Sörkan grilleri syntyi MM-kultavuonna

Liha ja ruoka 4/2025  Teksti: Niina Jormanainen   Kuvat: Linda Helasmäki

Vuonna 1995 tapahtui kolme merkittävää asiaa: Suomi voitti ensimmäistä kertaa jääkiekon maailmanmestaruuden, liittyi Euroopan unioniin, ja Lihatukku Veijo Votkin Oy aloitti Tukkutorilla uusissa tiloissa. 

– Meidän perheellemme nuo kaikki kolme ovat olleet ikimuistoisia hetkiä, koska ne ovat luoneet uskoa tulevaan. Maailmanmestaruus ja EU ovat koko Suomen henkistä pääomaa, kun taas Tukkutorin tehdas mahdollisti Lihatukku Veijo Votkinille uudella tavalla kasvun ja kehityksen, Votkinia vuodesta 2011 luotsannut Asmo Votkin sanoo.

Kolmenkymmenen vuoden aikana helsinkiläisestä lihajalostamosta on tullut Suomen 17. suurin lihanjalostamo, jonka toiminta on monipuolistunut monella tavalla ja tilat kasvaneet moneen otteeseen. Nyt tehdastiloja on 3500 neliön verran, ja Votkin työllistää 80–90 henkilöä.

– Kun isä aloitti lihanleikkuun ja tukkumyynnin vuonna 1978, asiakkaat olivat horecasta. Kuluttajamyynti tuli mukaan Votkinin lihajalostetehtaan avauduttua 1995.

Votkinin 600 tuotteen valikoimaan kuuluu kymmenisen tuotetta, joita on tehty Tukkutorilla uuden tehtaan alkuajoista asti. Asmo Votkinin sylissä yksi niistä, Sörkan grilleri.

Toden teolla kuluttajamyynti alkoi kuitenkin kasvaa vasta vuonna 2000, jolloin Tukkutorin tehtaan yhteyteen avattiin tehtaanmyymälä. Vuonna 2019 avattiin myös toinen oma lihakauppa Espoon Hannukseen. Monelle Wotkin’sin tuotteet, kuten Sörkan nakki ja Sörkän grilleri, ovat klassikkoja, jotka sujahtavat kauppakassiin useasti. Kuluttajamyynnin reipas kasvu on tuonut viime vuosina valoa Votkinin liikevaihtoon, kun ravintoloilla on ollut asiakkaiden rahatilanteen kurjistuessa omat haasteensa.

– Vaikka horeca on edelleen kivijalkamme, vähittäiskauppa kasvaa koko ajan. Nykyään Votkinin tuotteita löytyy 500 kaupasta. Meillä onkin nyt oikein hyvä tilanne, kun munat eivät ole niin sanotusti enää vain yhdessä korissa, Votkin iloitsee.

Monipuolinen ruokatalo

Votkin tunnetaan erittäin monipuolisesta tuotevalikoimastaan, johon kuuluu paljon erilaista tuorelihaa, makkaroita, leikkeleitä, pihvejä, kebabia.

– Naudanlihakebabia meillä on ollut jo pitkään, mutta nyt saadaan sen rinnalle pian broilerikebab. Sen tuotekehitys on viime metreillä ja olemme jo maistelleet monia testieriä, Asmo Votkin kertoo.
Yksi Votkinin nopeiten kasvavia tuoteryhmiä on valmisruoka, jota ruokatalossa on tehty vuodesta 2010.

– Viimeisen isomman laajennuksen yhteydessä tehtaaseen saatiin valmisruokakeittiö, jossa kolme kiertoilmauunia ja kuusi keittopataa kuumenevat päivittäin. Valtaosa menee kaupoille, jossa meidän valmisruokaamme myydään 600 gramman pakkauksissa.

Myös ravintoloille on paljon sopimusvalmistusta. Haastattelupäivänä keittiössä on juuri saatu valmiiksi ravintoloihin paahdettua tofua, kukkakaalia ja kananfileetä. Tehtaan puolella taas laulaa työssään uusi nakkien viipalointikone, ja naudanlihasta valmistuu muun muassa pihvejä. Miten naudanlihaa on riittänyt jalostamolle?

