Juhannus ilman makkaraa on kuin joulu ilman kinkkua… Makkaroissa maistuu nyt chili ja juusto

Liha ja ruoka 4/2024  Teksti: Ilona Torvinen  Kuva: Shutterstock

Kesä on grillimakkaran kiistaton ykkössesonki Suomessa. Keskikesän juhla erottuu myyntitilastoissa erityisen vilkkaana makkaran suhteen; juhannusviikolla toimitetaan kauppoihin noin 1,5 miljoonaa kiloa grillimakkaraa, joka on jopa kymmenesosa koko kesän makkaramyynnistä.

Lihatiedotuksen tiedotteen mukaan suomalaiset söivät vuonna 2021 yhteensä 20 miljoonaa kiloa makkaraa, josta tyypillisesti noin puolet myydään kesäkauden aikana touko-elokuussa. Suomalaiset ovat selkeästi makkarakansaa, ja makkaran valmistuksen helppous on auttanut sitä pitämään asemansa kesän ykkösherkkuna, arvelee Wurstin tuotepäällikkö Sallamari Lempinen.

– Makkara on helppo ruoka valmistaa päivällisen lisäksi myös nopeana pikkusuolaisena illemmalla.

Ennen korona-aikaa erikoismakkarat ja lihaisat A-luokan makkarat olivat kovassa nosteessa, mutta viime vuonna kysyntä kääntyi K-ryhmän tiedotteen mukaan takaisin kohti yleisen luokan makkaroita.

Maailmantilanne vaikuttaa siis selkeästi kotitalouksissa grillimakkaran valintaan, mutta K-ryhmän tutkimuksen mukaan silti vain viidesosa valitsee makkaransa hinta edellä. Myös Wurstin Sallamari Lempisen mukaan lihaisat ja laadukkaammat makkarat löytävät edelleen tiensä ihmisten ostoskoreihin.

– Hieman hintavammatkin makkarat ovat moneen muuhun grillattavaan lihaan verrattuna silti edullisempia. Suomalaiset ovat kiinnostuneita uutuusmakkaroista, ja niitä halutaan mielellään kokeilla.

Lempinen arvelee, että pyhien välissä kuluttajat miettivät makkaran hintaa enemmän, mutta pääsiäisenä ja juhannuksena ihmiset haluavat panostaa juhlapöydän tarjottavien laatuun. Valikoimaa on nykyään runsaasti, ja kaupasta löytyy vaihtoehtoja moneen eri makuun.

Juustomakkarat kasvattavat suosiotaan

Raakamakkaroiden lisäksi erilaiset maustetut makkarat ovat kasvattaneet suosiotaan. Lempisen mukaan erilaiset juustomaut ovat tehneet läpimurron.

– Juustomakkarat ovat olleet useamman vuoden jo suosittuja, ja trendi jatkuu selkeästi edelleen kaikenlaisissa makkaroissa. Suomalaiset tykkäävät chilistä ja jalapenosta makkaroiden mausteena, ja juusto tasapainottaa niiden mausteisuutta hyvin.

Juustoisten makkaroiden suosio näkyi myös Ilta-Sanomien kesän 2023 grillimakkaraäänestyksessä: kolmas sija meni chili-sulatejuustomakkaralle, kärkisijat maustamattomille makkaroille.

Mitä lisukkeeksi?

Lisukkeeksi makkaralle valikoituu useimmiten sinappi, jota syö K-ryhmän tutkimuksen mukaan grillimakkaransa kanssa lähes 70 prosenttia. Ketsuppia suosii vain 20 prosenttia. Mieto sinappi maistuu parhaiten puolelle kyselyyn osallistuneelle.

Vaikka uudet perunat ja perinteiset lisukkeet pitävät pintansa juhannuspöydässä, vaikuttavat muut vuoden 2024 ruokatrendit myös kesän makkaroiden lisukkeisiin. Korealainen ruoka on nostanut vahvasti suosiotaan ja herättänyt suomalaiset kokeilemaan uusia makuja sosiaalisessa mediassa pyörineiden reseptien avulla. Makkaran seuraksi sopiikin erityisen hyvin itse valmistettu kimchi, jonka maku ei ole liian kaukana suomalaisille jo tutusta hapankaalista, joka sekin on Saksassa suosittu makkaran lisuke.