Liha ja ruoka 8/2023 Niina Jormanainen Ohje ja kuvat: Tomi Alajoki
Valmistaisitko tänä jouluna kinkun vaihteeksi grillaamalla? Tässä yksi mainio ohje, jossa kinkku paistetaan vartaassa hiiligrillissä. Kinkku kypsyy myös ritilän päällä.
1. Osta sopivan kokoinen kinkku nälän ja syöjien mukaan. Tässä ohjeessa käytimme Tammisen 1,8-kiloista pikkukinkkua.

2. Laita hiilien päälle hieman kostutettua savustuspurua ja laita kinkun alle vettä foliokipossa. Sulje grillin kansi.
3. Mittaa välillä kinkun sisälämpötilaa. Tämä kinkku oli valmis neljässä tunnissa, jolloin asteita oli 74. Grillin lämpötila asettui ilma-aukkoja säätäen noin 110 asteeseen.

Vinkki! Kaipaatko inspiraatiota kinkun grillaamiseen? Youtubesta löytyy aiheesta monta hyvää videota ja Facebookissa kannattaa vilkaista ainakin ryhmää BBQ ja Grillaus ja Savustajat.
Tiesitkö?
Kinkulla on pitkä historia suomalaisten joulupöydissä. Suomen ruokahistoria -teoksessa kirjailija Ritva Kylli arvioi, että kinkku tuli osaksi suomalaisten joulupöytää 1870- ja 1880-luvulla, jolloin sikojen määrä alkoi kasvaa Suomessa. Sitä ennen Suomessa oli kasvatettu enemmän lehmiä ja lampaita, joista oli hyötyä jo ennen teurastustakin. Syynä sikojen määrän kasvuun olivat Kyllin mukaan pohjoisen Suomen savotat, joilla työmiehet tarvitsivat rasvaista sianlihaa ruoaksi.
Vuosien saatossa kinkku on pitänyt pintansa joulupöydän kunkkuna. Lihatiedotuksen teettämän tutkimuksen mukaan kinkku kuului viime vuonna 73 %:lla joulupöytään. Luku on hieman korkeampi kuin vuonna 2021, jolloin 70 % sanoi syövänsä kinkkua.














