Tiedote 17.9. Pääkuva: Shutterstock
Akateeminen Kiuas-Seura r.y. (AKS) on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat yhteispisteet sai Wursti Oy:n S-ryhmälle valmistama Kotimaista Arkansas raakamakkara (97 pistettä).
– Wursti Oy:n raakamakkarassa on mukava, hyvän tuoreen lihan maku, jollaisen voi löytää vain raakamakkarasta, summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.

Kuva: SOK
Erikoismakkarat-luokan voitti Veljekset Mattila Oy:n Smokehouse Korean BBQ Kimchi Grillimakkara (94 pistettä). Sitä raati kehui lihaisaksi ja makumaailmaltaan tasapainokseksi. Makkarasta löytyy chilin poltetta, hiukan happamuutta, makeutta ja erityistä mausteisuutta.
Grillimakkarat-luokan voitti Lihatukku Veijo Votkin Oy:n Maku Brewing Hellesin Hyvä Olutmakkara (91 pistettä).
– Makkarassa on mukava lihaisa, karkea rakenne ja puruvastusta riittää. Yrttisessä makkarassa mausteet ovat tasapainoisesti esillä ja pippuri jää poskiin lepäämään. Mehukas makkara, jossa on hyvin pitkä suuntäyteinen jälkimaku, raadista kommentoidaan.
Lihamakkarat-sarjan voitti Tapola Oy:n Helsingin Makkaratehtaan HMT Härkächorizo (91 pistettä). Raati kehui makkaraa lihaisaksi makkaraksi, jossa on voimakkaat mausteet. Makkaran yrtit ja muut mausteet olivat hyvässä tasapainossa. Puruvastusta makkarassa oli 100 % ja sen jälkimaku oli huomattavan pitkä ja tasapainoinen.
Nakkimakkarat-luokan voitti Perniön 1930 Oy:n Naughty BRGR DOG NYC Cheese (90 pistettä).
– Nakissa on silkinohut, mukava kuori ja juustoa on runsaasti, muttei liikaa. Siinä on mukava suutuntuma, pehmeällä kädellä laitetut mausteet ja tasapainoinen mausteutus. Laadukkaista ainesosista on saatu aikaan pehmeän miellyttävä kokonaisuus, joka menisi muuhunkin kuin hotdogin väliin.
Tämän maistelukauden (1.9.2024 – 31.8.2025) aikana pidetyissä 16 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 102 makkaraa 12 eri maasta, joista 62 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta-laatusuhteen kesken.
Kaiken kaikkiaan AKS:ltä löytyy tiedot 5260 makkarasta. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
AKS valitsi parhaat uutuusmakkarat nyt 26. kertaa.
Liha ja ruoka onnittelee kaikkia voittajia!
Aiempia vuoden parhaita:
- 2024: Boomeri, Makuliha Oy
- 2023: Herkku Grills Chili-Jam Artesaaniraakamakkara, Nakki-Hannu Oy
- 2022: Kotimaista Chili-Cheddar Raakamakkara, Wursti Oy
- 2021: Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkara, Makuliha Oy
- 2020: Grillimaisteri Kiełbasa, Wursti Oy
- 2019: Jalopätkä, Metsärannan Liha Oy
- 2018: HK Maakarit® Livornon Luigi, HKScan Finland Oy
- 2017: Brunssinakki, Yrjö Wigren Oy, Tampere
- 2016: Valkosipuli-Yrttimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
- 2015: All Natural Bratwurst, Snellmanin Lihajalostus Oy Pietarsaari
- 2014: Helsingin Makkaratehtaan Lammasmerguez, Perniön Liha Oy, Salo
- 2013: Harjun Savuinen Mustapippurimakkara, Harjun Makkaratehdas, Helsinki
- 2012: Rööperin Chiligrilli, Perniön Liha Oy/Helsingin Makkaratehdas
- 2011: Grillwurst Yrtti-Bratwurst, Saarioinen Oy
- 2010: Hunajainen Vuohenjuustomakkara, Makuliha Oy, Tammela
- 2009: Kevätgrilleri, West Chark Oy, Pohja
- 2008: Wilhelm Raakamakkara, Atria Oyj, Seinäjoki
- 2007: Bratwursti, Pajuniemi Oy, Sipoo
- 2006: Marskin Sauva, Maajussin Tilajaloste, Mikkeli
- 2005: Palermo, Wurst Fennica, Espoo
- 2004: Chef Wotkin’s Bierwurst, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
- 2003: Juustowursti, Wursti Oy, Järvenpää
- 2002: Karelian Hirvibalkan, Karelian Lihajaloste Oy, Ylämylly (Liperi)
- 2001: Hirvisalami, Makuliha Ky, Tammela.
- 2000: Chef Wotkin’s Sörkan Wursteri, Lihatukku Veijo Votkin Oy, Helsinki
Huomionosoitusten tarkoituksena on osaltaan toteuttaa AKS:n yhtä keskeistä toimintamuotoa: kannustaa ja edistää hyvän makkaran valmistusta ja arvostusta Suomessa.