Mainos: Hybridituotteet – maukas keskitie
5.5.2025 Teksti: : Niels Hower, Member of the BENEO Executive Board, responsible for plant-based proteins, including Meatless® Kuvat: Shutterstock ja Meatless®.
Euroopassa monet – erityisesti nuoremmat sukupolvet – pohtivat uudelleen lihankulutustaan. Mintelin tutkimuksen mukaan puolet nuorista kuluttajista Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa on jo vähentänyt punaisen lihan ja siipikarjan kulutusta, ja Saksa seuraa tiiviisti perässä 48 prosentilla. Vaikka kasvipohjaiset tuotteet kasvattavat suosiotaan, useimmat kuluttajat pitävät yhä lihasta – he syövät sitä vain vähemmän kuin ennen.
Vastauksena tähän muutokseen hybridituotteet kasvattavat suosiotaan. Ne yhdistävät lihaa ja kasvipohjaisia ainesosia, kuten vehnää, härkäpapua tai hernettä. Millainen on lopputulos? Tuttua rakennetta ja mehukkuutta, mutta paremmalla ravintosisällöllä ja usein myös vähäisemmällä rasvapitoisuudella. Luontaiset aromit, rakenteen parantajat ja väriaineet voivat jäljitellä täysipainoista lihankaltaista kokemusta, vaikka osa lihasta olisi korvattu kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.
Yritykset, kuten BENEO:n Meatless®, näkevät hybridituotteet pitkäaikaisena ratkaisuna. Ne eivät ole ainoastaan kustannustehokkaita, vaan myös houkuttelevia fleksaajille ja lihankulutusta vähentäville kuluttajille. Itse asiassa joka kolmas kuluttaja maailmalla määrittelee itsensä fleksaajaksi, ja neljä viidestä kertoo vähentävänsä lihan syöntiä. Kuluttajakyselyn mukaan 71 % fleksaajista olisi kiinnostunut ostamaan hybridituotteita – 49 % pitää niitä keinona vähentää lihankulutusta ja 43 % korostaa niiden vastuullisuutta ja innovatiivisuutta.

Tukeakseen tätä suuntausta Meatless®-tuoteperhe tarjoaa valmistajille kasvipohjaisia tekstuureja, joiden avulla on mahdollista yhdistää parhaat puolet molemmista maailmoista. Lopputuloksena on annoksia, jotka ovat maultaan ja rakenteeltaan lähellä alkuperäistä, mutta sisältävät vähemmän lihaa. Markkinoille voidaan tuoda kustannustehokkaita hybridituotteita, joissa rakenne ja purutuntuma ovat kohdallaan – ja samalla suutuntuma ja mehukkuus paranevat.
Tässä hybridihampurilaisreseptissä naudanlihan määrä on vähennetty 30 %, ja siihen on käytetty Meatless® härkäpapuhiutaleita. Lopputuloksena on kiinteä rakenne, mehukas tuote ja miellyttävä suutuntuma. Hiutaleet vähentävät rasvan ja kalorien määrää sekä voivat alentaa reseptin kokonaiskustannuksia merkittävästi. Ne on helppo integroida olemassa oleviin resepteihin ja tuotantoprosesseihin, ja niiden pakastus-sulatuskestävyys on erittäin hyvä.
Lähde: Kantar Profiles/Mintel, internetin käyttäjät, 16 vuotta täyttäneet (Ranska, Italia, Saksa, Puola, Espanja), joulukuu 2022 ja syyskuu 2024.
Meatless® osoittaa kokonaisvaltaisella lähestymistavallaan, että maku, rakenne ja kustannustehokkuus voivat kulkea käsi kädessä – oli kyse sitten vegaanisista, vegetaarisista tai hybridivaihtoehdoista.





