Makuräätälit – valmis mausteseos helpottaa jalostajan työtä

Liha ja ruoka 1/2025  Teksti: Niina Jormanainen  Kuvat: Linda Helasmäki

Solinan uudessa, modernissa tehtaassa Virossa tuoksuu lempeästi mausteilta. 9596 neliön maustemaailmassa on muun muassa kahden kerroksen korkuinen mausteblenderi ja huippumodernia robotiikkaa ja turvallisuutta parantavaa automatiikkaa. Pääsimme tutustumaan, miten uusi mausteita ja muita kuivia raaka-aineita sekoittava tuotantolaitos toimii.

Maustamisen maailma on monipuolistunut Suomessa viime vuosikymmeninä merkittävästi. Kun vielä muutama vuosikymmen sitten lihapata maustui lähinnä suolalla ja pippurilla, nykyaikaisen kotikokinkin maustehyllystä löytyy mausteiden kirjo yrteistä, jeeran kautta garam masalaan.

Jos maustevallankumous on ollut suuri kotikeittiössä, niin sitä se on ollut myös teollisessa mittakaavassa. Solina Suomessa maustebisneksen kehittymistä on seurattu vuodesta 1947 asti, kun Liha ja Elin Oy perustettiin Helsingin kaupungin teurastamolle. 1970-luvulla yritys aloitti lihateollisuuden mausteseosten tuonnin Saksasta Suomeen ja yrityksen nimi vaihtui Lihel Oy:ksi.

Omien mausteseosten valmistus Lihelissä aloitettiin vuonna 1979, kun Espooseen rakennettiin uusi tehdas. 90-luku ja 2000 luvun alku olivat Lihelissä voimakasta kansainvälistymisen aikaa, kun maustevienti kasvoi. Kasvua tuki vuonna 2007 Viron Saueen valmistunut teollisiin mausteseoksiin keskittyvä tehdas, jonne siirrettiin tuotantoa vaiheittain.

Vuonna 2015 Lihelistä tuli osa ranskalaista teollisuusmaustamiseen erikoistunutta Solina Groupia, jonka liikevaihto oli viime vuonna 1,5 miljardia euroa. Kaupan myötä yritys siirtyi käyttämään nimeä Solina Suomi.

– Solina Suomessa työskentelee 24 ihmistä ja toimitilamme löytyvät Espoosta. Meillä on pitkä kokemus mausteseosten ja rakenneratkaisujen tuotekehityksestä, ja asiakkaamme hyötyvät valtavasti siitä, että pääsemme hyödyntämään globaalin emoyhtiömme suuria verkostoja, kertoo Solina Suomen myyntijohtaja Joonas Nevala.

Vuoden Solina Suomen myyntijohtajana työskennellyt Joonas Nevala kertoo maustealan olevan paitsi kansainvälinen myös perinteikäs. Perinteisyys näkyy muun muassa siinä, että ihmisten väliset suhteet korostuvat.

Solina Suomen suurin osa asiakkaista löytyy liha- ja valmisruokateollisuudesta, jonne yritys tekee muun muassa kuivamausteseoksia, kastikkeita, marinadeja, panerointiseoksia ja rakennetta parantavia ratkaisuja. Nevala kertoo, että kaikki lähtee asiakkaan tarpeista. Mitään valmista katalogia ei ole, vaan Solinan juttu on juuri makujen räätälöiminen.

– Valmiit kuiva-aineseokset helpottavat olennaisesti jalostajan työtä. Maustamalla vahvistetaan raaka-aineiden parhaita ominaisuuksia, mutta ainesosilla voidaan vaikuttaa myös tuotteen koostumukseen, ravintoarvoihin ja muihin ominaisuuksiin.

Uusi moderni tehdas

Mausteseokset Solina Suomelle valmistetaan Virossa, Tallinnan lähellä Sauessa, jonne valmistui viime vuonna 9596 neliön moderni mausteita ja kuivia raaka-aineita sekoittava tuotantolaitos.

– Sauessa on ollut tehdas jo vuodesta 2007, mutta jokunen vuosi sitten kävi selväksi, että voidaksemme vastata paremmin asiakkaiden toiveisiin tarvitsemme modernimman tehtaan. Aloimme etsiä tonttia ja kun sellainen löytyi muutaman kilometrin päästä vanhasta tehtaasta, aloitimme suunnittelun. Oli hienoa päästä suunnittelemaan tehdas alusta asti juuri Solinan liiketoiminnan tarpeisiin. Nyt täältä lähtee mausteita Suomen lisäksi kaikkiin Baltian maihin, vähän Norjaan ja Ruotsiinkin, Solina Estonian toimitusjohtaja Veiko Soome kertoo.
Uudelle tehtaalle oli tarkat vaatimukset. Sen piti täyttää ensinnäkin kaikista tiukimmat elintarviketurvallisuuden ja -laadun kriteerit, koska tehtaalla on vaativat BRC- ja ISO-sertifioinnit.

