Liha ja ruoka 25.9. 2024 Teksti, kuvat, video: Niina Jormanainen
Saksalaisten suosikkimakkarasta bratwurstista tehdään yksi Saksan makkarakulttuurin erikoisuuksista, currywurst. Currywurstissa makkara tarjoillaan currylla maustetun tomaattisoseen kera ja usein kyytipojaksi nautitaan ranskalaisia. Kyseessä on siis makkaraperunoiden tapainen grilliruoka, jota kelpaa nauttia oluen kanssa Oktoberfesteillä. Katso videolta, miten ruoka syntyy helposti kotona.
Currywurstin kerrotaan syntyneen Berliinissä vuonna 1949, kun nainen nimeltä Herta Heuwer sai ketsuppia tai mahdollisesti Worcestershire-kastiketta sekä curryjauhetta brittiläisiltä sotilailta. Hän sekoitti nämä ainekset muihin mausteisiin ja kaatoi seoksen grillatun sianlihamakkaran päälle. Heuwer alkoi myydä currywurstia Charlottenburgissa sijaitsevasta kioskista, jossa se tuli suosituksi kaupungin jälleenrakennustyömaiden työläisten keskuudessa.
Currywurstin merkityksestä Saksassa antaa osviittaa, että sillä on oma museo, Deutsches Currywurst Museum. Museo arvioi, että Saksassa syödään vuosittain 800 miljoonaa currywurstia, joista 70 miljoonaa Berliinissä.
Currywursti syntyy helposti kotikeittiössäkin ja tarjoaa Oktoberberfestien juhlintaan mukavan autenttista tunnelmaa. Ohje löytyy K-Ruoasta: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/currywurst.
Lue myös: Weisswurst, blutwurst, bratwurts – miten hyvin tunnet saksalaiset makkarat?