Bibimbap: korealainen kulho

Bibimbap on ehkä tunnetuin korealaisruoka, ja sitä pidetään kulhoruokien äitinä. Se on herkullinen, muunneltava ja helppo arkiruoka. Voit valmistaa bimimbapia niin kokolihasta kuin jauhelihastakin.

 

Bibimbap tarkoittaa suoraan käännettynä riisisekoitusta. Ruokaan kun käytetään keitettyä riisiä (bap) ja pinnalle erilaisia kasviksia, marinoituja lihaviipaleita ja paistettua kananmunaa.

Näin sieniaikaan voit käyttää ruoassa metsäsieniä, mutta myös viljellyt sienet käyvät yhtä hyvin. Varsinkin siitakesienet sopivat aasialaisiin makuihin. Kasviksia kannattaa käyttää kauden mukaan. Itujen sijaan sopii hyvin juustohöylällä raastettu kaali, ja myöhemmin syksyllä valkokaalin voi vaihtaa punakaaliin ja talvella käyttää kiinankaalia. Kaalin voi pehmittää pannulla porkkanoiden ja sienien kanssa. Todella pikainen versio syntyy käyttämällä hyväksi pakastealtaan kasvistarjontaa. Esimerkiksi erilaisilla vokkivihannessekoituksilla saa talvella helposti hyvää!

Korealaisissa versioissa käytetään yleensä ohueksi viipaloitua naudan sisäpaistia tai muuta mureaa ruhonosaa. Mutta mikään ei estä valmistamasta ruokaa porsaanlihasta, broilerista tai nopeasti jauhelihasta.

Bibimbap-kastike tuo ruokaan lisämakua, mutta jos et löydä siihen käytettävää korealaista gochujang-chilimaustetahnaa, mausta kastike varoen jollain muulla chilitahnalla tai -kastikkeella.

Ainekset 4 annokseen
300 g mureita naudan paistisuikaleita tai muuta mureaa lihaa
1-2 valkosipulinkyttä
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl seesamiöljyä
1 rkl (fariini)sokeria

Lisäksi
4 annosta keitettyä jasmiini-, basmati- tai muuta riisiä
n. 150 g kantarelleja, suppilovahveroita tai muita sieniä
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
1-2 porkkanaa
2 kevätsipulia tai pieni purjo
n. 50 g tuoretta pinaattia
4 kananmunaa
paistamiseen öljyä
ituja tai versoja

Bibimbap-kastike:
2-3 rkl korealaista chilitahnaa gochujangia
(1 pieni valkosipulinkynsi)
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl sokeria
2 rkl vettä
2 tl omena- tai valkoviinietikkaa
(2 rkl seesaminsiemeniä)

Ja sitten kokkaamaan!

  1. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi, jos käytät kokolihaa.
  2. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet (myös bimimbap-kastikkeen valkosipuli, jos sitä kastikkeeseen haluat käyttää). Sekoita marinadin ainekset ja kääntele lihapalat marinadin sekaan. Anna maustua vähintään sen ajan, kun keität riisin ja valmistelet kasvikset. Jos käytät jauhelihaa, sekoita marinadi lihan joukkoon.
  3. Sekoita bibimbap-kastikkeen ainekset ja jätä odottamaan.
  4. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
  5. Putsaa ja paloittele sienet. Kuori porkkana ja leikkaa suikaleiksi. Suikaloi sipulit ja huuhdo pinaatti tarvittaessa.
  6. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja paista lihat kypsäksi (noin 3−5 minuuttia). Siirrä kannelliseen astiaan odottamaan.
  7. Lorauta vähän lisää öljyä pannulle ja paista sieniä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
    Lisää porkkanat ja sipulit. Jatka paistamista muutama minuutti.
  8. Laita pinaatti pannulle ja anna sen pehmetä pari minuuttia.
  9. Paista toisella pannulla kananmunat niin, että keltuainen jää ehjäksi ja pehmeäksi.
  10. Lusikoi riisi kulhoihin. Asettele liha ja kasvikset pinnalle. Lorauta hiukan kastiketta aineksille ja nosta päälle kananmunat ja tarjoa.
  11. Perinteisesti bimimbap syödään lusikalla ja puikoilla. Jokainen sekoittaa ainekset kulhossaan ja maustaa ruokaa halutessaan kastikkeella lisää.

    Teksti ja kuvat: Marita Suontausta