12.6.2025 Teksti ja kuvat: Niina Jormanainen
Terveisiä Helsingin burgerifestareilta, jossa käytiin tänään. Aluksi oli tarkoitus maistella kaikkien 12 ravintolan hampparit, mutta lopulta oli pakko luovuttaa jo viidennen ravintolan kohdalla vaikka kolmeen tyttöön hampparit toki jaettiin. Olipa hieno tilaisuus päästä maistelemaan yhdessä paikassa eri tekijöiden hampurilaisia ympäri Suomea.
Ensimmäiseksi maistoimme Harri’s Food Factoryn Harri’s burgeria, jossa ohuen perunasämpylän sisältä löytyi Nurkkalan tilan luomuangusta. Oli kyllä täyden kympin hamppari, liha oli ihan tavattoman mehevää ja maut olivat täydellisessä tasapainossa. Varkaudessa sijaitseva ravintola äänestettiin tänä vuonna Suomen kuudenneksi parhaaksi burgeriravintolaksi. Harri’s Food Factoryn tarinaan palaamme Liha ja ruoka -lehden nettisivuilla vielä ensi viikolla tarkemmin.

Kuvassa Niilo Kettunen, Ville Lankinen, Kalle Lankinen ja Roni Hahtala.
Seuraavaksi maisteluun pääsi jo toistamiseen tänä vuonna Suomen parhaaksi burgeriravintolaksi äänestetyn hankasalmelaisen Grill Roomin BLF-burger. Tätä maukasta smash-burgeria höysti mukavan chilinen majoneesi, briossi oli mehevä ja smash-pihvi ihanan rapsakka.

Kuvassa Grill Roomin yrittäjä Joni Laitinen.
Suomen seitsemänneksi parhaaksi burgeriravintolaksi äänestetyltä Hiidenveden grilliltä maistettiin savustettua hirviburgeria, jota maustoi kuusenkerkällä ryyditetty puolukkakastike. Riistaburgerissa oli ihanan metsäiset maut ja se oli ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tuttavuus.

Kuvassa Hiidenveden grillin yrittäjä Arsen Satukangas.

Seuraavaksi nautittiin kalansaalista Kangasniemestä. Eemeli (kuvassa) ja Anni Oksialan ja Tatu Laitisen omistama Fisuburger äänestettiin tänä vuonna yhdeksänneksi parhaaksi burgerimestaksi. Kalaburgerin pihvi oli tehty hauesta ja lahnasta, jonka makuja kehysti hyvin chili-wasabimajo ja fetasalaatti. Jos et ole maistanut hyvää kalahampurilaista, niin tästä kannattaa aloittaa!

Eemeli (kuvassa) ja Anni Oksialan ja Tatu Laitisen omistama Fisuburger äänestettiin tänä vuonna yhdeksänneksi parhaaksi burgerimestaksi.
Kuopiolaiselta Burger5:lta maistoimme vegehampurilaista, jonka sisältä löytyi herneproteiinista ja härkäpavusta tehty pihvi. Pihviä höysti valkosipuliaioli ja keltainen jalapeno. Suomen paras burgeriravintola -kisassa sijalle 12 tullut Burger5 paistaa pihvinsä avotulella, mistä tulee pihveihin hyvä aromi. Kasvisburgereiden ystäville verrattain mukava tuttavuus.

Yrittäjä Mika Salolainen kertoi, että Burger5 on ollut burgerifestareilla mukana kaikkina vuosina eli nyt jo kuudetta kertaa.
5-vuotias raumalainen 2 Kundia Burgers & Fries sijoittui paras burgeriravintola -kisassa sijalle 27. Heiltä maistoimme ravintolan klassikkoa, pekoniburgeria, jossa oli rapsakka Roslundin smash-pihvi ja ohut hyvä sämpylä. Pekonihampurilainen oli ylipäänsä oikein miellyttävä kokonaisuus, joka maistui tasapainoiselta ja täyteläiseltä.

Kuvassa Marika Rehelmä.
Burger Lovers -festivaali Helsingin Rautatietorilla 11.-14.6.2025. Ilmainen sisäänpääsy.














