Liha ja ruoka 2/2023 Resepti ja kuva: Rönkä Oy
Kauppalista
n. 2,5 kg Rönkä karitsanviulu
5 valkosipulinkynttä
1 ruukku tuoretta oreganoa
1 sitruuna
5 rkl oliiviöljyä
n. 1 kg pieniä perunoita (mielellään uusia perunoita)
400 g tomaattimurskaa
1–2 dl kivettömiä kalamataoliiveja
suolaa
Esilämmitä uuni 240 asteeseen. Murskaa morttelissa valkosipulinkynnet, raastettu sitruunankuori, noin 1 tl suolaa sekä puolet tuoreesta oreganosta. Lisää sitten joukkoon sitruunan mehu sekä pieni loraus oliiviöljyä, jotta saat aikaiseksi notkeahkon tahnan.
Poista karitsanviulu pakkauksesta ja kuivaa lihan pinta. Pistele karitsanviuluun veitsen kärjellä reikiä ja hiero tahnaa lihan pintaan niin, että sitä menee erityisesti tekemiisi reikiin. Jätä hieman tahnaa seuraavaa vaihetta varten.
Huuhtele ja kuivaa perunat ja levitä ne isoon uunivuokaan. Jos perunat ovat isoja, puolita ne. Kaada perunoiden päälle oliiviöljyä, loput tekemästäsi yrttitahnasta ja ripottele joukkoon suolaa. Sekoita hyvin ja nosta karitsan viulu perunoiden päälle.
Laita vuoka uuniin ja paahda noin 20 minuutin ajan, jonka jälkeen laske lämpötilaa 180 asteeseen. Jatka kypsentämistä vielä 1½ tunnin ajan. Kannattaa valella karitsanviulua pari kertaa paistamisen aikana uunivuoan pohjalle valuvilla nesteillä.
Tarkista lihan kypsyys, ja kun se on sopiva, nosta liha vetäytymään. Silppua loput oreganosta perunoiden joukkoon ja kaada mukaan tomaattimurska sekä oliivit. Sekoita. Kypsennä perunoita uunissa vielä muutaman minuutin ajan, kunnes liemi kuplii hieman.
Tarjoile raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kera!