Solina Estonian toimitusjohtaja Veiko Soome on ollut maustealalla jo parikymmentä vuotta. Silti mausteala jaksaa innostaa ja yllättää, sillä joka vuosi markkinoille saadaan paljon uusia tuotteita. Kuvassa Veikon vieressä Viron tehtaan jättiblenderi, joka on niin korkea, että se on sijoitettu kahteen kerrokseen.

Tehtaalla on paljon automaatiota parantamassa työntekijöiden turvallisuutta ja esimerkiksi raskaiden säkkien nostelu on robottien avulla vähentynyt.

– Täällä on hyödynnetty robotteja muun muassa lavauksessa. Robotit lavaavat meillä vuodessa 410 000 pakettia. Pian otetaan käyttöön myös iso keräilyrobotti, joka valitsee ja punnitsee raaka-aineita. Robotista on suuri hyöty varsinkin pienien määrien punnitsemisessa, Soome kertoo.
Automaation lisäksi turvallisuuteen on satsattu tehtaassa esimerkiksi tarkasti merkityillä kävelylinjoilla ja trukista varoittavilla valoilla, joilla pyritään välttämään trukkien kanssa sattuvia törmäyksiä.

Tehtaan kolme lavausrobottia lavaavat vuodessa 410 000 pakettia.

– Nykyaikaisesta automaatiosta huolimatta mausteisiin liittyy edelleen paljon käsityötä ja Viron tehdas on 106 ihmisen työpaikka. Iloitsin kovasti, kun kaikki työntekijät siirtyivät vanhalta tehtaalta uudelle. Olemme ylpeitä tehtaamme pitkistä työurista ja olemme halunneet panostaa erityisesti työntekijöidemme turvallisuuteen.

Trukin tulosta varoittava valo parantavat työntekijöiden turvallisuutta.

Uusi tehdas merkitsi myös lähes koko konekannan uusimista nykyaikaiseksi. Vanhasta tehtaasta siirtyi vain jokunen kone, joista yksi on kahden kerroksen korkuinen jättimäinen, 6000 litran Ruberg-blenderi, jolla pystytään tekemään 3000 kilon mauste-eriä.

– Näin isoa konetta ei muuten kärrätä ovesta sisälle, vaan tämä jouduttiin nostamaan katon kautta sisään rakennusvaiheessa, Soome kertoo.
Myös vastuullisuusasiat olivat rakentamisen keskiössä, kun uutta tehdasta alettiin suunnitella. Alusta asti oli selvää, että se rakennetaan niin ympäristöystävälliseksi kuin mahdollista.

– Uuden tekniikan ansiosta uusi tehdas on lähes hiilineutraali. Se lämpiää lämpöpumpuilla ja sen energia saadaan suureksi osaksi tehtaan katolla olevista aurinkopaneeleista. Myös koneista syntynyt lämpöenergia otetaan talteen ja käytetään uudelleen.

Pian tehtaassa otetaan käyttöön keräilyrobotti, joka valitsee ja punnitsee raaka-aineita. Robotista on suuri hyöty varsinkin pienien määrien punnitsemisessa.

Kansainvälinen mausteala

Laatu, tuoteturvallisuus ja vastuullisuus ovat Solinalla kaiken tekemisen perustana. Solinalle on tärkeää, että raaka-aineita hankitaan vain toimijoilta, jotka täyttävät tietyt kriteerit, vaikka hinta ei silloin aina ole kaikkein edullisin.

Solinan verkostoilla voimme tarjota asiakkaiden tuotteisiin makua ja rakennetta todella laajasti. Solinalla on 43 tehdasta ympäri maailmaa,
jo Euroopasta löytyy 34.

– Myös maailman tapahtumat vaikuttavat nopeasti raaka-aineiden hintoihin ja saatavuuteen. Ukrainan sota vaikeutti monien raaka-aineiden saatavuutta. Viime vuonna taas osa Aasiasta tulevista maustelaivoista ei päässyt Punaiselta mereltä läpi vaan joutui kiertämään koko Afrikan. Tällä alalla on nykypäivänä paljon muuttujia, jotka tuovat tekemiseen välillä yllätyksiä, Nevala kertoo.

Globaalien haasteiden edessä kansainvälisestä yrityksestä on Nevalan mukaan suuria etuja.

– Solinan verkostoilla voimme tarjota asiakkaiden tuotteisiin makua ja rakennetta todella laajasti. Solinalla on 43 tehdasta ympäri maailmaa, jo Euroopasta löytyy 34. Tämä verkosto täydentää mainiosti omaa erityisosaamistamme ja voimme auttaa asiakkaitamme entistä laajemmin.