Liha ja ruoka 7/2024 Teksti: Niina Jormanainen Kuvat: Linda Helasmäki
Tampereen Lihajaloste on tunnettu hauskasta sikalogostaan ja herkullisista makkaroistaan, mutta nyt yrityksessä katsotaan vahvasti tulevaisuuteen. Laajennettu tehdas avaa ovet valmisruokamarkkinoille, joilla yritys aikoo ottaa entistä suuremman roolin tulevaisuudessa. Tapasimme yrityksen isännän, Jarko Niemisen, joka kertoi tunteikkaasta vuodesta tehtaan uudistusten keskellä.
Kun kääntyy Epilän K-Marketilta ylös rinteeseen, saapuu Tampereen Lihajalosteen juuri laajennetulle ruokatehtaalle. On syyskuun loppu, ja uusi, isompi tehdas on ehtinyt toimia parisen kuukautta täydellä teholla. Tampereen Lihajalosteen isännälle Jarko Niemiselle rakennusaika ja sitä seurannut muutos ovat olleet tunteellista aikaa. On pitänyt kasvaa henkisesti ja ottaa vastuu isoista päätöksistä. Vaativissa tilanteissa itseensä luottaminen ei ole ollut itsestään selvää miehelle, joka ei aikoinaan niittänyt mainetta koulumenestyksellään, vaan on aina ollut niitä, jotka oppivat tekemällä. Tälläkin kertaa 800 neliön tehtaan laajennuksessa opittiin matkan varrella, ja projektin vetäminen tuntui Niemisestä toisinaan vahvasti ”yhden miehen kivireeltä”. Nyt reki on kiskottu upeasti maaliin, mutta kallis ja vaativa projekti ovat jättäneet jälkensä.
– Rehellisesti sanottuna tämä on ollut hyvin ihmistä kuluttava projekti. Välillä on uitu aika syvissä vesissä ja vietetty unettomia öitä asioita ajatellessa. Olen miettinyt, miten hienoa olisi, jos alan porukasta löytyisi kavereita, joiden kanssa voisi keskustella ongelmista. Moni yrittäjä on varmasti paininut näiden samojen ongelmien kanssa, kun on laajentanut toimintaa ja rakentanut tehdasta. Jos olisin päässyt keskustelemaan sellaisten henkilöiden kanssa, niin se olisi varmasti helpottanut monessa tilanteessa.
Iso panostus valmisruokaan
Tehtaan laajennus mahdollisti Tampereen Lihajalosteen makkara- ja valmisruokapuolen yhdistämisen saman katon alle. Ennen Edun Herkku -brandin valmisruoat tehtiin toisissa tiloissa Pirkkalassa, mutta nyt liki 2000 neliön tiloihin mahtuu myös moderni valmisruokatehdas.
– Valmisruoka kattaa meidän viiden miljoonan liikevaihdosta jo melkein puolet, ja sitä puolta on tarkoitus kasvattaa entisestään, nyt kun meillä on siihen uudet ja hienot tilat ja lähes kokonaan uusittu laitekanta, keittopadat, uunit, kylmiötkin. Pirkkalan vanhasta tehtaasta mukaan lähti vain yksi keittopata.
Uusissa keittopadoissa porisee nyt muun muassa uutta reseptiikkaa, jota on kehitetty talon ulkopuolella pääkaupunkiseudulla asti. Marraskuun alussa kauppoihin tulevista valmisruoista löytyy sellaisia uutuuksia kuin sitruunabroileria ja kebabia riisillä sekä erilaisia aterioita perunamuusilla. Käynnissä on myös brandiuudistus, joka kuoppaa Edun Herkun ja muuttaa valmisruokien brandiksi Niemisen.
Uudet Niemisen-valmisruoat pakataan trendikkäästi pusseihin tuliterällä flowpack-koneella, jonka hankkiminen viimeisteli tehtaan laajennuksen. Nieminen ei halua miettiä tässä vaiheessa, miten paljon muutaman euron ruoka-annoksia pitää myydä, että koneinvestointi maksaa itsensä takaisin.
