Lapin Liha haluaa kehittää poronlihamarkkinaa

Lihalehti 6 / 2021, teksti Ninnu Perälä  kuvat Lapin Liha

Tiesitkö, että perheyritykseksi ja sen myötä niin sanotusti juurilleen palannut Lapin Liha on maailman suurin poronlihan jalostaja? Vuonna 1989 Jukka ja Armas Kriston perustaman Lapin Lihan poroteurastukset ja poronlihan jatkojalostus hoituvat saman katon alla Rovaniemellä.

Lapin Liha on ollut vuodesta 2019 asti jälleen perheyritys, kun Intera Partners myi Polarican riistaliiketoiminnan Jukka Kristolle sekä sijoittajaporukalle, johon kuuluu muun muassa Lapin Lihan nykyinen toimitusjohtaja Mari Onkamo. Lapin Liha on riistaliiketoiminnan emoyhtiö ja sillä on Ruotsissa tytäryhtiö Polarica Vilt AB.

Lapin Lihan ruorissa istuva Onkamo sanoo haluavansa kehittää poronlihatuotteiden valikoimaa aiempaa monipuolisemmaksi. Poro- ja riistaliiketoiminta on nosteessa, ja se hyötyy osaltaan vallalla olevasta ilmastokeskustelusta.

− Porolla ja riistalihalla on matala hiilijalanjälki, jonka tarkempaa laskentaa meillä on jo suunnitteilla. Haluamme olla ensimmäinen poro- ja riista-alan toimija, joka tuo yrityksensä hiilijalanjäljen näkyville, toimitusjohtaja Onkamo sanoo ja toteaa prosessin olevan jonkin verran hidas ja vaativan paljon selvitystyötä.

Lapin Lihalla keskitytäänkin nyt pohjoismaisten ja eurooppalaisten poro- ja riistalihamarkkinoiden kehittämiseen.

− Tavoitteena on tehdä poronlihasta aito vaihtoehto perinteisemmälle naudan ja porsaan lihalle, Lapin Lihan tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Kalle Huhtamella (alla kuvassa) sanoo.

Poronlihamarkkina on junnannut pitkään paikoillaan, ja nyt etsitään uusia keinoja niin markkinoinnin kuin tuotekehityksenkin kautta.

− Haluamme löytää uusia segmenttejä sekä tarjota tulevaisuudessa myyntiin valmisruokaa ja helposti valmistettavia terveellisiä porotuotteita, Huhtamella sanoo.

Vastuullisuus näkyy pakkauksissa

Uusia tuotteita tarvitaan, ja Onkamo näkee Lapin Lihan roolin tienraivaajana. Onkamolla ja Huhtamellalla on aito halu kehittää markkinaa, ja kaksikko toivoo myös nuorempien kuluttajien näkevän poron mahdollisuudet niin arjessa kuin juhlapöydässäkin.

− Ja sesongista tai Lapin matkailusta riippumatta, Huhtamella virnistää ja toteaa perään luontoystävällisyyden ja vastuullisuuden koskevan paitsi itse poronlihaa, myös yrityksen pakkausmateriaaleja.

− Meidän pakkauksemme eivät ole ehkä niitä markkinoiden trendikkäimpiä, mutta vastuullisuus menee tässä ohi. Perinteisiä kovakalvorasioita pyritään käyttämään mahdollisimman vähän. Ideana on käyttää lihakiloa kohden mahdollisimman vähän materiaalia, ja käytännössä tämä tarkoittaa perinteisiä vakuumipakkauksia, jotka ovat kestävä vaihtoehto sekä ruokahävikin että tuoteturvallisuuden näkökulmasta, Huhtamella selittää.

Vastuullisuus näkyy Lapin Lihalla myös yrityksen pakkausmateriaaleissa. Ideana on käyttää lihakiloa kohden mahdollisimman vähän materiaalia, ja käytännössä tämä tarkoittaa perinteisiä vakuumipakkauksia, jotka ovat kestävä vaihtoehto sekä ruokahävikin että tuoteturvallisuuden näkökulmasta.

Sertifioinnit takaavat laadun

Vastuu ja vastuullisuus merkitsevät myös toimialan korkeimpien laatu- ja turvallisuusstandardien noudattamista.

− Meillä on käytössä ISO 9001 laadunhallintajärjestelmä, ISO 14001 ympäristöjärjestelmä ja elintarviketurvallisuusjärjestelmien puolella FSSC 22000 ja IFS Food. Vastuullisuus ollut jo vuosia aidosti läsnä kaikessa, mitä teemme, Huhtamella kertoo ja mainitsee tuoteturvallisuuden parantuneen myös muun muassa röntgenlaitteiden käytöllä.

