Liha ja ruoka 4/2025 Teksti: Niina Jormanainen Kuvat: Linda Helasmäki
Vantaan Ilolasta löytyy teollisuuden laitteistojen kunnossapitoon erikoistunut Tokap, joka on kasvanut 15 vuodessa perustajansa Kari Prähkyn autotallista noin 30 ihmistä työllistäväksi yritykseksi. Kari Prähky toimii edelleen yrityksen toimitusjohtajana ja pojat Jani ja Tomi Prähky kehityspäällikkönä ja projektipäällikkönä.
Kun kone kaipaa huoltoa, monessa yrityksessä soitetaan Tokapille. Kun vika on kartoitettu, aletaan suunnitella korjausta joko asiakkaan luona tai Tokapin metalliverstaalla, jossa saadaan kätevästi myös valmistettua varaosia, jos niitä ei valmiina vanhaan koneeseen löydy.
– Huollon yhteydessä voimme antaa myös hyödyllisiä kehitysehdotuksia, miten parantaa prosessia, Jani Prähky kertoo.
Tokapin asiakkaista noin 40 prosenttia löytyy tätä nykyä liha- ja valmisruokateollisuudesta. Muut asiakkaat ovat muun muassa muualla elintarviketeollisuudessa, lääketeollisuudessa ja puuteollisuudessa.
– Emme ole keskittyneet vain yhteen teollisuuden alaan, koska koneet ovat koneita kaikkialla. Haluamme kasvaa, ja siksi teemme laitteiden kunnossapitoa mahdollisimman laaja-alaisesti, Jani Prähky sanoo.
Laaja-alaisuus näkyy hyvin haastattelupäivänä Tokapin verstaalla. Heti ovella vastaan tulee kasa puisia ruumisarkkuja, joita tarvitaan rakenteilla olevan ruumisarkkulinjan testaamiseen.
– Olemme suunnitelleet asiakkaalle pitkän ruumisarkkulinjan, jossa on monia kuljettimia. Valmistamme linjan täällä verstaalla pussituskonetta lukuun ottamatta, Tomi Prähky kertoo.
Ruumisarkkulinjan rakentamiseen on päässyt mukaan myös Tokapin uusin työntekijä Jarkko Marjeta. Marjetalla on pitkä ura elintarviketeollisuudessa kiinteistösaneerauspuolella sekä 12 vuoden kokemus konerakentamisesta.

Tokapissa haetaan koko ajan uusia työntekijöitä varsinkin kunnossapitoon. Kuvassa vasemmalla Jani Prähky, keskellä Tokapin uusin rekrytointi Jarkko Marjeta ja oikealla Tomi Prähky.
Kokeneen osaajan saaminen palkkalistoille on ollut Tokapille iso juttu. Kasvavassa yrityksessä kun kärsitään kroonisesti työvoimapulasta.
– Haemme jatkuvasti työntekijöitä. Voisimme kasvaa enemmänkin, jos saisimme tänne lisää tekijöitä varsinkin kunnossapitoon, Jani Prähky kertoo.
Ruumisarkkulinjan lisäksi verstaalla rakennetaan muun muassa isoa voileikkuria, sen vieressä korjataan suolauskonetta ja parissa mollassa on lihateollisuuden kunnostettuja paistomuotteja. Parhaillaan verstaalla myös uusitaan omaa laitekantaa, jotta asiakkaita pystytään palvelemaan entistä paremmin.
– Näistä verstaan töistä saa aika hyvän kuvan, miten monipuolisesti huollamme ja rakennamme koneita. Isoin ja haastavin työ meillä on varmaan ollut yhden ison lihan siivutuskoneen päivittäminen nykyaikaan. Siinä vanhaan koneen runkoon uusittiin kaikki osia, ohjelmia ja sähköjä myöten, Tomi Prähky kertoo.
Kiinteät huoltomiehet tuotannon turvana
Verstaan lisäksi koneita huolletaan tietenkin asiakkaan luona. Pitkät asiakassuhteet ovat Tokapin toiminnan perusta ja esimerkiksi järvenpääläiseen lihanjalostamoon, Wurstiin, Tokap on valmistanut pakkaamoon muun muassa ison keräilyratajärjestelmän. Tokap vastaa muutenkin vuoden ympäri Wurstin koneiden huollosta ja kunnossapidosta.
– Meidän huoltomme on periaatteessa auki kellon ympäri. Ei niitä yökeikkoja silti usein ole, paitsi leipomopuolella, jossa hommat aloitetaan ennen kukonlaulua. Yrittäjä ei jätä koskaan vastaamatta puhelimeen ja lähdemme kyllä apuun, jos tarve vaatii, Jani Prähky vakuuttaa.
Wurstin tapaisten vakituisten huoltosopimusten lisäksi Tokapilla huolletaan koneita myös keikkaluontoisesti.
– Uudet ja vanhat asiakkaat tietävät kenelle soittaa, jos jokin kone tai linja ei toimi. Asentajamme menee silloin paikalle ja korjaa koneen tehtaassa, jos se on mahdollista.
Iso juttu on myös uusien koneiden, koneen osien tai linjastojen suunnittelu ja valmistaminen asiakkaan toiveiden mukaan.
– Otamme mielellään haasteita vastaan ja suunnittelemme asiakkaan kanssa toimivan kokonaisuuden. Kerran rakensimme täällä esimerkiksi yhdelle jenkkifirmalle kuljettimen, joka oli 33 metriä pitkä ja 4 metriä leveä. Kaikki on mahdollista toteuttaa, Tomi Prähky nauraa.
Viidentoista vuoden aikana Tokap on pikkuhiljaa kasvanut, ja nykyään yritys työllistää noin 30 henkilöä. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna 2,3 miljoonaa. Työvuosien mittaan Prähkyille on tullut vastaan monenlaista vanhaa ja uutta konetta, ja heidän kiinnostuksensa tekniikkaa ja erilaisia laitteita kohtaan sen kuin syvenee. Ammattitaitoa pidetään yllä myös kiertämällä konemessuja.
– Sitä haluaa oppia koko ajan uutta ja on mukavaa, että perheyrityksemme on saanut vakiinnutettua paikkansa ja pääsemme mukaan entistä isompiin projekteihin. Meillä on nyt juuri alkamassa Tokapin historian suurin projekti yhdessä isossa elintarvikealan yrityksessä, Tomi Prähky kertoo.

Veljesten sylissä on paistomuotteja, jotka on juuri kunnostettu Tokapissa uudenveroisiksi.












