Akateeminen Kiuas-Seura kirittää makkaranvalmistajia

Lihalehti 7 / 2020, teksti ja kuvat Markku Pulkkinen

Akateeminen Kiuas-Seura on makkaran tinkimätön puolustaja. Itäsuomalaissyntyinen seura on arvioinut makkaroita vuodesta 1991. Lihalehti haastatteli seuran puheenjohtajaa ja perustajajäsentä Jyri Jämsää ja grillimestaria Niilo Orolaa.

Mistä Akateeminen Kiuas-Seura sai alkunsa?

Liisankadun Osakunnasta, johon kuuluvat Karjalainen, Wiipurilainen ja Kymenlaakson osakunta. Kokoonnuimme ensin opiskelijaporukalla saunomaan ja nautimme siinä ohella ryynimakkaroita. Pian viikoittaisten kokoontumisten makkaravalikoima laajeni ja aloimme arvioida makkaroita ja viedä tuloksia nettiin.

Oletteko edelleen yhtä innoissanne makkaroista?

Kyllä. Suomessa on paljon hienoja makkaroita. Nyt saunomme ja maistelemme makkaroita kaksi kertaa kuukaudessa ja uusia makkaroita riittää jokaiselle kerralle. Sosiaalinen puoli on kokoontumisissa yhtä tärkeää kuin makkaratkin.

Montako jäsentä seurassa on ja kuinka jäseneksi pääsee?

Tällä hetkellä meillä on noin 30 jäsentä. Jäseneksi ottaminen on kolmevaiheinen prosessi. Ensimmäiseen vaiheeseen pääsee, kun osoittaa kiinnostusta makkaroita ja niiden arviointia kohtaan. Tämä vaihe kestää muutaman vuoden. Toiseen vaiheeseen eli kokelasjäseneksi pääsee, kun on osoittanut riittävää aktiivisuutta seurassa. Tämä toinen vaihekin kestää muutaman vuoden. Varsinaiseksi jäseneksi pääsee, kun ehdokasjäsenkausi on sujunut hyvin ja aktiivisuus on jatkunut. Varsinaisia jäseniä meillä on kymmenkunta. Naisia on tällä hetkellä kokelasjäseninä.

Miten seuranne toimii?

Makkaroiden maistelutilaisuudet ovat joka kuukauden ensimmäisenä ja viimeisenä torstaina. Paikalla on yleensä 5–10 jäsentä. Kokoontumispaikkoina meillä ovat lähinnä Kotiharjun yleinen sauna ja puheenjohtajan taloyhtiön sauna Arabianrannassa. Kesällä on kesäkokoontuminen jossain veden äärellä.

Arvioitavana on yleensä 5–6 makkaraa. Parhaimmillaan oli yhdeksän, mutta se oli liikaa, sillä makkarat myös syödään eikä syljetä pois. Arvioitavat makkarat löydämme pääosin tavallisista kaupoista, mutta joskus jäsenet tuovat työ- ja muilta matkoiltaan paikallisia makkaroita. Makkaranvalmistajatkin osaavat ottaa meihin yhteyttä ja tarjota makkaroitaan testiin. Meille saa mielellään tarjota uutuuksia.

Maistelussa ja arvioinnissa menee yleensä kaksi tuntia. Makkarat maistellaan sekä kylminä että kypsennettyinä. Kypsennys tapahtuu useimmiten sähkögrillissä, joskus myös avotulella tai paistinpannussa. Viime keväänä meillä oli kolme Teams-maistelua, ja silloin jokainen lämmitti makkarat omassa uunissaan. Grillimestarilta meni silloin yksi ilta makkaroiden jakelemiseen jäsenille.

Koetteko olevanne mielipidevaikuttajia makkara-alalla?

Emme koe itseämme erityisesti vaikuttajiksi, mutta aika hyvin jokaisen maistelukauden parhaat makkarat saavat medianäkyvyyttä. Maistelukautemme päättyy elokuun lopussa ja syyskuussa julkaisemme vuoden voittajamakkarat ja ojennamme kunniakirjat eri sarjojen parhaille yrityksille.

Välillä olemme olleet apuna yritysten tuotekehityksessä antamassa arvioitamme eri makkaraversioista.

Onko suomalainen makkarakulttuuri kehittynyt hyvään suuntaan?

Ehdottomasti on mennyt parempaan päin. Pieniä makkaranvalmistajia on tullut lisää, mikä on tuonut paljon uusia makuja markkinoille. Yleinen laatukin on parantunut ja lihaisia makkaroita on aikaisempaa enemmän.
Olemme melko sallivia ja siksi testeissämme on ollut myös lihattomia tuotteita. Ne eivät kuitenkaan ole pärjänneet. Vegaanimakkarat pitäisi nimetä selkeämmin ja kertoa paketissa näkyvästi, että kyseessä on kasvistuote. Sirkkamakkarakaan ei menestynyt testissämme. Ryynimakkaroiden arvostus saisi olla parempi, sillä niistäkin löytyy erinomaisia makkaroita.

Millainen on hyvä makkara?

Makkaran hyvyys riippuu paljon tilanteesta. Nuotiolle sopii erilainen makkara kuin päivälliselle, jossa on lisukkeena muutakin ruokaa.
Makkarassa pitää olla aina riittävästi suolaa ja rasvaa. Yleensä hieman mausteisemmat ja lihaisammat makkarat pärjäävät hyvin. Makkarassa pitää olla puruvastusta. Kuoren ja massan suhteen on myös oltava tasapainossa.
Raakamakkarat ovat pärjänneet maisteluissamme yleensä hyvin. Tähän voi olla selityksenä se, että raakamakkaroihin ei voi piilottaa kakkosluokan raaka-aineita.

Erottuvatko samojen yritysten tuotteet edukseen vuodesta toiseen?

Meillä on arvioinneissa toistakymmentä sarjaa ja aika usein tietyt valmistajat ovat kärjessä vuodesta toiseen. Yleensä parhaiten pärjäävät makkarat, joissa on reilusti mausteita, makua ja lihaa.

Minkä viestin haluaisitte lähettää makkaranvalmistajille?

Uskaltakaa tehdä uutta ja olkaa rohkeita. Yllättävätkin makuyhdistelmät toimivat. Kaiken kaikkiaan teette hyvää työtä suomalaisen makkarakulttuurin eteen.

Milloin söitte viimeksi makkaraa ja missä?

Jyri: Kun pistäydyin äsken kotona, otin välipalaksi kuorettomia nakkeja ja söin ne kylmänä.
Niilo: Toissa iltana kokkiohjelmaa katsellessani söin kylmiä, kuorettomia balkannakkeja napostelupalana.

Lue myös:

https://lihajaruoka.fi/fi/tapola-satsaa-nayttavasti-luomuun/