Lapin Lihalla on käytetty vuodesta 2007 röntgenlaitetta, sillä sen edut ovat Huhtamellan mukaan huikeat. Perinteisempi metallinpaljastin toimii hyvin pakastetuissa tuotteissa, mutta tuoretuotteissa röntgen on vertaansa vailla. Hirvi on perinteisesti ampumalla metsästetty eläin ja poronlihan riesana ovat olleet luujäämät. Röntgenlaitteiden myötä leikkaamon ja tuotannon prosesseja on onnistuttu kehittämään, sillä tarkoitushan tietenkin on, ettei röntgen vierasesineistä hälytä laisinkaan.

Sesonkina syksy ja alkutalvi

Porokausi alkaa syys-lokakuun vaihteessa ja kestää helmikuun loppuun asti. Poronliha on peräisin luonnossa vapaana kasvaneesta eläimestä, ja sen alkuperä tunnetaan. Liha on vähärasvaista ja sisältää runsaasti rautaa, proteiinia, seleeniä ja vitamiineja. Lihan rakenne on hienosyinen, ja se on mureaa, nopeasti kypsyvää ja helposti sulavaa.

Suomen poroluku keikkuu noin 200 000 tuhannen sarvipään kieppeillä, ja vuosittaiset teurasmäärät vaihtelevat noin 65 000 porosta
85 000 poroon.

− Noin puolet tästä määrästä päätyy teollisuuden käyttöön. Tästä puolesta me olemme se suurin jakelija, Huhtamella sanoo.

Toinen puoli menee viime vuosien aikana kasvaneeseen ja kehittyneeseen suoramyyntiin.

Vuosittain suomalaista poronlihaa myydään noin 2 miljoonaa kiloa. Tästä vähittäiskaupan osuus on noin 65 %, suurkeittiöiden 25 % ja teollisuuden 10 %.

Lapin Lihan pohjoismaiset teurasmäärät vaihtelevat 15 000 porosta 25 000 poroon.

− 90 prosenttia tästä määrästä on teurastettu joulukuun puoleen väliin mennessä, mutta sitten on muutamia paliskuntia, jotka eivät ehdi vielä syyserottelussa tekemään kaikkea ja vasta talvilaidunnuksen jälkeen jatketaan hommia. Nämä paliskunnat sijaitsevat tyypillisesti isoilla alueilla, joissa erottelua ei pystytä sulan maan aikana kokonaisuudessaan tekemään, Huhtamella kertoo.

Lapin Lihan teoreettinen teurastuskapasiteetti on yli 2000 poroa vuorokaudessa, mutta käytännössä poroja teurastetaan noin 400–700 vuorokaudessa. Teurastus toimii yhdessä vuorossa.

Säännelty markkina

Valtaosa teurastettavista poroista on vasoja, jotka ovat eläneet pelkästään luonnon ravinnolla. Poro ei ole ainoastaan tuotantoeläin, vaan kantava voima kokonaiselle kulttuurille ja elinkeinolle vuosisatojen ajan.

− Poromarkkina on rajallinen, sillä poromäärä on lainsäädännöllä säädeltyä. Poronhoitoalue on 122 936 neliömetrin kokoinen ja vastaa 36 prosenttia koko Suomen pinta-alasta, Huhtamella tietää ja kertoo Lapin Lihan hankkivan raaka-ainetta koko poronhoitoalueen alalta.

Poronhoitoalue on aika lailla yhtenäinen Pohjoismaissa ja Siperiassa.

− Meille tulee poroja myös Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä. Suomi on kuitenkin se tärkein hankinta-alue, Huhtamella sanoo.


Tiesitkö?

Lapin Lihan tuoteryhmiä ovat poron tuore- ja pakasteliha, käristysliha, jauhelihaliha, kylmä- ja lämminsavuleikkeet sekä -rouheet. Valikoimista löytyy myös poro- ja riistamakkaroita sekä uusimpana lanseerauksena porokebab. Poron ribsejä ja potkaa löytyy sous vide -pakasteina. Lapin Lihalla on myös perinteistä ulkokuivalihaa valmistava laitos Pellossa. Kuivaliha on hyvä retkieväs, joka sopii myös kuntoilijoille!

Lapin Liha

  • Lapin Lihan toimitusjohtajana toimii Mari Onkamo. Yritys työllistää noin 50 henkilöä.
  • Lapin Lihan liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa.
  • Vuosittain Lapin Lihalla käsitellään lihaa noin kaksi miljoonaa kiloa. Tästä 80 % on poroa ja riistaa.
  • Lapin Lihalla jalostetaan myös hirvi- ja saksanhirvituotteita, riistalintuja ja jäniksiä sekä välitetään pieniä määriä muita riistalihatuotteita.

Lue myös: Pouttu kasvaa monipuolisella osaamisella.