Artesaaniruoan SM: Artesaaniruoan juhlaa Rovaniemellä

Liha ja ruoka 7/ 2023, Tekstin koonnut:  Mari Hannuksela  Kuva: Veronica Mikkola 

Lapin AMK ja Suomen Artesaaniruoka ry järjestivät artesaaniruoan SM-kilpailut Rovaniemellä lokakuussa. Osana tapahtumaa järjestettiin myös yritystreffit, tasokas seminaari sekä retkipäivä pohjoisiin kohteisiin. Yleisö pääsi tutustumaan sekä ruoka- että muihin artesaanituotteisiin Suurilla Syysmarkkinoilla Lapin ammattikorkeakoululla.

Artesaaniruokakilpailun yhtenä tavoitteena on auttaa ja kannustaa yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja liiketoimintaansa. Tuomaristot arvioivat ja valitsivat parhaat tuotteet kymmenessä kategoriassa. Lisäksi valittiin voittaja myös erikoiskategoriassa Arktinen artesaaniruoka. Mukana kilpailemassa oli 25 yritystä Suomesta ja Pohjois-Ruotsista. Yhteensä kilpailutuotteita oli 107 kappaletta.

Päävastuun järjestelyistä kantoivat Lapin AMK:n asiantuntija Henna Kukkonen ja Suomen Artesaaniruoka ry:n toiminnanjohtaja Margot Wikström.

Tuomaristotyöskentelyyn oli panostettu. Tuomaristoon kuului yhteensä noin 40 ruoka-alan ammattilaista. Ryhmille oli nimetty omat sihteerit, jotka eivät osallistuneet arviointiin vaan ainoastaan neutraalisti kirjasivat arviot kilpailun tietojärjestelmään. Arvioinnit kestivät koko päivän.

Artesaaniruoalla tarkoitetaan käsityömäisin menetelmin jalostettuja elintarvikkeita. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee Suomen Artesaaniruoka ry:n määritelmän mukaan olla kotimaisia ja alkuperältään tunnettuja. Lisäaineiden käyttöä on rajattu.

Lihatuotteet-sarjan tuomaristoryhmän puheenjohtajana toimi Suomessakin laajasti tunnettu lihamestari ja kokki Gero Geick. Hän on toiminut monipuolisissa elintarvikealan tehtävissä, kuten yrittäjänä, kouluttajana ja tuotekehittäjänä. Geickin lisäksi lihatuotteita tuomaroivat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen lehtori Jyrki Jumisko, Laurea-ammattikorkeakoulun kehittämispäällikkö Teemu Sirainen sekä Liha ja ruoka -lehden päätoimittaja Mari Hannuksela.

Parhaan lihatuotteen palkinnon kisassa sai Lapin Gourmetkokkien Poronliha-kasvispata.

Parhaana arktisena artesaaniruokatuotteena palkittiin Ranuan kalajalosteen tuote Kalaherkku.

Vuoden artesaaniruokapakkaus -palkinnon sai Koskijärven Villatilan Metsämysli.

Ensi vuonna Artesaaniruoan SM-kilpailut viettävät välivuotta. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään Fiskarsissa vuonna 2025.