Liha ja ruoka 30.7. 2024 Teksti: Henna-Mari Koski Kuvat: Jacob Sjöman
Ahvenanmaalainen Michael Björklund on tehnyt pitkän uran ravintolamaailmassa ja tosi-tv:ssä Suomessa ja Ruotsissa. Björklundin mukaan hyvä arkiruoka on jokaisen oikeus.
Michael ”Micke” Björklund on ahvenanmaalainen ravintoloitsija, joka on tunnettu Suomessa myös Strömsö-ohjelman kokkina. Hänen uransa ravintolamaailmassa on ollut hengästyttävä: tällä hetkellä Björklund pyörittää Pub Niska -ravintoloita Maarianhaminassa, Turussa, Vaasassa, Helsingissä ja Tammisaaressa sekä uutta Gårdshuset-tilausravintolaa. Hän on myös osaomistajana Heim- ja Fröj-ravintoloissa Vaasassa.
Ahvenanmaalla Björklundin tukikohta on Kastelholman kylä saaren pohjoispuolella, noin 30 kilometrin päässä pääkaupunki Maarianhaminasta. Kastelholmassa hänellä on Smakbyn-ravintola ja viereinen Ålands Distillery -tislaamo.
Matkailusesonki Ahvenanmaalla on vilkkaimmillaan kesällä. Koronapandemian jälkeen moni alan ammattilainen vaihtoi alaa, ja ravintoloitsijat ovat etsineet työvoimaa laajasti sekä kotimaasta että ulkomailta. Tänä vuonna Smakbyn henkilökunta puhuu ruotsin lisäksi muun muassa suomea, italiaa ja ukrainaa.
– Tänä vuonna rekrytointi on sujunut ensimmäistä kertaa urani aikana vaivatta. Vaikea taloustilanne on varmasti vaikuttanut asiaan, Björklund sanoo.
Björklund painottaa, että kaikki ovat tervetulleita Smakbyhyn. Lounasaikaan Smakbyssa vierailee paljon rakennustyömaiden henkilökuntaa työvaatteissaan ja lapsiperheitä. Kesäsesongin ulkopuolella Björklund ottaa vastaan ryhmiä ruoanlaittokursseille ja muihin tiimitapahtumiin.
Parempaa arkiruokaa laitoksiin
Mitä arkiruokaan tulee, niin yksi Björklundin suurimpia huolenaiheita on laitoskeittiöiden tilanne.
– Me suomalaiset olemme taitavia noudattamaan ohjeita, mutta juuri nyt meidän pitäisi nousta barrikadeille vaatimaan terveellistä ruokaa kouluihin ja muihin julkisiin laitoksiin, hän sanoo.
Björklundin mielestä pienemmissä yksiköissä työskentely on henkilökunnan etu, ja ruoan laatu heikkenee suuremmissa yksiköissä. Laitosruoan säästöillä ja keskittämisellä on suora yhteys nuorten kasvaviin terveysongelmiin. Myös palvelukotien asukkaat voisivat paremmin, jos ruoka valmistettaisiin paikan päällä ja ruoan tuoksu ja valmistus olisivat osa asukkaiden arkea.
– Ruoka ei ole vain ruokaa, vaan tärkeä osa kulttuuriamme, Björklund lisää.
Laitosruoan terveellisyyden lisäksi Björklundin sydäntä lähellä ovat nuoret. Björklund haluaa kannustaa nuoria opiskelemaan ja käyttämään rohkeasti molempia kotimaisia kieliä. Björklund on itse täysin ruotsinkielinen, mutta uskaltaa nykyään hypätä epämukavuusalueelleen ja kommunikoida myös suomeksi. Yrittäjyys ja rohkeus ovat toistuvia teemoja Björklundin luennoilla ja kouluvierailuilla.
Tosi-tv-tähti
Vauhdikas saaristokokki on ehtinyt myös osallistua useisiin tosi-tv-ohjelmiin, kuten vuonna 2022 esitettyyn Atlantin yli -ohjelmaan ja vuonna 2020 Ruotsin Robinson-kilpailuun, jonka hän voitti. Vaikka sarjayrittäjyys ei aina Björklundin sanojen mukaan suju ”kuin Strömsössä”, Björklund on noussut epäonnistumisten jälkeen aina uudelleen. Vuonna 2012 hän joutui ensimmäisenä poistumaan ruotsalaisesta Kockarnas kamp -ohjelmasta, jossa ammattikokit kilpailevat toisiaan vastaan. Vuonna 2023 hän otti revanssin samassa kilpailussa sijoittuen kolmanneksi. Myös korona-aika ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat tuoneet haasteita yrittäjyyteen, ja Björklund on sulkenut ravintoloitaan Helsingissä.
Tosi-tv ohjelmista erityisesti Robinson-kilpailu oli ammattikokille mieleenpainuva kokemus. Kilpailijat asuivat
autiolla saarella, missä ruoan saatavuus oli rajallista. Björklund laihtui kolmessa kuukaudessa 17 kiloa. Erityisen mieleenpainuva hetki oli, kun kilpailijat saivat haasteen jälkeen sipsejä.
– Se oli ensimmäinen kerta, kun sipsi todella maistui hyvältä, Björklund naurahtaa.
Fyysisesti rankka kokemus opetti arvostamaan ruokaa vieläkin enemmän.
Tunnettu positiivisuudestaan ja ahkeruudestaan
Björklund kertoo mielellään tulevista projekteistaan. Hän suunnittelee kehittävänsä Kastelholman aluetta Ahvenanmaalla, josta löytyy jo nyt Smakbyn lisäksi matkailuvetonaulat, Kastelholman linna ja 18-reikäinen golfkenttä. Tulevaisuudessa hän haluaa parantaa palveluita kansainvälisille vierailijoille suunnittelemalla alueelle kulttuuritaloa ja spa-hotellia.
– Projekteille ei ole vielä lyöty aikataulua lukkoon, sillä muuttuva maailmantilanne voi aina tuoda yllätyksiä, Björklund toteaa.
Ahvenanmaan vetonauloja Björklundin mukaan ovat hiljaisuus, rauhallisuus ja upea saaristoluonto. Ahvenanmaa tarjoaa upeat puitteet myös esimerkiksi pyöräilijöille ja golffareille.
Kysyttäessä onko ruoka edelleen tärkeä osa tulevia projekteja, Björklund vastaa självklart, tietysti. Rakkaus pohjoismaalaista keittiötä kohtaan seuraa mukana kaikissa uusissa haasteissa.