Luonnonlaidunliha tähyää kasvua

Liha ja ruoka 5/2025  Teksti: Mari Hannuksela  Kuvat: Iiris Herlin

Luonnonlaidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta ja sitoo tehokkaasti hiiltä. Ruotsissa luonnonlaidunlihan markkina on saatu kasvuun. Samaa yritetään nyt myös Suomessa.

WWF Suomi järjesti kesäkuussa Luontohyötyjä laitumelta -aamiaisseminaarin yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Tilaisuudessa käytiin läpi luonnonlaidunlihan tilannetta Suomessa sekä kuultiin päivitys Ruotsin markkinoista.

Luonnonlaidunlihalla tarkoitetaan lihaa, joka saadaan osan vuodesta vapaana luonnonlaitumilla ja perinnebiotoopeilla laiduntavista eläimistä. Tyypillisesti luonnonlaitumilla pidetään nautoja ja lampaita. Luonnonlaidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta ja sitoo tehokkaasti hiiltä.

Luonnonlaidunlihan sertifiointi on ollut käytössä Suomessa vuodesta 2022 alkaen. Sertifiointia hoitaa Luonnonlaidunlihan tuottajat ry. Tällä hetkellä kuitenkin vain yksi tila on sertifioinut luonnonlaidunlihan tuotantonsa. Kiinnostus on kuitenkin kasvanut, ja muutamat muut tilat ovat parhaillaan hakemassa sertifikaattia.

Ruotsissa yhteistyö kauppaketjun kanssa

Ruotsissa luonnonlaidunlihaa on sertifioitu jo 20 vuotta. Coop Sverige -kauppaketju lanseerasi sertifioidun luonnonlaidunlihan valikoiman keväällä 2019. Näiden tuotteiden myynti kasvoi kaksinkertaiseksi muutamassa vuodessa.

Ruotsissa Coop Sverige ottaa anatomisen vastuun eli ostaa koko ruhon sen sijaan että ostaisi vain tiettyjä osia. Sertifioidun luonnonlaidunlihan tuottajat toimittavat nautojaan teurastamoon sopimuksen mukaan ja heille maksetaan lihasta tietty lisähinta per ruhokilo, riippumatta siitä miten ruhonosia hyödynnetään. Coop Sverige -yhteistyössä tuottajan saama lisähinta luonnonlaidunlihasta on keskimäärin 4 kruunua (noin 0,40 €) per lihakilo. Se on korkeampi kuin luomulihasta saatava lisähinta.

Ministeriö julkisti selvityksen

Luontohyötyjä laitumelta -aamiaisseminaarissa julkistettiin maa- ja metsätalousministeriön tilaama selvitys luonnonlaidunlihan tuottamisen ja myynnin edistämisestä Suomessa. Selvityksen toteutti Pyhäjärvi-Instituutti.

Selvityksen perusteella suomalaiset luonnonlaidunlihan tuottajat toivovat laajempaa näkyvyyttä luonnonlaidunlihalle ja kuluttajien tietämyksen lisäämistä. Selvityksessä haastatellut ravintolan ja kaupan alan edustajat ovat kiinnostuneita luonnonlaidunlihan hankinnasta.

– Vastuullisuuteen perehtyneet ruoka-alan toimijat osin tuntevat luonnonlaidunlihan tuotantoa, mutta suurelle yleisölle aihe on näkymätön. Luonnonlaidunlihaa ei mainosteta televisiossa eikä sitä ole saatavilla markettien hyllyillä. Luonnonlaidunlihan tunnettuuden lisäämisessä on Suomessa vielä paljon tekemistä, toteaa maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Tuuli Orasmaa.

Pyhäjärvi Instituutin tekemässä selvityksessä suositellaankin, että Suomessa panostetaan erityisesti tietoisuuden lisäämiseen, rakennetaan kumppanuuksia ja tuottajien yhteistyötä muun muassa kauppaketjujen ja horeca-alan kanssa sekä kehitetään aiheeseen liittyvää neuvontaa.

Luonnonlaidunpäivää vietetään kesäkuussa

Vuosittaisena Luonnonlaidunpäivänä 14. kesäkuuta useat maatilat ympäri Suomen avaavat laitumensa yleisölle ja järjestävät ohjelmaa. Päivä on mukava tapa nähdä maatilan elämää sekä oppia luonnonlaitumista ja luonnon monimuotoisuudesta. Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, MTK, SLC, WWF Suomi, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria, Ruokavirasto, Perinnemaisemayhdistys, Suomen Lammasyhdistys ja Pihvikarjaliitto.

© Copyright - Liha ja ruoka