– Haasteita on ollut meilläkin. Suomalaista naudanlihaa menisi tällä hetkellä 20-kertainen määrä, mitä meille tulee. Sen osalta on soinut puhelin kuumana. Vakituisille asiakkaille olemme saaneet toimitettua sitä normaalisti, mutta uusia tilauksia suomalaisen naudan osalta olemme ottaneet vain rajoitetusti vastaan. Olemme myös joutuneet ostamaan naudanlihaa ulkomailta.

Avuksi naudanlihapulaan Asmo Votkin ehdottaa saksanhirveä. Votkinilla on oma riistateurastamo Virossa, jossa on hyvin tarjolla saksanhirveä.

– Saksanhirvi on hyvä ja edullinenkin vaihtoehto naudanlihan tilalle. Sitä kannattaa miettiä, toimitusjohtaja vinkkaa.

Alkuperäisiä kunnioittaen ja uutta kehittäen

Votkinin 600 tuotteen valikoimaan kuuluu kymmenisen tuotetta, joita on tehty Tukkutorilla uuden tehtaan alkuajoista asti.

– Muun muassa Sörkan nakkia, Sörkan grilleriä ja Sörkan väärää on tehty samalla reseptillä jo kolmekymmentä vuotta. Ne on aikoinaan kehittänyt meille alkuperäisen HK:n Sinisen kehittäjänä tunnettu Urkki Hirvonen. Ne ovat kaikki edelleen todella suosittuja makkaroita.

Makkaran massa jauhetaan kutterilla. Valmis Sörkan grillerin massa on tasaista.

Klassikoiden rinnalla Votkinin tehtaassa tehdään tällä hetkellä täyttä häkää kesän uutuusmakkaroita, kuten pienpanimo Maku Brewingin kanssa yhdessä kehitettyä Hellesin hyvää sekä Mustaleima grilleriä. Votkin kertoo, että uusien makkarapakettien kokoa on pienennetty 350 grammasta 260 grammaan, jolloin niiden hintapistekin on saatu kohdilleen kolmen euron tuntumaan.

– Nyt kun ihmisillä on rahasta tiukkaa, niin olemme panostaneet edullisempiin mutta laadukkaisiin uutuuksiin. Olimme viime viikolla Jumbon Cittarissa maistattamassa ja myymässä näitä uutuusmakkaroita, ja tunnissa olimme myyneet koko päiväksi suunnitellut 100 pakettia. Haimme niitä vielä 300 lisää ja nekin menivät.

Helsingin sydämessä

Tukkutori Helsingin sydämessä on ollut monen elintarvikealan yrityksen koti jo kymmeniä vuosia. Keskeinen sijainti ravintoloiden läheisyydessä on Asmo Votkinin mielestä yksi yrityksen vahvimmista menestystekijöistä.

– Olisi aivan eri juttu palvella horeca-puolen asiakkaita kymmenien kilometrien päästä, kun tänne pääsee muutamissa minuuteissa.

Aihe on Asmo Votkinille tärkeä, koska viime aikoina yritystoimintaa on hankaloittanut Tukkutorin pakastamon sulkeminen. Votkinilla on onneksi oma pienempi pakkanen, mutta suuremmat pakkasvarastot on pitänyt siirtää Jääsaukon tiloihin.

– Kun Tukkutorin iso pakastamo suljettiin, jouduimme lopettamaan sianruohojen leikkauksen. Nyt leikataan enää nautaa, lammasta ja hevosta.

Asmo Votkin on ollut aktiivinen muiden Tukkutorin yrittäjien kanssa, että yrittäjät saisivat rakentaa alueelle itse uuden pakastamon.

– Suunnitelmat ovat jo valmiina, nyt odotamme kaupungilta päätöstä rakennusluvasta. Sen pitäisi tulla pian. Pakastamon yhteyteen on suunnitteilla isompi elintarvikeyritysten keskittymä, joka olisi tälle alueelle erittäin positiivinen juttu. Meillä itsellämme on Tukkutorilla vuoteen 2036 vuokrasopimus, joten toivomme alueen pysyvän elinvoimaisena tulevaisuudessakin.

Lihatukku Veijo Votkin Oy

  • Veijo Votkinin vuonna 1978 perustama yritys.
  • Tehdas on toiminut aina Tukkutorilla, ensin Tukkuhallissa ja vuodesta 1995 omissa tiloissa.
  • Toimitusjohtajana on ollut vuodesta 2011 Veijon poika Asmo Votkin.
  • Liikevaihto oli vuonna 18 795 000.
  • Työllistää 80-90 henkeä.
© Copyright - Liha ja ruoka