Maistuisiko possujen kobe, mangalitza-possu?

Liha ja ruoka 2023

Teksti ja kuvat: Ninnu Perälä

Possujen kobeksi kutsuttu mangalitza-possu on tavallista sikaa rasvaisempi ja on maullaan hurmannut jo monet keittiömestarit. Vierailimme Vehmaalla, Vallilan tilalla, jossa kasvatetaan mangalitzoja. Lisäksi tilalla toimii pienteurastamo ja lihakauppa.

Vallilan tilalla ei pelätä päätöksiä ja uusia asioita. Tiina ja Toni Hokuni ovat toimineet tilalla sikayrittäjinä vuodesta 2003 sukupolven vaihdoksen jälkeen. Kesällä 2016 pariskunta laajensi toimintaansa, ja he investoivat tilateurastamoon ja lihapuotiin.

Mangalitzat syövät heinää, ohraa, kauraa ja hernettä – teollista ruokaa niille ei tarjota. Ne viihtyvät hyvin ulkona.

Tilan erikoisuus on kuitenkin unkarilainen villasika eli mangalitza. Mangalitzat ovat tavallisia sikoja rasvaisempia, ja ne pärjäävät rasvakerroksensa avulla ulkona myös talven.

Vaikka mangalitza on rasvainen, on sen rasva kuitenkin hyvälaatuista. Ja hyvän makuista! Mangalitzat ovat teuraskypsiä vasta n. 1,5–2 vuoden ikäisinä. Pitkä kasvatusaika takaa sen, että rasva marmoroituu lihassyiden väliin tehden lihasta erittäin herkullista.

– Joskus asiakas pelästyy näkyvää rasvaa, mutta maistettuaan lihaa, on palaute yleensä positiivista. Ollaan myös saatu kehuja, ettei rasva räiski pannulla. Asiakkaat ovat tyytyväisiä, Toni Hokuni hymyilee.

Mangalitzan lihaa myydään paljon suoraan ravintoloihin ja kauppoihin.

– Ja tietenkin sitä saa myös meidän omasta lihapuodistamme. Myymme erikseen myös laardia, joka sopii hyvin paistamiseen ja leivontaan. Tämä on hyvä mahdollisuus, sillä yleensä tuottaja saa sianlihasta korvauksen sian lihaprosentin mukaan eikä rasvasta makseta. Tässä rasva on kuitenkin se juttu, Hokuni kertoo.

Hokunien mukaan ainutlaatuinen rasvahappokoostumus helpottaa myös kalttausta.

– Karva irtoaa helpommin kun tavallisella sialla.

Unkarilaisten erikoisuuksien lisäksi tilalla on 500 lihasian sikala. Hokunit satsaavat possujen hyvinvointiin ja virikkeistämiseen. Possut eivät kärsi pitkistä kuljetusmatkoista missään vaiheessa, sillä matka teurastamoon on lyhyt.

– Siat saattelee tainnutukseen tuttu ihminen ja sinne mennään yksi sika kerrallaan. Kaikessa pyritään stressittömyyteen, Tiina Hokuni kertoo.

Mangalitza-emakko porsii 6–8 porsasta kerralla. Karjuja on tilalla kolme – Herra Maximus, Hercules ja Ernst.

Teurastamo

Vallilan tilan sikala työllistää yhden palkatun henkilön. Teurastamon ja leikkaamon puolella ahertaa kaksi teurastajaa sekä leikkaajaa ja yksi pakkaamotyöntekijä.

– Meillä on täällä hyvä porukka ja nauru raikaa usein. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, mutta tehdään silti hyvällä fiiliksellä.

Tilateurastamossa teurastetaan yleensä maanantaisin ja ruuhka-aikoina, etenkin syksyisin lammaskaudella, myös tiistaisin. Sitten leikataan ja pakataan ja perjantaisin myydään. Possujen lisäksi tilalla on rahtiteurastusta ja mahdollisuus ottaa vastaan nautoja, lampaita, vuohia ja hevosia. Palveluihin kuuluu teurastus, leikkuu ja pakkaaminen.

 Lihapuoti on tilan sydän

Perjantaisin avoinna oleva lihapuoti on paikallisille tuttu paikka. Tuoreen lihan lisäksi tarjolla on maalaispalvia ja erilaisia makkaroita. Palvituotteet ja makkarat valmistutetaan Auran palvituotteessa ja Raaseporin lihajalosteessa. Ajoittain tiskistä löytyy nautaa, lammasta, hevosta ja jahtikauden aikana myös riistaa. Muina päivinä kuin perjantaina tilalla palvelee itsepalvelumyymälä, josta löytyy valmiiksi pakattuja tuotteita kylmäkaapista. Lisäksi lihaa myydään verkkokaupan kautta.

– Pyrimme palvelemaan asiakkaita joustavasti. Mikäli asiakas tarvitsee isompia määriä tai nimenomaisesti jotain tiettyä tuotetta, kannattaa aina olla etukäteen yhteydessä, Hokunit toivovat.

Ravintoloiden ja suoramyyntiasiakkaiden lisäksi Hokunit kiertävät ahkerasti Rekossa.

– Reko on erittäin hyvä systeemi, jossa pääsee juttelemaan asiakkaitten kanssa suoraan. Meillä on vielä vahvuutena se, että pystytään myymään liha tuoreena kun teurastamme joka viikko. Olemme pieni ja joustava toimija, mutta emme pysty massatuotantoon, Toni Hokuni sanoo.

Mikä mangalitza?

  • Mangalitza on yksi Euroopan vanhimpia sikarotuja. Sen jalostus aloitettiin jo 1830 luvulla Itävalta-Unkarin alueella.
  • Useimmiten mangalitza ostetaan kotitarvekasvatukseen ja tähtäin on oman lihan saamisessa.
  • Tämä vaatii kärsivällisyyttä, sillä omaa herkullista possua on lautasella vasta noin kolmen vuoden kuluttua. Yleensä ostaja haluaa karjun tai pari emakkoa, mahdollisesti molemmat, jos on eri sukuisia saatavilla.
  • Mangalitza on monesta syystä maahamme soveltuva rotu. Se kasvattaa paksun rasvakerroksen, joka suojaa sitä sään vaihteluilta. Talveksi se tekee myös paksun, rodulle tunnusomaisen kiharan karvapeitteen.
  • Usein Mangalitza päätyy myös lemmikiksi. Pitää kuitenkin muistaa, että se kasvaa 150-350-kiloiseksi jättiläiseksi, joka osaa olla myös vaarallinen uhattuna. Sika on myös laumaeläin ja tarvitsee lajitoverin elääkseen hyvää sian elämää.

Lähde: palviaisentila.com