– Valmisruokapuolta kehittämällä panostamme tulevaisuuteen. Uudet asiakkaat tulevat tällä hetkellä yhä enemmän juuri valmisruokapuolelle.
”Joulun jälkeen helpottaa”
Mutta palataanpa vielä tehtaan laajennukseen ja sitä seuranneeseen muutokseen. Tehtaan laajennus oli Niemiselle toinen rakennusprojekti ja ensimmäistä sillä lailla helpompi, että tällä kertaa koneiden kanssa ei tarvinnut kipuilla. Kaikki toimi sillä saralla moitteettomasti. Haastetta sen sijaan riitti muun muassa terveystarkastajien lukuisissa säädöksissä, kun tehtaan makkaratuotanto täytyi pitää toiminnassa rakennustöistä huolimatta.
– Tuosta puhkaistiin seinä ja siihen tehtiin valeseinä rakennustöiden ajaksi. Tällaisella osastoinnilla saatiin pidettyä makkaran tuotanto pääosin käynnissä. Aika helvetillistä aikaa se oli kyllä, jos totta puhutaan.
Lopulta suurin haaste ei kuitenkaan liittynyt remontin tuomiin olosuhteisiin tai lukemattomiin ylityötunteihin, joita liki vuoden kestänyt projekti Niemiseltä vaati. Isoin juttu on ollut sen myötä seurannut henkinen muutos. Remontin jälkeen Tampereen Lihajalosteen porukka kasvoi Tohlopissa kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen ja työyhteisöön on täytynyt hakea yhteisiä pelisääntöjä. Kahden porukan yhteensovittaminen ei suju aina saumattomasti, kun eri toimipisteissä on erilaisia toimintatapoja.
– Jotenkin sitä ajatteli, että sitten kun saadaan koneet kuntoon ja terveystarkastajan lupa läpi, niin sitten helpottaa. No, eihän se niin mennyt. Ekaa kertaa ehdin jossain vaiheessa jo miettiä, että nyt riitti. Lopetan koko homman. Se on kova juttu, kun tekeminen siirtyy omakotitalomaisesta kokkauksesta seuraavalle, tehdaskokoiselle tasolle. Olemme vieneet hiljattain myös tilauskannan sähköiseen järjestelmään, ja ensi vuonna on tarkoitus siirtyä 48 tunnin tilaus-toimitusrytmiin.
Kasvanut yritys muutti myös Niemisen omaa roolia yrityksessä. Nieminen on aina pitänyt omana vahvuutenaan ihmisläheistä johtamistapaa. Hän on tietänyt työporukan asiat hyvin ja ollut aina valmis juttelemaan henkilökohtaisistakin asioista. Uudessa tilanteessa toimitusjohtajan päivät kuluvat niin paljon muissa töissä, että hän tuntee etääntyneensä väistämättä työntekijöistä.
– Jokainen viikko kuitenkin helpottaa ja muutosvastarinta loiventuu. Tämä koskee varmasti niin itseäni kuin kaikkia muitakin. Vaimoni sanoo minun aina lupaavan, että ensi viikolla helpottaa, mutta jos ihan rehellinen olen, niin uskon, että joulun jälkeen helpottaa. Siihen mennessä olemme saaneet arjen rullaamaan ja muuton takia syntyneen tuotantovajeen kurottua umpeen. Tehtaan käynnistäminen on kuin autolla ajoa. Liikkeellelähdössä pienillä vaihteilla meno on vähän hidasta, nykivääkin, mutta kun saadaan viimein viides vaihde silmään, niin homma rullaa.
