Elintarvikepäivä – tietoa, turvaa ja teknologiaa

Liha ja ruoka 2/23 Teksti: Marleena Tanhuanpää ja Ninnu Perälä   Kuvat: Laura Oja

Tämän vuoden Elintarvikepäivä luotaa pitkälle tulevaisuuteen, oli sitten kyse teknologisista ratkaisuista, lainsäädännön muutoksista, uusista raaka-aineista, luomusta tai työelämän osaamistarpeista.

Suomen odotetuin ja tärkein elintarvikealan koulutuspäivä järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 23.5.2023. Tänä vuonna kuulijoita hemmotellaan teemalla Tietoa, turvaa ja teknologiaa. Mistä tekijät elintarviketeollisuuden palvelukseen? Myös työperäinen maahanmuutto on yksi Elintarvikepäivän polttavista teemoista.

Ammattilaistapahtuma tarjoaa tuttuun tapaan rautaisannoksen ajankohtaista asiaa, laajan kattauksen useita rinnakkaisohjelmia eri teemoista sekä kymmeniä kiinnostavia puheenvuoroja.

– Olemme tosi iloisia, että saimme FoodDrinkEuropen toimitusjohtaja Dirk Jacobsin puhujaksi. Jacobs puhuu kaikille yhteisessä avausosiossa, ja puhe tulee suoraan Euroopan elintarviketeollisuuden näköalapaikalta, Elintarviketeollisuusliiton Elinkeinopolitiikan johtaja Marleena Tanhuanpää iloitsee.

FoodDrinkEuropen toimitusjohtaja Dirk Jacobs puhuu Elintarvikepäivässä kaikille yhteisessä avausosiossa suoraan Euroopan elintarviketeollisuuden näköalapaikalta.

EK:n turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Kim Mattsson puolestaan käy läpi turvallisuusympäristön muutoksia sekä niiden vaikutuksia yritysten varautumistarpeisiin.

Rinnakkaisohjelmia kiinnostuksen mukaan

Miten data ja tekoäly valjastetaan edistämään ruokaketjun menestystä? Tapahtumassa kuullaan kansainvälistä huippupuhujaa, Inforin strategiajohtaja Marcel Koksia, joka esittää näkemyksensä tekoälyn hyödyntämisestä niin hävikin hallinnassa kuin kannattavuuden parantamisessakin.

Suomen ruokaketjun viennin kasvuun tähtäävä Food Data Finland -kasvumoottorihanke taas yhdistää alkutuotannon, teollisuuden ja kaupan avaintoimijat kehittämään dataa hyödyntävää ruokaketjua sekä edistämään sitä kautta korkean lisäarvon tuotteiden ja palveluiden innovaatioita. Tätä hanketta esittelee Hankepäällikkö Satu Hulkkonen.

– Antellin johtaja Mari Kähkönen täydentää teemaa kertomalla, miten tekoälyä voidaan hyödyntää ravintolan ruokalistan suunnittelussa, Tanhuanpää lisää.

Luomun vahvuudet ja tulevaisuus?

Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen pohtii omassa esityksessään, mitä muu ruoantuotanto voi omaksua luomutuotannolta ajassamme, jossa omavaraisuuden lisäämiselle on tarvetta, sopeutuminen ilmastonmuutokseen on välttämätöntä ja luontokato etenee.

Myös Kantar TNS Agrin asiakkuusjohtaja Pasi Saarnivaara puhuu luomusta ja tietää, että asenteet luomuruokaa kohtaan ovat olleet viime vuosina erittäin positiivisia, ja että luomun myynti on ollut viime aikoina nousujohteista. Saarnivaara haastaa pohtimaan, mitä tapahtuu luomulle nousevien kustannusten paineessa? Entä onko Suomessa luomutuottajia jatkossa viljelijöiden vähetessä?

Yrittäjän luomunäkökulmaa avaa ruisleipää Saksaan jo yli 25 vuoden ajan vieneen Pekan Leipä Oy:n toimitusjohtaja Karri Kunnas. Pekan Leivän luomuviennin matkalla on ollut haasteita, jotka yritys on onnistunut kääntämään mahdollisuuksiksi ja menestykseksi. Onko muuttuvassa maailmassa edelleen mahdollisuuksia viennille, ja mitä pitäisi tehdä, että luomuvienti saataisiin niin sanotusti rokkaamaan?

Kestävyyttä, vastuullisuutta ja lainsäädäntöä

Codex Alimentarius juhlii 60-vuotista taivaltaan. Mihin kaikkeen tämän kansainvälisen elintarvikekaupan turvallisuutta, laatua ja oikeudenmukaisuutta edistävän komission toiminta ulottuu ja miten se vaikuttaa elintarvikelainsäädännön kehitykseen tulevaisuudessa? Näihin saadaan kuulla näkemyksiä usealtakin kansainväliseltä puhujalta. Tässä rinnakkaisohjelmassa puhetta johtaa maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm.

Kestävyys ja vastuullisuus tuovat uusia velvoitteita ja säädöksiä tsunamin lailla myös elintarvikealalle. Miten hyökyaallosta selvitään ja surffataan voittoon?

– Kenellä mahtaa olla se kirkkain kristallipallo? Millaisia ovat tulevien vuosien ja vuosikymmenten skenaariot ruoka-alan kehityssuunnista? Entä osataanko niihin varautua ja sopeutua menestyksekkäästi? Elintarvikepäivässä katse on aina tulevaisuudessa. Kaiken uuden tiedon ja uusien näkemysten lisäksi tapahtuma kokoaa yhteen toimialan ammattilaiset ja toimii erinomaisena verkostoitumismahdollisuutena, Tanhuanpää kehuu ja muistuttaa:

– Olethan sinäkin mukana tässä alan ammattilaisten MUST-tapahtumassa!

Tapahtuman järjestävät Elintarviketeollisuusliitto ja Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö.