut kokolihatuotteet: Scan Sverige – Coppa
7. Perinteisesti maustetut makkarat: Carlströms Kött & Chark – Prinskorv
8. Miedosti maustetut makkarat: Gudruns – Stockholmare Original
9. Vahvasti maustetut makkarat: Andersson & Tillman – Chilicheddar grill
10. Kuoreton grillimakkara: Lindvalls Chark – Ost & bacon
11. Hapatettu ryynimakkara: Atria Sverige – Lithells gammeldags isterband
12. Kylmäsavustettu kuivattu makkara: Sörmlands Chark – Fuet
13. Savustettu leikkelemakkara: Scan Sverige – Småländsk lökkorv
14. Pasteija ja syltty: Vaggeryds Chark – Pressylta
15. Perinteinen leikkele: Signal & Andersson Charkuterifabrik – Gårdsmärkt sidfläsk
16. Pekoni ja kylkifilee: Vindelns Rökeri – Vindelnrökt sidfläsk
17. Raakamakkara: Norvida/Köttkultur – Lammkorv Provençal med vitlök och örter
18. Kasvismakkara, lakto-ovo-vegetaarinen: Scan Sverige – Scan vego middagskorv