”Ilman makkaraa emme olisi selvinneet”
Joulukuussa juhlitaan Tampereen Lihajalosteen 75-synttäreitä. Viime aikojen väsyneistä mielialoista huolimatta Jarko Nieminen on tavattoman kiitollinen siitä, että saa jatkaa isoisänsä Jorma Niemisen ja isänsä Risto Niemisen työtä perheyrityksessä.
– Mulla on ollut tavattoman hyvä pohja valmiina. Sille on ollut hyvä rakentaa ja laajentaa toimintaa. Joskus mietin, mikä mua ajaa näihin uusiin projekteihin. Moni olisi varmasti tyytynyt säilyttämään asiat ennallaan, kun meni jo valmiiksi mukavasti. Kai se on sitten kunnianhimo, mikä ajaa haastamaan itsensä äärirajoille. Ja kyllähän näistä onnistumisista saa hyvän mielen. Olen ylpeä itsestäni, että sain laajennuksen tehtyä.
Tampereen Lihajalosteella siintää siis loistava tulevaisuus monipuolisena ruokatalona. Mikä osuus makkaroilla on tässä tulevaisuudessa? Nieminen itse on vannoutunut makkaramies, joten hän toivoo, että hyvä. Yritys on sitoutunut makkaroiden kanssa vahvasti Pirkanmaahan, ja sen nakit, lenkit ja höyrymakkara myyvät hyvin. Hyvistä myynneistä huolimatta Nieminen kaipaisi makkarapuolelle jotain säväytystä. Makkaraan liittyen ei ole pitkään aikaan tullut positiivisia uutisia ja tällä hetkellä hinta määrää markkinoilla liikaa, mitä ostetaan.
– Kun Tampereen Lihajaloste täytti 70 vuotta, ostin Aamulehdestä etusivun, jossa luki ”Ilman makkaraa emme olisi selvinneet”. Näin sain lehteen viimeinkin positiivisen uutisen makkarasta. Täytyy miettiä, mitä keksitään 75-vuotispäivien kunniaksi, Nieminen miettii pilke silmäkulmassa.
Makkaran nostatuksen lisäksi Niemisellä on toinenkin toive: kunpa alalle saisi lisää yhteistyötä. Se voisi olla vaikka yhteisiä tilauksia tai toimituksia. Ajat ovat kuitenkin hankalat pienemmille yrityksille ja esimerkiksi yhteishankinnoista voisi olla suurta apua.
– Miten olisi vaikka ihan Whatsapp-ryhmä, jossa voisi pienellä kynnyksellä sparrailla muiden yrittäjien kanssa? Vai ollaanko liian mustasukkaisia toisen toiminnasta, ettei tämä toimisi? Itse kaipaisin kovasti vertaistukea muilta yrittäjiltä. Isän kanssa tietysti näistä jutellaan, mutta hänkin on jo yli 70-vuotias, joten en tiedä, miten pitkään hän käy vielä tehtaalla. Myös Mattilan Tero Sivulan kanssa soitellaan välillä, mutta kuinka hienoa olisi pitää yhteyttä useamman yrittäjän kanssa. Ja nyt mulla olisi varmasti hyviä neuvoja niille, jotka suunnittelevat tehtaansa laajennusta. Mielellään jakaisin niitä muillekin.
Tampereen Lihajaloste
- Jorma Niemisen vuonna 1949 perustama ruokatalo toimii Tampereella Tohlopissa.
- Tampereen Lihajalosteen tunnetun sikalogon piirsi 60-luvulla Jorman poika Seppo Nieminen.
- Toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2007 Jarko Nieminen.
- Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2023 noin viisi miljoonaa euroa.
Yrittäjät huomio!
Lihakeskusliitto perusti Niemisen innoittamana Lihakeskusliiton varsinaisille jäsenille tarkoitetun Whatsapp-ryhmän, jossa voidaan vaihtaa ajatuksia pienellä kynnyksellä. Ryhmän ylläpitäjinä toimivat Mari Hannuksela ja Jarko Nieminen.